Λοιπόν, ακόμα και στη φοροδιαφυγή των ελίτ η Ελλάδα είναι ψωροκώσταινα. Γιατί το λέω; Διαβάζοντας τις αναφορές για τα Paradise Papers, δηλαδή τις αποκαλύψεις για τη φοροδιαφυγή μέσω offshore παραδείσων, διαπίστωσα πως σε ένα σύνολο 6,5 εκατομμυρίων εγγράφων μόλις τα 6.000 έχουν άμεση σχέση με την Ελλάδα, ήτοι λιγότερο από το 0,1% του συνόλου.
nnn
Δεν θέλω να υποβαθμίσω το ζήτημα με τη διαπίστωση αυτή. Αντιθέτως. Αλλά δεν πέφτω και από τα σύννεφα. Φορολογικοί παράδεισοι όπως η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κουκ, η Ντομινίκα, η Λαμπουάν, τα Νησιά Μάρσαλ, η Νήσος Νέβις και η Αγία Λουκία είναι επί χρόνια διάσημοι για την εξαιρετική φιλοξενία που παρέχουν σε ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Μαθαίνω πως η πλειονότητα των ελληνικών περιπτώσεων που περιγράφονται στα Paradise Papers σχετίζεται με επιχειρημαίες.
nnn
Πιο ζουμερές ωστόσο είναι οι υποθέσεις που σχετίζονται με πολιτικούς. Οι περιπτώσεις αυτές θα γίνουν γνωστές σύντομα και σίγουρα ως το τέλος της εβδομάδας, οπότε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) θα δώσει στο φως όλα τα στοιχεία που διαθέτει. Με πληροφορούν σχετικά πως ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν όχι τόσο τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την υπεράκτια δικηγορική εταιρεία Appleby όσο εκείνα που έχουν διαρρεύσει από την Asiacity Trust, με έδρα τη Σιγκαπούρη. Το εάν με πληροφορούν σωστά θα καταδειχθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.


Οταν ο Αδωνις κλείνει τα 45


Οι παλιοί έλεγαν με αρκετή δόση χιούμορ ότι εάν περάσεις τα 40 δεν είναι πλέον γενέθλια, αλλά εθνική… επέτειος. Κάτι τέτοιο θα σκέφτηκε και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τη Δευτέρα έκλεισε τα 45 και έκανε τα γενέθλιά του περίπου σαν εθνική γιορτή. Δεν είναι μόνον ότι έκοψε έως το μεσημέρι της Δευτέρας περί τις πέντε τούρτες (ούτε βασιλόπιτες να ήταν), ούτε επίσης το καμάρι που είχε επειδή από τους πρώτους που τον πήραν τηλέφωνο για να του ευχηθούν ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης (και καπάκι του τηλεφώνησε και η Μαρέβα), είναι και η… κινητοποίηση που έκανε για το πάρτι των γενεθλίων του. Οσοι δεν τον πήραν τηλέφωνο να του ευχηθούν, τους πήρε αυτός και τους κάλεσε εκεί όπου παραδίδει μαθήματα «Ελληνικής Αγωγής»: «Open party», το ονομάζει και όσοι πιστοί προσέλθετε. Αφηνε μάλιστα να εννοηθεί ότι θα παραστεί και ο Αντώνης Σαμαράς. Τον ρώτησα εάν εισέπραξε και δώρα, αλλά δεν απάντησε, είπε ότι τρέχει για να κόψει και άλλες τούρτες ανά την Αττική. Γι’ αυτό σάς λέω ότι τα γενέθλια Αδώνιδος σε κάτι σαν εθνική επέτειο φέρνουν (για τον ίδιο βεβαίως).


Γίνε και εσύ επίκουρος


Αλλος ένας πρώην υπουργός πηγαίνει στην Κύπρο για να διδάξει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Στην Κύπρο αντί τους πολιτικούς να τους κάνουν επίτιμους διδάκτορες, τους κάνουν απευθείας επισκέπτες καθηγητές. Και όχι σαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας που έκαναν τον Αλέξη Τσίπρα επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης. Καίτοι δεν έχει σπουδάσει το αντικείμενο, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, εν τούτοις έγινε επίκουρος καθηγητής μόνο από την εμπειρία του στην πολιτική. Και αμφιβάλλω εάν θα ξαναπάει εκεί, έστω για να πει δυο κουβέντες στους φοιτητές του. Αυτή τη φορά «τυχερός» φάνηκε ο «γαλάζιος» Τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίκουρος καθηγητής Οικονομικών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Και ωσάν να μην έφθανε αυτό, διοργάνωσαν προς τιμή του κοτζάμ συζήτηση στην οποία θα πάρει μέρος και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με θέμα «Προκλήσεις και ευκαιρίες στην οικονομία».


Τα golden boys των τραπεζών


Ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει πλέον βάλει στο στόχαστρο τα… stockoptions. Τι είναι πάλι τούτο, θα πείτε, και γιατί ασχολείται εισαγγελέας; Πρόκειται, όπως με πληροφορούν, για τα bonus που είχαν πάρει το 2007, στην εποχή δηλαδή των παχιών αγελάδων, τα μεγαλοστελέχη μιας συστηματικής τράπεζας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με έγγραφό της η Εισαγγελία ζητεί αναλυτικά στοιχεία για τους εσωτερικούς δανεισμούς σε πρώτη φάση έξι ανώτατων στελεχών της τράπεζας με ποσά που φέρεται ότι αγγίζουν τα 15.400.000 ευρώ, τα οποία ξεχρέωσαν κατά το επόμενο έτος 2008 με… bonus που έλαβαν, με απόφαση του ΔΣ, συνολικού ποσού 11.900.000 ευρώ.


Αλλος για τα F-16


Φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παράδειγμα. Η πτήση του με το F-16 έκανε πολλούς συριζαίους να θέλουν να ανακαλύψουν τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Αλλοι θέλουν να πετάξουν να αισθανθούν τα Gs, πλην όμως δεν το τολμούν για πολλούς λόγους. Αλλοι απλώς να καθίσουν στη θέση του πιλότου, έτσι, για να έχουν την αίγλη του ιπταμένου. Κάτι τέτοιο έκανε και ο βουλευτής Καλαμάτας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας, ο οποίος πήγε στην 120 ΠΕΑ (με την ευκαιρία των εορτασμών του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας –που τα στρατιωτικά αεροδρόμια είναι ανοιχτά), κάθισε στο πιλοτήριο ενός μαχητικού, ένας ιπτάμενος του εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί μέσα και εν συνεχεία έκανε δηλώσεις του τύπου «είμαστε εδώ κοντά σ’ αυτούς που μας κάνουν υπερήφανους».

Ο Ευκλείδης και ο… Γολιάθ

Τελευταίοι και κατά ιδρωμένοι εισήλθαν χθες στην αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε κτυπήσει το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης όταν εμφανίσθηκε ασθμαίνοντας στην αίθουσα ο Έλληνας υπουργός , ο οποίος έτρεχε για να προλάβει να μπει εγκαίρως στην αίθουσα. Πιο cool ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος ακολούθησε τον Ευκλείδη και έκλεισε στην κυριολεξία την πόρτα ως ο τελευταίος που μπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

***

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάθισε δίπλα από τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος και απέναντι από τον Γόπκε Χούστρα, τον νέο Ολλανδό υπουργό Οικονομικών. Ο Ολλανδός υπουργός είναι ο υψηλότερος στην ιστορία του Eurogroup με ύψος κοντά στα 2.05 μέτρα ! Είναι τόσο θηριώδης που στην πρώτη του εμφάνιση στο συμβούλιο της ευρωζώνης δεν υπήρχε ομόλογος του που να μη σχολιάσει το ύψος του. Μαθαίνω πως ο κ. Χουλιαράκης έχει καλές σχέσεις με τον Ολλανδό «υπουργό – Γολιάθ» και πως υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αποφύγουμε τις βιβλικές παραλλαγές…

HeliosPlus