Παρά τα όσα υποστηρίζει συνεχώς η κυβέρνηση, σε μια σειρά θέματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση, αντί να τρέχει προσπαθεί να αποφύγει τις δύσκολες αποφάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα των πλειστηριασμών, που συνδέεται άμεσα με το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων και κατ΄ επέκταση με την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό του τραπεζικού συστήματος.
Έπρεπε να φτάσει το θέμα στο Eurogroup, να κάνει παρέμβαση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.Ντράγκι, για να δεσμευθεί ο κ.Τσακαλώτος ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί τάχιστα. Είχε προηγηθεί βέβαια και η απόφαση για πανελλαδική αποχή των συμβολαιογράφων που αν υλοποιηθεί θα εκτροχιάσει τις χρονικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.
Όσο ζωτικό είναι το θέμα των πλειστηριασμών για μια μερίδα πολιτών που αδυνατούν πράγματι να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, άλλο τόσο προφανές είναι ότι μια μερίδα δανειοληπτών αποφεύγουν συστηματικά να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αν και έχουν τη δυνατότητα, αξιοποιώντας παράθυρα του νόμου και το κίνημα … συμπαράστασης που εκδηλώνεται με βίαιο τρόπο, κάθε φορά που επιχειρείται ένας πλειστηριασμός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διάφοροι αλληλέγγυοι, όπως έχουν καταγγείλει πολλάκις οι συμβολαιογράφοι, δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία κάποιων αδύναμων, αλλά αφερέγγυους ή πτωχευμένους επιχειρηματίες. Είναι μια ακόμα παθογένεια της κρίσης να αντιμετωπίζονται ισοπεδωτικά όλα τα προβλήματα και να θεωρούνται οι πάντες θύματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι θύτες.

Είναι επίσης γεγονός ότι στα πλαίσια της ανοχής στη βία, η αστυνομία και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι παρακολουθούσαν αμέτοχοι τον προπηλακισμό και τις επιθέσεις κατά των συμβολαιογράφων που τολμούσαν να εμφανιστούν.

Τώρα βέβαια, μετά τις παρεμβάσεις στο Eurogroup η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη, καθώς το θέμα αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, να σταματήσει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και εφαρμογής των νόμων. Αρκεί φυσικά να μην ξεσηκωθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση για να διατρανώσει ότι δεν εφαρμόζονται τα μνημόνια που παραβιάζουν τις αριστερές περγαμηνές…



ΤΟ ΒΗΜΑ