Μια βασική αρχή της ποινικής δικονομίας είναι ότι ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου. Αυτό το τεκμήριο μας κληροδότησε η Γαλλική Επανάσταση και βεβαίως η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, όπως και την περίφημη κοινωνική ισότητα.

Με βάση την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το τεκμήριο αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου, ενώ τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας, οφείλουν να αποδείξουν την ενοχή του κατηγορουμένου και όχι ο κατηγορούμενος την αθωότητά του. Απόρροια του τεκμηρίου αθωότητας είναι η αρχή της επιείκειας προς τον κατηγορούμενο.

Αυτά είναι βασικά στοιχεία πριν ξεκινήσει κανείς να ρίχνει το ανάθεμα είτε προς τη μια είτε προς την άλλη πλευρά και να αξιοποιεί για διαφόρους λόγους και σχεδιασμούς διάφορες υποθέσεις. Δυστυχώς όμως όλα λησμονούνται στο βωμό των διαφόρων σκοπιμοτήτων, όπως π.χ. πολιτικών, οικονομικών, ποδοσφαιρικών, κ.α. Ο φανατισμός κυριαρχεί.

Μια από αυτές τις υποθέσεις είναι και οι αποκαλύψεις των διαφόρων ParadisePapers που είναι στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης κυβέρνησης και ΝΔ. Στο παρελθόν είχαμε και άλλες αποκαλύψεις μέσω των Panama Papers, των MaltaFiles, κ.α. που απασχόλησαν την πολιτική ζωή του τόπου και η συντριπτική πλειοψηφία τα έβλεπε με εγχώρια…«γυαλιά».

Οι υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν κυρίως για φορολογικά θέματα, για off shore, κ.α. αξιοποιήθηκαν στα πλαίσια της στρατηγικής των κομμάτων κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους. Από ουσία, τις περισσότερες φορές, τίποτα. Π.χ. με τις αποκαλύψεις των «Panama Papers» που πέρα από τις φωτιές που άναψε σε πολλές χώρες, οδήγησε και σε κρίσεις, όπως στην Ισλανδία που παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός, στην Ελλάδα, ελάχιστα ακούστηκαν. Η συζήτηση, όπως γίνεται συνήθως, έμεινε σε περίπου 10 ονόματα.

Ήδη, για τα Paradise Papers μαίνεται πόλεμος Μαξίμου-ΝΔ για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στη λίστα είναι δεκάδες Έλληνες. Είναι όλοι ύποπτοι για φοροδιαφυγή επειδή συμμετέχουν σε μια off shore; Προφανώς και όχι, ενώ ανακύπτουν και ερωτήματα περί νόμιμου και ηθικού.

Αυτά όμως είναι ζητήματα που πρέπει να τα λύσουν, ανεπηρέαστα από κόμματα, οι αρμόδιες αρχές, όπως και στην περίπτωση του Πάνου Καμμένου και στο ζήτημα των εξοπλιστικών για το οποίο παρενέβη Στρατιωτικός Εισαγγελέας, θέμα που εγείρει η ΝΔ ή στην υπόθεση Λευτέρη Αυγενάκη που προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έδωσε εντολή για διερεύνηση η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Το κλειδί σε όλες τις ανοικτές υποθέσεις είναι να χυθεί άπλετο φως και να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια. Κοινότυπο, αλλά τόσο ουσιαστικό. Αυτό έπραξαν άλλες χώρες στο παρελθόν και από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν οι εισαγγελικές αρχές, οι αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες, κ.α.

Στην Ελλάδα θα φθάσουμε έως το τέλος; Γιατί παρατηρείται διαχρονικά να ισχύει το ρητό περί «δυο μέτρων και σταθμών», ενώ δεν πρέπει να λησμονείται το τεκμήριο της αθωότητας.

Σε διαφορετική περίπτωση, καταρρέει το δικαιικό σύστημα. Και αυτό θα είναι έγκλημα για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Και ο νοών νοείτο…