Θανατηφόρα διλήμματα

Μελαγχολία και κακή διάθεση –μπορεί να είναι και κατάθλιψη· να έχεις γίνει ένα με τον ουρανό, να ταξιδεύεις στο Διάστημα, να βλέπεις το Ηλιακό Στέμμα να πυρπολεί το χάος σαν να έχουν αναφλεγεί χιλιάδες διαμάντια και ρουμπίνια, τους δακτυλίους του Κρόνου να στριφογυρίζουν σαν αλογάκια λούνα παρκ, μετεωρίτες να τρέχουν δίπλα σου παραβγαίνοντας –και όμως να νιώθεις άδειος, κενός, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν, για όσα σε τριγυρίζουν.
Είναι που νιώθω την αστερόσκονη να συσσωρεύεται σιγά-σιγά στο γερανοφόρο μας, ημερολόγιό μου· μου θυμίζει πως κάτι θα με καλύψει τελικά, θα με εξαφανίσει. Τι σημασία θα έχει πού πηγαίνω, τι βλέπω, τι διαβάζω, τι γράφω; Ολα αυτά υπάρχουν όσο υπάρχω και εγώ. Τι σημασία έχει να προσθέτω εμπειρίες, ταξίδια, γνώσεις, λέξεις στις σελίδες σου; Αδιάφορη αστρική σκόνη θα γίνουν, θα την πηγαινοφέρνουν τα βαρυτικά κύματα –ώσπου να μην υπάρχει κανείς να την παρατηρεί. Τότε θα πάψει να υπάρχει και αυτή.

«Λες δηλαδή πως ό,τι δεν το παρατηρούμε, δεν υπάρχει, Διόδωρε;». Βεβαίως, Οδηγέ. Είμαι απολύτως σίγουρος πια για αυτό: αν δεν παρακολουθούσαμε τι λένε Τσίπρας – Μητσοτάκης στη Βουλή, δεν θα ξεπέφταμε σε αυτό το χάλι, να λέει ο Πρωθυπουργός απατεώνα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτός να τον αποκαλεί ψεύτη. Ούτε στα λιμάνια ούτε στα καταγώγια δεν μιλούν έτσι.

«Θέλουν να εξαφανίσει ο ένας τον άλλον, αυτό είναι το ζήτημα». Πάλι δίκιο έχει –πώς το είχε πει ο Νίκος Παππάς την περασμένη εβδομάδα; «Μεσαίος χώρος μεταξύ των πολυβόλων και του τοίχου της Καισαριανής δεν υπάρχει. Ή είσαι με τα πολυβόλα ή είσαι με τους εκτελεσμένους. Ή είσαι με την Εθνική Αντίσταση ή είσαι με τους δωσίλογους» –και έχεις τη μοίρα του Ψαρρού και της ΕΚΚΑ. Αν δεν είσαι με το ΚΚΕ, είσαι με τους μοναρχοφασίστες –και σε τρώει το μαύρο σκοτάδι στο Μπούλκες. Αν δεν είσαι με τον Ζαχαριάδη, είσαι με τον προδότη Τίτο –και έχεις την τύχη του Καραγιώργη.

Εξέχουσες προσωπικότητες

Διότι τελικά δεν έχει σημασία αν ήταν κατά των Γερμανών ο Ψαρρός, σημασία έχει πως δεν ήταν με τον Βελουχιώτη. Δεν έχει σημασία αν είσαι κατά των πολυβόλων, των μοναρχοφασιστών ή του Τίτο –σημασία έχει αν είσαι με την «καλή αντίσταση», με το ΚΚΕ, με τον Ζαχαριάδη. Αυτούς που βάζουν τα διλήμματα όπως τα βάζει ο Παππάς. Για να εξοντώσουν κάθε αντίπαλο, κάθε εμπόδιο στην άσκηση της εξουσίας τους.
l Αλλωστε, για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη Siemens ο Αλέξης Τσίπρας, γιατί του είχε κάνει δώρο ηλεκτρονικούς υπολογιστές για το γραφείο του –ενώ τα πάρε δώσε των συριζαίων με τον Τσάβες δεν γίνονταν για δωράκια αλλά για να γίνουν εισαγωγές αγαθών από τη Βενεζουέλα. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι «με τη Βενεζουέλα ή τη Siemens;» αλλά «με εμάς τους έντιμους ή με τους κλέφτες της Siemens;».
l «Με τον Καμμένο ή τον Αυγενάκη;» είναι το άλλο δίλημμα –προφανώς με τον Καμμένο, διότι αυτός συζητά με βαρυποινίτες από «σεβασμό στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα», αποφάνθηκε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ ο Αυγενάκης συζητά με βαρυποινίτες για το προσωπικό του συμφέρον. Τον βράβευσε λοιπόν το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τον υπουργό Αμυνας ως «μια από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας».
Φορούσε ακαδημαϊκή τήβεννο κατά τη βράβευσή του ο εξέχων Πάνος Καμμένος. Δεν είναι για γέλια, ημερολόγιό μου· για κλάματα είναι. Πώς να μη με πιάνει μελαγχολία και θυμός, πώς να μη με απειλεί η κατάθλιψη;
l Με πιάνει ασφυξία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη και χειρότερη υποκρισία από αυτήν του θύτη που παριστάνει το θύμα: «Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας όσοι κυκλοφορούμε βλέπουμε τουρίστες και όχι κουκουλοφόρους, όπως όταν κυβερνούσατε εσείς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αλλά τότε κυκλοφορούσαν κουκουλοφόροι γιατί κάθε ημέρα είχαμε διαδηλώσεις που έσπαζαν, ρήμαζαν, έκαιγαν –σκότωναν κιόλας· τις επαινούσε και τις χειροκροτούσε ο νυν πρωθυπουργός. Γιατί έβλεπε πως θα τον έκαναν πρωθυπουργό τα ρημάδια και τα αποκαΐδια. Και δεν τον ενδιέφερε τίποτε άλλο.
Σταρ σαρανταποδαρούσες
Οπότε, όταν συμβαίνουν αυτά, είναι πταίσμα το ότι Φώφη Γεννηματά – Σταύρος Θεοδωράκης θα κρατήσουν τις ΚΟ της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού για τον εαυτό τους ακόμα και μετά την ανάδειξη αρχηγού του Νέου Φορέα –άλλωστε, μήπως τους έχουν στην τσέπη τους βουλευτές να κάνουν ό,τι τους λένε;
Για τούτο, θα πάω να ψηφίσω την άλλη Κυριακή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ –δεν πάει άλλο.

«Δηλαδή, θέλεις να γυρίσουμε πίσω;» –ωχ, ξέχασα πως είμαι εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Πόσο θα μας πάρει η επιστροφή; «Μα ακαριαία γίνεται, νοητικό είναι το θέμα. Πρέπει απλώς να αλλάξουμε συχνότητα στο Επικοινωνιακό Πεδίο». Νοητικό; Νοητικό; Μήπως υπονοεί πως έχω τρελαθεί;
l «Εγώ πάντως δεν θα έρθω», παρενέβη το Ωτοστοπικό, το πλάσμα που παραλάβαμε στην Autoroute du Soleil και κάθεται ανάμεσα σε μένα και στον Οδηγό –έχω καπαρώσει το παράθυρο, να μπορώ να βλέπω έξω και να κοιτάω με το κανοκιάλι ΕκείΚάτω. «Εχω φυματίωση, θα πεθάνω από τον βήχα αν κατέβω».
Περίεργο ον –σαν σαρανταποδαρούσα· κρατούσε σακούλες με ψώνια από τα Lidl, έχει μηνίσκο σε 25 από τα σαράντα πόδια του, μας εξήγησε, για τούτο έκανε ωτοστόπ. Φυματικό κιόλας; Θα μας κολλήσει!

«Εντάξει, δεν είμαι φυματικό· το είπα στον Τσακαλώτο που με παρενοχλούσε, να φοβηθεί να με αφήσει ήσυχο» παραδέχθηκε. Μα εγώ για τη Σκάρλετ Τζοχάνσον κάτι είχα ακούσει… «Μπα, τα διαδίδει αυτά για να θολώνει τα νερά, εμένα θέλει –γνωριστήκαμε τότε που ανακηρύχθηκα «εξέχουσα σταρ» από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης». Α, έτσι βρέθηκε στα αστέρια!
Οταν περνάς από τον Τσίπρα στον Τσακαλώτο, φεύγει η κατάθλιψη. Πληρώνουμε κάτι παραπάνω σε φόρους, αλλά το διασκεδάζουμε τουλάχιστον.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Το σώφρον νίψιμο, ως προς την ευθύνη για τη διάχυση της ανομίας, δεν είναι του Πόντιου Πιλάτου αλλά του ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ· προτού τα ανομήματα σπάσουν και την ίδια την πόρτα του Μαξίμου.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΙΣΤΗΣ
nnn
Είπαμε να μιλήσουμε για τους υποψήφιους της Κεντροαριστεράς αλλά ήρθαν οι σαρανταποδαρούσες, κουτσές και μη, και ξαναγυρίσαμε στις γελοιότητες…
ΕΣΘΗΡ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Και όμως, έχουμε λαμβάνειν λίγα ευρώ που θα δοθούν από ψυχοπόνια και άλλα λίγα που θα μας επιστραφούν από λάθος παρακρατηθέντα. Το ηθικό αντάμα με το δίκαιο.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ
nnn
Σερβίρω σου Διόδωρε αυτή τη μαντινάδα, / γράψε την να διαδοθεί σε όλη την Ελλάδα:/ «Τέτοια φοροεπιδρομή και γραφειοκρατία / είχαν να δουν οι Ελληνες απ’ την Τουρκοκρατία».
Γ. ΚΟΚ., ΧΑΝΙΑ
nnn
Είναι αλήθεια πως σύντομα θα καταργηθεί η ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ και οι επιχειρήσεις θα υπαχθούν στη ΔΟΥ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ;
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ
nnn
Οι «ρουβίκωνες» αποτελούν τα κέρατα του Μινώταυρου· σώμα του είναι οι όχλοι που εν παντί τόπω και χρόνω μπορούν να καταλύουν τα πάντα. Δυστυχώς η Αριάδνη-κυβέρνηση δεν θέλει να προσφέρει τον μίτο για την καταπολέμηση του κτήνους.
Γ. Κ., ΕΥΒΟΙΑ
nnn
Ατέλειωτες ουρές για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ατέλειωτες ουρές που θυμίζουν τον αλήστου μνήμης «υπαρκτό». Μακρές ουρές που φθάνουν ως τις εκλογές. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.
ΓΙΑΝ. ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Δεν θέλω κοινωνικό επίδομα που από άνεργη θα με καταστήσει άεργη. Θέλω αλήθεια, αξιοπρέπεια και ανάπτυξη, τα τρία άλφα της ζωής.
ΔΕΣΠΩ ΦΡAΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ
nnn
Aλ. Τσίπρας : «Το οικονομικό οικοσύστημα που δημιουργεί η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία διακρίνεται από σταθερότητα, διαχρονικότητα και ανθεκτικότητα». Εκτός από kolotumba θ’ αρχίσουμε να εξάγουμε και hazomara…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ