Πριν από ένα χρόνο ο χώρος της κεντροαριστεράς ζούσε τη δική του αυταπάτη. Θεωρούσε νομοτέλεια ότι οι απογοητευμένοι από την ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόροι θα «επέστρεφαν στο σπίτι». Όμως, οι δημοσκοπήσεις διέψευδαν αυτή τη προσδοκία. Τα κόμματα του χώρου ΔΗΣΥ και Ποτάμι κινούνταν σε επίπεδα που δεν τους επέτρεπαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Το αίτημα για την ενοποίηση του χώρου παρά την άδοξη προσπάθεια του 2016, γινόταν και πάλι επιτακτικό. Όμως, το Ποτάμι φαινόταν να τραβά το δρόμο του και η ΔΗΣΥ όδευε σε ένα συνέδριο με τη λογική ότι από τη στιγμή που ο κ. Θεοδωράκης δεν μετείχε στο εγχείρημα του χώρου και από τη στιγμή που τα κόμματα που αποτελούσαν την Συμπαράταξη συμφωνούσαν στην ηγεσία της κυρίας Γεννηματά, δεν υπήρχε λόγος για εκλογή αρχηγού.

Η «ανταρσία» στην Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ, τον περασμένο Μάρτιο, που έφερε το κόμμα στα πρόθυρα της ρήξης, άλλαξε τα πράγματα. Η Φώφη Γεννηματά, επανεργοποίησε την πρόταση της για εκλογή αρχηγού από τη βάση και προχώρησε σε μια επιπλέον, καθοριστική για τις σημερινές εξελίξεις, κίνηση. Απάντησε σε κάθε επιφύλαξη για την αξιοπιστία και τη διαφάνεια της διαδικασίας, ανακοινώνοντας ότι θα την εγγυηθεί μια ανεξάρτητη αρχή υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο. Την Τετάρτη, ο Νίκος Αλιβιζάτος ανακοίνωσε τους κανόνες του παιχνιδιού της εκλογής του επικεφαλής, του πρώτου βήματος που θα οδηγήσει στη δημιουργία του νέου κόμματος.

Το εγχείρημα, είναι αλήθεια, δεν δικαίωσε τις μεγάλες προσδοκίες που, αρχικά, δημιούργησε. Οι δημοσκοπικές επιδόσεις των κομμάτων του χώρου είναι μια από τα ίδια, χάθηκε πολύτιμος χρόνος της προεκλογικής περιόδου σε άχαρες αντιπαραθέσεις, δεν επιδείχθηκε η απαιτούμενη τόλμη σε ζητήματα όπως αυτά της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας που θα ενίσχυε τη συμμετοχή.

Είναι όμως ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο.

Για πρώτη φορά δύο κοινοβουλευτικά κόμματα συμπράττουν για τη δημιουργία ενός νέου φορέα την ηγεσία του οποίου διεκδικούν εννέα υποψήφιοι, οι τρεις από το ίδιο κόμμα. Και για πρώτη φορά οι υποψήφιοι αυτοί, μαζί, έστω υπό ένα ασφυκτικό πλαίσιο συζήτησης, παρουσίασαν τις θέσεις τους για το αύριο της παράταξης και της χώρας.

Την Κυριακή το ενδιαφέρον, λογικά, θα στραφεί στο ποιο θα είναι το δίδυμο του τελικού. Για την ακρίβεια, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στο ποιος από τους Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη και Σταύρο Θεοδωράκη θα συνοδεύσει την Φώφη Γεννηματά στον δεύτερο γύρο.

Όμως, αυτό που θα κριθεί πρωτίστως είναι η δυναμική του εγχειρήματος. Το αν ο νέος φορέας μπορεί να διεκδικήσει την ηγεμονία του χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό θα κρίνει η συμμετοχή των πολιτών. Και εδώ βρίσκεται το πραγματικό δίλημμα όσων τοποθετούν τον εαυτό τους στον δημοκρατικό προοδευτικό χώρο. Θα δώσουν, με τη συμμετοχή τους, τη δυνατότητα στην παράταξη να ανασυγκροτηθεί και να διεκδικήσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό;

Η θα στείλουν το μήνυμα ότι ο χώρος έχει οριστικά καταληφθεί από ένα κόμμα που ,όπως και ο ηγέτης του, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις αρχές και τις αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας;

Την Κυριακή το βράδυ θα ξέρουμε.