Ο δημοσιογράφος της Politico.eu Ράιαν Χιθ έκανε μια εύλογη ερώτηση στον Κυρ. Μητσοτάκη (φωτογραφία): «Γιατί θα είναι διαφορετική μια πρωθυπουργία Μητσοτάκη στην Ελλάδα;». Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε αμέσως «εύλογο το ερώτημα» (ωσάν να το περίμενε), επειδή προέρχεται, όπως είπε, από μια πολιτική οικογένεια. Η συνέχεια όμως έχει ενδιαφέρον…
nnn
Πρώτα από όλα υπενθυμίζει στους πάντες και κυρίως στους βουλευτές του κόμματος ότι κανείς από αυτούς δεν στήριξε την υποψηφιότητά του στην προεδρία του κόμματος και ότι έγινε πρόεδρος προερχόμενος από το… πουθενά, κάτι σαν κομήτης, θα πρόσθετα. Λέει λοιπόν:
nnn
«Ημουν αουτσάιντερ, κανείς δεν πίστευε ότι θα κέρδιζα τις εκλογές, ούτε ένας βουλευτής από την ΚΟ δεν υποστήριξε την υποψηφιότητά μου». Για να συνεχίσει: «Ηρθα από το πουθενά, αλλά σε μια ανοιχτή διαδικασία κατόρθωσα να κινητοποιήσω πολλούς που δεν ανήκαν στο κόμμα μου». Βεβαίως δεν ξεχνά και τον Αλέξη Τσίπρα (ο οποίος να σημειώσω ότι χρησιμοποίησε ασυνήθιστη σκληρή γλώσσα εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ) και είπε για τον Πρωθυπουργό: «Οι Ελληνες έχουν πληρώσει ακριβά τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα…».


Ο Κοντονής και η Ντόρα


Βλέποντας και ακούγοντας τον Σταύρο Κοντονή (υπουργό Δικαιοσύνης) να ομιλεί από το βήμα της Βουλής, την ημέρα που στο Κοινοβούλιο γινόταν ένας χαμός λόγω της άδειας που ζήτησε και πήρε το «πιστόλι της 17Ν» Δημήτρης Κουφοντίνας, να απαντά στην Ντόρα Μπακογιάννη, γεννώνται μερικά ερωτήματα. Φώναζε συγκεκριμένα στην κυρία Μπακογιάννη ότι τη σέβεται επειδή είναι… γυναίκα και δεν της είπε χειρότερα. Και βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν, εάν δηλαδή ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλούσε σε έναν άνδρα που είχε χάσει τη γυναίκα του από τις σφαίρες του Κουφοντίνα, τι άλλο άραγε να του έλεγε;
Ποιος κυβερνά το υπουργείο Πολιτισμού;


Σε μερικές μέρες λήγει η θητεία της σημερινής διοίκησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και του «ισόβιου» προέδρου Γιάννη Τσακοπιάκου, που έχει τη θέση αυτή από το 2002. Δείτε όμως τι γίνεται: Η αρχική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τη νέα πρόεδρο του Ταμείου Αθηνά Χατζηπέτρου αποτελεί τη θέληση της υπουργού Πολιτισμού, που ταυτίζεται με τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας. Δηλαδή να συνεχίσει η κατάσταση ως έχει.Υπάρχει όμως και δεύτερη ανακοίνωση, που, όπως λέγεται, αποτελεί προϊόν παρέμβασης του Μαξίμου, ώστε να καταλαγιάσουν οι έντονες εσωτερικές αντιδράσεις που προκάλεσε η πρώτη ανακοίνωση. Κάνει λόγο για κατάργηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με τη σημερινή του μορφή και τον ορισμό νέας διοίκησης σε άλλη κατεύθυνση. Με τον ορισμό της νέας διοίκησης θα φανεί ποιος κυβερνά το υπουργείο Πολιτισμού. Οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας και ο Γ. Τσακοπιάκος ή το Μαξίμου; Εκτός αν το δεύτερο έχει επιλέξει να ταυτιστεί με τους πρώτους.


Ο Νιόνιος επίτιμος διδάκτορας


Ε, λοιπόν, αυτό το περίμενε εδώ και χρόνια ο Διονύσης Σαββόπουλος. Το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα τον αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα ως αναγνώριση της μακράς και διακεκριμένης προσφοράς του στην ελληνική μουσική και στιχουργική. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου. Δείτε όμως το σκεπτικό της απόφασης που έχει ενδιαφέρον: «Κατόρθωσε, με τον τρόπο του, αυτό που μόνο η σημαντική τέχνη μπορεί να κατορθώσει. Ο ήχος της μουσικής του και η φωνή της ποίησής του, ένα άλλοτε ρομαντικό, άλλοτε αισθησιακό και άλλοτε ελευθεριάζον αμάλγαμα, αποτελούν ένα από τα πιο ερεθιστικά και τιμαλφή τεκμήρια της ζωής που ζήσαμε κατά τις τελευταίες δεκαετίες». Απαιχτο, έτσι;


Το αίμα της Ελλάδας


Την προσεχή Τετάρτη, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Αλέξανδρος Παναγούλης. Το αίμα της Ελλάδας». Θα μιλήσουν οι Βασίλης Βασιλικός, Κώστας Μάρδας, Αλέξανδρος Παπαζήσης και Βασίλης Καββαθάς. Πρόκειται για μια εκδήλωση για τον Αλέκο Παναγούλη.



Η… μπουρδολογία πρέπει να έχει όρια


Δεν ξέρω εάν το προσέξατε, αλλά εδώ και λίγο καιρό υπάρχει μια διαμάχη ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη. Προτού σας πω λεπτομέρειες, απλώς να σημειώσω ότι στο μοναδικό υπουργείο που ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε τρεις φορές υπουργούς είναι το Παιδείας. Συνεπώς οι υπουργοί σε αυτό το υπουργείο δεν πρέπει να αισθάνονται και τόσο σίγουροι για τη θέση τους, αφού ο κ. Τσίπρας τους αλλάζει εύκολα σαν τα πουκάμισα. Αφορμή της διένεξης υπουργού και πρύτανη στάθηκε, όπως μου λένε, η αφαίρεση δύο παραγράφων από τον όρκο του Χάρβαρντ. Και το έκανε αυτό ο πρύτανης προκειμένου, όπως είπε, να αισθανθούν πιο οικεία οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο. Ελα όμως που ο κ. Γαβρόγλου, ο οποίος δίδαξε στο Χάρβαρντ (σύμφωνα με το βιογραφικό του), αντέδρασε λέγοντας ότι «η μπουρδολογία πρέπει να έχει όρια». Αλλά η διαμάχη συνεχίστηκε όταν ο πρύτανης με απόφαση της Συγκλήτου έβαλε λουκέτο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο λόγω της συνεχούς παρουσίας τοξικο-εξαρτημένων ατόμων στους χώρους του Ιδρύματος και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει στη Δικαιοσύνη. Ο υπουργός απάντησε από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι ο πρύτανης «έχει μια έφεση στο να καλεί την Αστυνομία. Δεν μπορούμε να οραματιζόμαστε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια». Και η κόντρα συνεχίζεται, με τον κ. Τσίπρα να καραδοκεί…

HeliosPlus