Η αποταμίευση των νοικοκυριών στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ήταν αρνητική κατά 11,6 δισ. ευρώ ή 9,7% επί του ΑΕΠ. Με απλά λόγια, τα νοικοκυριά κατανάλωναν περισσότερα χρήματα σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημά τους. Και μπορεί την περίοδο προ κρίσης το φαινόμενο να ήταν σύνηθες, όμως σήμερα οι δαπάνες δεν πάνε σε ρούχα και κοσμήματα αλλά αφορούν τις απαραίτητες δαπάνες διαβίωσης και κυρίως την πληρωμή των υπερβολικών άμεσων και έμμεσων φόρων.
Ακόμα και σε επίπεδο συνολικών αποταμιεύσεων –περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις και το κράτος –η Ελλάδα είναι τελευταία με ποσοστό 9%, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης (22,6%) όσο και σε επίπεδο ευρωζώνης (23,9%).
Με την αποταμίευση στα τάρταρα δυστυχώς ξεθωριάζουν οι ελπίδες για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ηδη για το 2017 η αρχική πρόβλεψη για 2,7% «προσγειώθηκε» και επίσημα πλέον στο 1,6%.
Και για τη συνέχεια όμως, η αδυναμία των Ελλήνων να αποταμιεύουν θα αποτελέσει τροχοπέδη για μια σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας. Μόνο όταν νιώθεις ασφαλής και έχεις ένα μικρό κομπόδεμα στην άκρη μπορείς να ανοιχτείς, να καταναλώσεις, να επενδύσεις και να δώσεις ώθηση στην οικονομία. Ακόμα και τα μεγάλα «πορτοφόλια» μέσα στην κρίση δεν ξόδευαν, πόσω μάλλον εργαζόμενοι που έχουν υποστεί τεράστιες μισθολογικές μειώσεις ή νέοι εργαζόμενοι με αμοιβές κάτω από 400 ευρώ.
Αντιμετωπίζουμε δυστυχώς το αντίθετο πρόβλημα με τη Γερμανία, η οποία σε απόλυτα νούμερα είναι πρωταθλήτρια της αποταμίευσης στην ΕΕ. Εκεί νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κράτος αποταμιεύουν σαν να μην υπάρχει αύριο παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια είναι μηδενικά. Τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα επιτρέπουν στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να έχουν υψηλά διαθέσιμα τα οποία θα βοηθούσαν τις άλλες χώρες αν ένα μέρος τους διοχετευόταν στην κατανάλωση (αύξηση εισαγωγών) ή σε επενδύσεις από τις γερμανικές επιχειρήσεις σε άλλες χώρες.
ΥΓ.: Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε λεφτά για αποταμίευση αλλά και όταν μας τα προσφέρουν κάνουμε τους δύσκολους. Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού το Μουσείο των Δελφών και οι πέριξ αρχαιολογικοί χώροι κάθε Τρίτη θα είναι κλειστά τη χειμερινή περίοδο λόγω μειωμένου προσωπικού στον τομέα της φύλαξης. Οι τοπικοί φορείς ξεσηκώθηκαν υποστηρίζοντας πως έτσι διώχνουμε τους τουρίστες, αφού ακόμη και τις Τρίτες περίπου 2.000 άτομα επισκέπτονται το Μουσείο, πληρώνουν εισιτήριο και ξοδεύουν χρήματα στην περιοχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ