από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Η κόλαση και ο παράδεισος του Τσίπρα

Η κόλαση και ο παράδεισος του Τσίπρα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ηταν μια (έκτακτη) συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε έναν και μοναδικό στόχο: Τα Paradise Papers. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία), για να τηρήσει τα προσχήματα, άρχισε την ομιλία του με την αξιολόγηση, ζήτησε από όλους να στρωθούν στη δουλειά, μίλησε για το θολό τοπίο που υπήρχε έως τώρα στη χώρα, η οποία αρχίζει σιγά-σιγά να οδεύει προς την ανάπτυξη, καταράστηκε το «αριστερό success story», κάπου στο μέσον της ομιλίας του κάλυψε και τον Νίκο Τόσκα, αλλά οι βουλευτές του κάτι περίμεναν. Περίμεναν να ακούσουν τα... ευχάριστα (όπως έλεγαν). Κάτι που αντελήφθη και ο κ. Τσίπρας και τους αποζημίωσε στο τέλος της ομιλίας του λέγοντάς τους: «Ξέρω τι ακριβώς περιμένετε, τους φορολογικούς παραδείσους». Και σείστηκε η αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής από τα χειροκροτήματα.

nnn

Προηγουμένως όμως και πριν σας πω τι ακριβώς είπε για «παράδεισο και κόλαση» (μαζί), φρόντισε να επιτεθεί (ας μου επιτραπεί αυτή η μετριοπαθής έκφραση) με σφοδρότητα εναντίον του Κ. Μητσοτάκη. Ηταν ίσως η πλέον σφοδρή επίθεση που έκανε ποτέ στον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και στην οικογένειά του. Και τι δεν του είπε ότι είναι: Από «ανόητος» και «λαϊκιστής», έως ακόμα και «ακροδεξιός», «τοξικός», «συκοφάντης» και «ψεύτης». Μαζί μ' όλα τα κοσμητικά επίθετα που στόλισε (χωρίς βεβαίως αντίλογο) τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε (στα διαλείμματα των προσωπικών επιθέσεων προς τον κ. Μητσοτάκη) και τις «υπερπαραγωγές ψευδών μονταζιέρων» που χρησιμοποιεί, ότι «έχει κατατάξει το ήθος του στις δυνάμεις της Ακρας Δεξιάς και της άκρας ανοησίας», ότι «σπρώχνει τη μεγάλη παράταξη της ΝΔ στον κατήφορο της υπονόμευσης» και πολλά άλλα που έκαναν τους βουλευτές του να χειροκροτούν.

Οι «Μπέμπες» και το μαύρο τζιπ


Υπήρχε και κάτι άλλο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που πρώτη φορά συνέβη. Ολα τα μέλη της, περιλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, παρκάρισαν τα αυτοκίνητά τους στο προαύλιο (και όχι στο γκαράζ) της Βουλής. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τις «Μπέμπες», τα Audi και τις δύο Μercedes που βρέθηκαν εκεί, αλλά μ' ένα θηριώδες τζιπ (από τα πλέον ακριβά) μαύρο, με φιμέ τζάμια, χωρίς πινακίδες, το οποίο συνοδευόταν από δύο περιπολικά της Αστυνομίας και από μοτοσικλετιστές της Αμεσης Δράσης και της Ομάδας Δίας. Το τζιπ το... φρουρούσαν τέσσερις άνδρες με πολιτικά. Ρώτησα ποιανού είναι αυτό το τζιπ και η απάντηση που μου δόθηκε ήταν ότι ήταν της... Αντιτρομοκρατικής. Πρώτη φορά γίνεται συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενός κόμματος υπό το άγρυπνο μάτι της Αντιτρομοκρατικής (και μέσα στη Βουλή).

nnn

«Οποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας, δεν απέφυγε να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής». Μ' αυτό το απόφθεγμα (το οποίο το διάβασε από χειρόγραφο) άρχισε ο κ. Τσίπρας την έντονη κριτική του στη ΝΔ με αναφορές στην υπόθεση των Paradise Papers (χωρίς όμως να αναφέρει το όνομα «Μαρέβα»). Ηταν, όπως εξήγησε, μια βελτιωμένη συμβουλή που έδωσε την περασμένη Παρασκευή στον κ. Μητσοτάκη. Τον συμβούλευσε ότι «καμία χώρα δεν κέρδισε τις εκλογές με τη Siemens». Και αμέσως μετά είπε ότι είναι εξοργιστικό στους καταλόγους του παραδείσου να φιγουράρουν ονόματα και παραλείψεις πολιτικών που ρίχνουν σκιά στο πολιτικό σκηνικό. Και έκλεισε την ομιλία του με τη φράση «παραμένω αθεράπευτα αισιόδοξος».

«Με περισσή οίηση»


Υπήρξαν όμως και φωνές (κυρίως από βουλευτές της αντιπολίτευσης) για το ύφος που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ελεγαν ότι ήταν πολύ σκληρός απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι θεσμός, εκλεγμένος μάλιστα πρόεδρος μεγάλου κόμματος από τη βάση, και δεν μπορεί και δεν γίνεται να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους εκφράσεις («ανόητος», τοξικός», «αδίστακτος» κ.λπ.). Εκαναν λόγο για περισσή οίηση από πλευράς του κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν λογάριασε ούτε καν τη θεσμική ιδιότητα του αντιπάλου του, που αντί να του κάνει κριτική, επιτέθηκε εναντίον του (και της οικογένειάς του) με βαρείς χαρακτηρισμούς. Εκανε, είπαν, ένα πολιτικό σόου στους βουλευτές του (χωρίς να υπάρξει κανένας αντίλογος), προφανώς για να τους αποπροσανατολίσει από τα προβλήματα που υπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκοντας «εύκολο θύμα» τον Μητσοτάκη.

Αντιδράσεις για τον επίτιμο


Καθόλου δεν άρεσαν, όπως μαθαίνω, στο καραμανλικό στρατόπεδο οι αναφορές τού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έτσι όπως έχουν καταγραφεί στις συνομιλίες που είχε μαζί του ο δημοσιογράφος  Αλέξης Παπαχελάς στο βιβλίο του «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με τα δικά του λόγια». Βεβαίως δεν πρόκειται τώρα να δοθεί απάντηση, αλλά θα περιμένουν και τον δεύτερο τόμο ώστε να υπάρξει μια συνολική απάντηση. Το πρόβλημα είναι ότι ουδείς μπορεί να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα από τον Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται να έχει μια άποψη για τα πάντα. Και κάτι ακόμα, ενώ σε μερικά σημεία αφήνει αιχμές για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (που φθάνουν ότι είχε ενθαρρύνει το σχέδιο να βγει ο στρατός στον δρόμο), σε άλλο σημείο τον εκθειάζει λέγοντας «δεν είχα εγώ ποτέ πρόβλημα συνεργασίας με τον Καραμανλή. Ημουν ο μόνος υπουργός που του μιλούσε στον ενικό, ακόμα και στα υπουργικά συμβούλια».
Τα πουκάμισα του ΤΧΣ

Μια και έχω καιρό να το κάνω, να σας ενημερώσω για τα τελευταία νέα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το ξεχάσατε πως υπάρχει; Είναι ο φορέας το προσωπικό του οποίου πληρώνεται 2,7 εκατ. ευρώ ετησίως για «να συνεισφέρει στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος». Γελάσατε; Δεν είναι όμως για γέλια η υπόθεση. Χθες δημοσιοποιήθηκε έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνει πως μια στις δύο επιχειρήσεις δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές τράπεζες και δεν θα επέστρεφε πίσω στη χώρα τα κεφάλαια που διακρατεί στο εξωτερικό. Βάσει της ίδιας έρευνας το 36% των πολιτών δεν έχει εμπιστοσύνη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και το 59% εξ αυτών θεωρεί ότι τα capital controls θα ισχύσουν έως το 2020. Και για το χάλι αυτό προφανώς ευθύνεται το ΤΧΣ, το οποίο αφενός από τη σύσταση του έως σήμερα αλλάζει επικεφαλής σαν τα πουκάμισα και αφετέρου παρά το ότι είναι βασικός μέτοχος σε 3 από τις 4 μεγάλες τράπεζες εμφανίζεται να πληροφορείται από τα δημοσιεύματα τα κακώς κείμενα σε αυτές, παρά το γεγονός ότι διαθέτει εκπροσώπους στις διοικήσεις τους.

***

Για τους μη γνωρίζοντες το ΤΧΣ διοικείται από τριμελή Εκτελεστική Επιτροπή και οκταμελές Γενικό Συμβούλιο. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια ποτέ δεν είχε πλήρη σύνθεση καθώς διαρκώς φυλλοροεί από στελέχη. Γιατί φυλλοροεί; Διότι τρόικα, εποπτικές αρχές και τράπεζες έχουν καταστήσει το ΤΧΣ «φορέα αποποίησης» των δικών τους ευθυνών. Ελάχιστοι επαγγελματίες είναι πρόθυμοι να παίξουν το ρόλο αυτό. Και ως εκ τούτου διαπιστώνοντας την κατάσταση αποχωρούν. Και όσοι δεν αποχωρούν, αλλά είναι προδήλως ακατάλληλοι για να ασκούν τα χρέη που προβλέπει ο κανονισμός του ΤΧΣ, αντικαθίστανται αργά ή γρήγορα από την Επιτροπή Επιλογής του Ταμείου, ένα όργανο το οποίο δημιουργήθηκε για να πάρει παχυλή αμοιβή ο πρόεδρος του (απόμαχος της τραπεζικής εποπτείας).


HeliosPlus
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  … «το ΤΧΣ, το οποίο αφενός από τη σύσταση του έως σήμερα αλλάζει επικεφαλής σαν τα πουκάμισα» | 10/11/2017 10:11
  Το ΤΧΣ ιδρύθηκε το 2010 και έκτοτε είναι και παραμένει επικεφαλής ο κ. Regling. Προτιμότερο θα ήταν να ασχοληθείτε με το ποιος τον έβαλε επικεφαλή και ποιος έβαλε πρόσφατα ως «στρατηγικό σύμβουλο» τον κ. Dijsselbloem (Eurogroup) και σε λίγο μη εκλεγέντα νέο "Βασιλέα" της Ελλάδας…
  Michail Leon
  απάντηση05
   
   
  Δεν μας εκπλήσσει ! | 09/11/2017 13:50
  Τους φορολογικούς παραδείσους τους γνωρίζ(σ)αμε όλοι ! Η " Κόλαση " της Πολιτικής πώς είναι ; Μήπως τα " Γκούλακ " ; Προσωπικά δεν αμφέβαλλα ποτέ ότι σε τέτοιους " παραδείσους " θα στέλνατε τους διαφωνούντες , κ. Τσίπρα , με τους συντρόφους σας . Άλλωστε μας προειδοποίησε για αυτό ο Σλαβόι Ζίζεκ . Ευτυχώς που κάποιοι ( Κ. Καραμανλής και κ. Κ. Σημίτης ) με την Πολιτική τους οξυδέρκεια μας έλυσαν το ...προαιώνιο δίλημμά μας για το " Που ανήκομεν " . Όσο για την οξύτητα των χαρακτηρισμών σας κατά του κ. Μητσοτάκη , είναι απολύτως σύμφωνη με την Φύση σας . ΟΙ σκέψεις σας γίνονται λέξεις . Οι λέξεις συνήθεια . Η συνήθεια το πεπρωμένο σας .
  Έκτωρ
  απάντηση10
   
   
  O θιασος ψηφιστηκε 3 φορες!!! απο | 09/11/2017 09:05
  τον περιουσιο λαο....και μαλιστα την τελευταια φορα το πρωι ψηφιζε ''τζαμπα επανασταση'' και το απογευμα περιμενε υπομονετικα στα ΑΤΜ να παρει τα μερκελικα γερμανοτσολιαδικα ευρω του!!! Μονο με ορους ψυχιατρικης μπορεις να προσεγγισεις το ελληνικο συνδρομο...ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ....
  τακης
  απάντηση90
   
   
  Το | 09/11/2017 08:26
  ύφος Τσίπρα δείχνει ότι καταλαβαίνει ότι είναι στριμωγμένος και συνήθως τέτοια φρασεολογία οδηγεί σίγουρα στην ήττα, διότι και οι άλλοι βλέπουν τον πανικό του
  Έτσι είναι δυστυχώς
  απάντηση60
   
   
  Τα πράγματα είναι ηλίου φαεινότερα... | 09/11/2017 07:07
  Στη διπλανή στήλη του ιστότοπου αυτού διεξάγεται ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία, για το γεγονός ιδεολογικής αναφοράς κάθε αριστερού. Δηλαδή, με ερώτημα: " Η κληρονομιά της «Οκτωβριανής Επανάστασης» πιστεύετε ότι είναι". Έχουν ψηφίσει 2.227 άτομα και τα αποτελέσματα είναι: 58,73 % Αρνητική, (1.308 ψήφοι). 33,36 % Θετική, (743 ψήφοι). 7,90 % Αδιάφορη, (176 ψήφοι). Τα σχόλια κρίνονται ως περιττά...
  Πέτρος
  απάντηση10
   
   
  Αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με 163 βουλευτές. | 09/11/2017 07:02
  Οι εκλογές γίνονται για την ανάδειξη κυβέρνησης. Συνεπώς, το μέγεθος το οποίο μετρά σε μία δημοσκόπηση είναι ο αριθμός των βουλευτών τον οποίο αναμένεται να εκλέξει κάθε κόμμα. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου και του ποσοστού ψήφων κάθε κόμματος, (το οποίο προκύπτει αφαιρώντας τασ ποσοστά όσων δηλώνουν αποχή, ακύρο ή λευκό και κατανέμοντας αναλογικά με τη δύναμη κάθε κόμματος το ποσοστό των αναποφάσιστων). Στη πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 16 % και κατανεμόμενο αναλογικά δίνει: Νέα Δημοκρατία 36,90 %, Σύριζα 21,43 %, Χρυσή Αυγή 8,33 %, Δημοκρατική Συμπαράταξη 7,74 %, ΚΚΕ 6,55 %, Ένωση Κεντρωων 3,57 %. Σε αριθμό βουλευτών προκύπτει: Νέα Δημοκρατία 163, Σύριζα 63, Χρυσή Αυγή 25, Δημοκρατική Συμπαράταξη 23, ΚΚΕ 19, Ένωση Κεντρώων 11. Δηλαδή, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, σε εξακομματική βουλή.
  Δημοσκόπος
  απάντηση13
   
   
  Απομένουν στους συγκυβερνώντες λεχρίτες... | 09/11/2017 07:01
  Θεωρώντας ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, την 19η Μαίου 2019, απομένουν στους συγκυβερνώντες λεχρίτες 555 ημέρες, (18,3 μήνες), ενώ έχουν ήδη παρέλθει 1.020 ημέρες, (33,7 μήνες), πανάθλιας διακυβέρνησης της πατρίδας μας από αυτούς, (από την 25η Ιανουαρίου 2015). Δηλαδή έχει ήδη παρέλθει κάτι περισσότερο από το 64 % του συνολικού χρόνου διακυβέρνησής των... Τι σημαίνει "λεχρίτης";;; Ετυμολογία: λεχρίτης < αρχαία ελληνική λέχριος Ουσιαστικό: λεχρίτης αρσενικό ο βρομιάρης, ο ανέντιμος, ο τιποτένιος.
  Ιορδάνης
  απάντηση12
   
   
  Ψεύτης, αρχιψεύτης, τσίπρας. | 09/11/2017 06:59
  Η κλιμάκωση του όρου ψεύτης.
  Γιώργος
  απάντηση20
   
   
  Τον τσίπρα και το σκυλολόϊ του... | 09/11/2017 06:56
  Τους περιμένουμε στην κάλπη για να τους "περιποιηθούμε" όπως τους πρέπει και τους αξίζει !!!
  Γιώργος
  απάντηση20
   
   
  Ιδού η "επιτυχία" της οικονομικής πολιτικής του σύριζα... | 09/11/2017 06:55
  Στην τεράστια λίστα των οφειλετών της Εφορίας προστέθηκαν το Σεπτέμβριο ακόμη 410.322 φορολογούμενοι. Αριθμός ρεκόρ μέσα σε ένα μήνα που συμπίπτει με την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αποκαλύπτουν ότι τον περασμένο μήνα ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 11% και εκτινάχθηκε στα 4.267.408 άτομα, αριθμός ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος που καταγράφεται από την αρχή της χρονιάς και γυρίζει πίσω στα επίπεδα του 2015. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους που έρχονται ο ένας μετά τον άλλο, με έναν στους δυο φορολογούμενους να χρωστάει στην Εφορία. Τον περασμένο μήνα έμειναν απλήρωτες οφειλές ύψους 706 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 662 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Από την αρχή του έτους τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 9,257 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων στα 98,745 δισ. ευρώ, μια ανάσα πριν τα 100 δισ. ευρώ. Κάθε μήνα οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ πατάει ακόμη περισσότερο το γκάζι των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα εισοδήματα των οφειλετών. Στα δίχτυα κατασχέσεων και λοιπών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είχαν πιαστεί 991.392 φορολογούμενοι, με αύξηση περίπου 20.000 μέσα σε ένα μήνα. Από τις αρχές του έτους, κατασχέσεις και ρυθμίσεις έχουν καταφέρει να οδηγήσουν στο ταμείο της εφορίας ποσό που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ και επιμερίζεται σε 2,146 δισ. ευρώ εισπράξεων από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,404 δισ. ευρώ από φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη.
  Ιδιοκτήτης ακινήτου
  απάντηση10
   
   
  Επικών διαστάσεων "αγγούρι... | 08/11/2017 06:42 | 09/11/2017 06:53
  "'Όποτε και να γίνουν οι εθνικές εκλογές ο σύριζα θα εισπράξει επικών διαστάσεων "αγγούρι"!!!
  Αλιεύς σχολίων
  απάντηση30
   
   
  Μαύρο και δαγκωτό στον σύριζα... | 09/11/2017 06:52
  Είμαι ένας από τους 410.322 νέους οφειλέτες στην εφορία, οι οποίοι δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο 2017. Είναι προφανές ότι η εξοντωτική φορολογία του σύριζα με μετέτρεψε σε οφειλέτη... Στις εθνικές εκλογέςστον σύριζα και τον τσίπρα θα το ρίξω μαύρο και δαγκωτό!!!
  Νέος οφειλέτης του δημοσίου
  απάντηση20
   
   
  284 ημέρες ακόμη τερατωδών ψεμάτων... | 09/11/2017 06:51
  Όπως όλοι γνωρίζουμε, η καταστροφική «διαπραγμάτευση» των τσίπρα – βαρουφάκη, το 1ο εξάμηνο του 2015, οδήγησε την Ελλάδα σε ζημία 100 δις ευρώ, (σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ και στο εντελώς αχρείαστο 3ο μνημόνιο των τσίπρα – καμμένου, το οποίο λήγει την 20η Αυγούστου 2018, (δηλαδή σε 284 ημέρες από σήμερα). Στις 284 αυτές ημέρες θα ακούσουμε τερατώδη ψέματα από τους συγκυβερνώντες λεχρίτες και ταυτόχρονα θα παρακολουθήσουμε την απελπισμένη προσπάθειά τους να πείσουν όσους σανοφάγους οπαδούς τους απέμειναν ότι δήθεν δεν έχουν ήδη υπογράψει και το 4ο μνημόνιο των τσίπρα – καμμένου με επαχθέστατα μέτρα, (όπως η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου για τα επόμενα έτη)!!!
  Νίκος
  απάντηση10
   
   
  "Παραμενω αθεραπευτα αισιοδοξος" | 09/11/2017 06:30
  Πολυ συγκινητικο !! Να δεις εμεις ποσο αισιοδοξοι ειμαστε,περιμενουμε να εφαρμοσουμε την αναλογη θεραπεια που μονο εμεις μπορουμε.
  eva b.
  απάντηση20