Ηρθε ξαφνικά στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κ. Μητσοτάκης την ώρα που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη καβγάς ανάμεσα στον Αδ. Γεωργιάδη και στον Στ. Κοντονή (με ενδιάμεσο –στον καβγά –τον Ν. Παρασκευόπουλο) για τις αποφυλακίσεις εγκληματιών με τον νόμο Παρασκευόπουλου, για να παρέμβει στην υπόθεση του Κουφοντίνα. Βρέθηκε στη Βουλή μόλις λίγα λεπτά μετά την «έξοδο» του Κουφοντίνα (φωτογραφία) από τις φυλακές Κορυδαλλού…
nnn
Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού διευκρίνισε ότι δεν ομιλεί μόνο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή συγγενής θύματος τρομοκρατίας, αλλά ως σοκαρισμένος πολίτης που παρακολουθεί το «πιστόλι» της 17 Νοέμβρη να βγαίνει από τη φυλακή αν και δηλώνει αμετανόητος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Στην αίθουσα εκείνη την ώρα βρίσκονταν ελάχιστοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και λίγοι βουλευτές της ΝΔ…
nnn
Εκείνο που έκανε περισσότερη εντύπωση από την παρέμβαση Μητσοτάκη ήταν η ανάλυση περί τρομοκρατίας. Δηλαδή πώς κάποιος με την ανοχή της κυβέρνησης γίνεται τρομοκράτης λέγοντας: «Κανείς δεν έπιασε απευθείας το πιστόλι. Πρώτα ξεκινάς από τις ιδέες, μετά στις μολότοφ και μετά στα Καλάσνικοφ και στα 45άρια». Και γυρνώντας προς τα υπουργικά έδρανα, όπου βρίσκονταν οι Στ. Κοντονής, Παύλος Πολάκης και Εφη Αχτσιόγλου, ανέφερε: «Εχουμε τρελαθεί τελείως σ’ αυτή τη χώρα; Τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή; Εχετε χάσει κάθε μέτρο και λογική; Η κοινωνία απαιτεί μηδενική ανοχή στις πράξεις τρομοκρατίας και σε όσους εγκωμιάζουν τις πράξεις τρομοκρατίας»
nnn
Κλείνοντας την παρέμβασή του, την οποία χειροκρότησαν όρθιοι οι βουλευτές της ΝΔ, ξεκαθάρισε ότι «την ώρα που ο Κουφοντίνας θα κυκλοφορεί με διάφορους θαυμαστές του, η δική μας σκέψη, και πιστεύω της μεγάλης πλειοψηφίας, θα είναι στη μνήμη των θυμάτων και στους συγγενείς τους, στις μητέρες, συζύγους, αδέλφια, παιδιά, στους φίλους». Και αναφέρθηκε ονομαστικά και στα 11 θύματα του Κουφοντίνα.
Οι σοφές αραβικές παροιμίες


«Κανένας δεν μπορεί να διατάξει έναν άλλον που δεν μπορεί να διοικήσει τον εαυτό του». Την αραβική αυτή παροιμία τη θεωρώ πολύ επίκαιρη. Οχι λόγω των όσων διαδραματίζονται στη Σαουδική Αραβία με πρωταγωνιστές τους διαδόχους του Θρόνου των Αλ Σαούντ, αλλά λόγω της εικόνας που έδωσε η κυβέρνηση κατά τις εργασίες της 2ης Ευρωαραβικής Διάσκεψης που διεξάγεται στην Αθήνα. Παρά το άριστον της διοργάνωσης και τους υψηλού κύρους συμμετέχοντες, η παρουσία τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και των υπουργών Σταθάκη και Κατρούγκαλου κρίθηκε από παρισταμένους απογοητευτική. Εκείνος που φάνηκε πιο ενημερωμένος από όλους, αλλά μίλησε μάλλον τολμηρά στο αραβικό επιχειρηματικό κοινό ήταν ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.
nnn
Ο υπουργός δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου πως οι εξεγέρσεις σε ορισμένα μέρη του αραβικού κόσμου είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την περιοχή ή για τις οικονομικές και πολιτικές της σχέσεις με την Ευρώπη, αλλά και για την ίδια την υπόσταση και τη διαδικασία οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ, ενώ σε «μάλλον επικριτικό τόνο» είπε πως οι ευρωμεσογειακές σχέσεις πάσχουν από υπερβολικά περίπλοκες οργανωτικές δομές και αδύναμες επιδόσεις.
Ο αγαπημένος των ΗΠΑ
Σε κάθε περίπτωση παρακολουθώντας τις εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου αισθάνθηκα να νοσταλγώ τα 80s. Βεβαίως το κλίμα της Διάσκεψης δεν θύμιζε τις τότε επαφές του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Αραφάτ και τον Καντάφι, αλλά το άρωμα Ανατολής αναδείχθηκε, όπως και η σκιά της αμερικανικής πολιτικής επιρροής. Διπλωμάτες με τους οποίους μίλησα μου υπογράμμιζαν πως εάν δεν γίνει το ξεκαθάρισμα στη Σαουδική Αραβία και δεν κλείσουν οι οικογενειακοί λογαριασμοί στο ισχυρό αυτό βασίλειο της Μέσης Ανατολής δύσκολα θα μπορέσει να βρει ισορροπία η περιοχή. Οπως μου τόνισαν, ο διάδοχος του Θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι αγαπητός στις ΗΠΑ, καθώς τάσσεται υπέρ ενός μετριοπαθούς Ισλάμ, και αυτό δεν είναι αποδεκτό από πολλούς εντός και εκτός της χώρας τους. Σας διαβεβαιώνω πως το όνομα του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ακούστηκε πολλές φορές στους διαδρόμους του Μεγάρου Μουσικής όπου λαμβάνει χώρα η Διάσκεψη.
Η συνάντηση στην «Κουκουβάγια»
Μεγάλη ταραχή προκάλεσε το σημείωμα της στήλης για την παράταιρη συνάντηση στην «Κουκουβάγια» των Θ. Ρουσόπουλου, Ευ. Αντώναρου, Κ. Βαξεβάνη και Ι. Μαντζουράνη. Αναστατώθηκαν πολλοί και τα σχόλια ήταν ποικίλα. Ορισμένοι μάλιστα έσπευσαν να μας διαψεύσουν. Οπως ο γνωστός συνάδελφος κ. Ρουσόπουλος. Σε επιστολή που απέστειλε στη διεύθυνση της εφημερίδας αναφέρει: «Παρακαλώ, ενημερώστε τους αναγνώστες σας πως δημοσίευμα του «Βηματοδότη», σύμφωνα με το οποίο συνέτρωγα σε εστιατόριο με τους κ.κ. Μαντζουράνη και Βαξεβάνη, δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια».
nnn
Ο κ. Ρουσόπουλος δηλώνει ότι δεν συνέφαγαν. Και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μετέδωσε αλλού ότι βρέθηκαν μεν στην «Κουκουβάγια» αλλά σε διαφορετικά τραπέζια και ότι αντάλλαξαν απλώς έναν χαριτωμένο χαιρετισμό μεταξύ τους. Μπορεί όντως να μη συνέφαγαν, αλλά υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που τους είδαν να κάθονται σε κοινό τραπέζι και να συνομιλούν. Δεν είναι προς θάνατον, ούτε απαγορεύονται τέτοιες συναντήσεις. Ωστόσο η υπεραντίδραση φανερώνει ότι η συνάντηση δεν ήταν και τόσο αθώα.

HeliosPlus