Η νέα, πολλοστή, επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, σε ώρα μάλιστα που ο δρόμος ήταν γεμάτος κόσμο, αναδεικνύει ξεκάθαρα το πρόβλημα ανομίας και ανασφάλειας που επικρατεί σε ορισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας και όχι μόνο. Είναι εμφανώς δείγμα ανικανότητας της αστυνομίας, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας,να προστατεύσει τα γραφεία ενός κόμματος που βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο εγκληματικών ή τρομοκρατικών ομάδων.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που τα συγκεκριμένα γραφεία γίνονται στόχος επίθεσης με όπλα. Τα γραφεία που βρίσκονται στις παρυφές των Εξαρχείων αποτελούν εδώ και πολύ καιρό προνομιακό στόχο επιθέσεων, χωρίς ουσιαστικά η αστυνομία να αντιδρά. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει στο συγκεκριμένο σημείο σχεδόν 60 επιθέσεις, χωρίς να έχει συλληφθεί ποτέ κανείς.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι παρά τα διαβήματα των στελεχών του κόμματος στον αρμόδιο υπουργό και την ηγεσία της αστυνομίας, το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά διογκώνεται. Μπορεί ο πρωθυπουργός να επαιρόταν λίγες μέρες πριν στη Βουλή, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα και ότι η εγκληματικότητα έχει μειωθεί, αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει καθημερινά.
Παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις και διαβεβαιώσεις, είναι σαφές ότι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων η αστυνομία, δεν θέλει, δεν μπορεί,δεν την αφήνουν να εξουδετερώσει τους θύλακες ανομίας και παραβατικότητας που ενδημούν εκεί. Με πρόσχημα την πολιτική πολυχρωμία, την ελευθερία έκφρασης, ακόμα και όταν έχει ξεπεράσει προ πολλού τα θεμιτά όρια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφεύγει κάθε είδους αστυνομική επιχείρηση, παρακολουθώντας συνήθως ως θεατής την επίδειξη δύναμης ανεγκέφαλων δήθεν αντεξουσιαστών.
Αποτέλεσμα, οι πετροπόλεμοι να εξελιχθούν σε μάχες εκ του συστάδην με μολότοφ για να φθάσουμε στα καλάσνικοφ. Μια ακόμα απόδειξη ότι η ανοχή στη χαμηλή, όπως λέγεται, παραβατικότητα και τη βία να έχει εξελιχθεί σήμερα σε οργανωμένες εγκληματικές ή τρομοκρατικές συμμορίες.
Η αύξηση αυτών των επιθέσεων δεν είναι ασήμαντη, όπως θέλει να την παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Αποτελούν σαφέστατες προειδοποιητικές ενδείξεις, με δεδομένη την προϊστορία που υπάρχει, ότι μπορεί να εξελιχθούν σε επικίνδυνες εστίες ανασφάλειας και γενικευμένης ανομίας. Είμαστε ακόμα μια χώρα σε κρίση, με ένα τμήμα της κοινωνίας ευάλωτο και ευεπίφορο σε κάθε λογής συνωμοσιολογικές θεωρίες, που ευνοούν τη στοχοποίηση προσώπων και θεσμών.
Η υποτίμηση και η αδιαφορία για τέτοιου είδους επιθέσεις, όπως η χθεσινή ούτε δικαιολογείται, ούτε επιτρέπεται. Η ανοχή στη βία και την παρανομία πρέπει να είναι από όλους – και κυρίως από την κυβέρνηση – μηδενική,αν θέλουμε να παραμείνουμε μια χώρα ασφαλής και ανοικτή.
ΤΟ ΒΗΜΑ