Για να βγάλει ένα παιδί πρώτη φορά αστυνομική ταυτότητα, χρειάζεται να πάει με τον πατέρα του ή τη μητέρα του στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί ο γονιός θα υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση, θα προσκομίσει ένα λογαριασμό ΔΕΚΟ που να πιστοποιεί τη διεύθυνση κατοικίας και τις φωτογραφίες του παιδιού. Σε ένα τέταρτο το παιδί θα έχει αποκτήσει την πλαστικοποιημένη αστυνομική του ταυτότητα.
Η διαδικασία για να αποκτήσει κάποιος μηνιαία ηλεκτρονική κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λογικά θα έπρεπε να είναι πιο απλή. Και όμως, τις τελευταίες είκοσι ημέρες πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων της μνημονιακής Ελλάδας δεν είναι η ανεργία, οι φόροι ή το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά η δυστοκία να βγάλουν οι πολίτες ηλεκτρονικό εκπτωτικό εισιτήριο. Οι ουρές στα εκδοτήρια τεράστιες, ηλικιωμένοι άνθρωποι, με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, ρωτούν τους αμήχανους και πλημμελώς ενημερωμένους υπαλλήλους αν έχουν προσκομίσει σωστά όλα τα δικαιολογητικά. Μέχρι και αριθμό ΑΜΚΑ χρειάζεται για την έκδοσή του! Με τους ρυθμούς που εξυπηρετούνται οι πολίτες, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες είκοσι ημέρες για να λάβουν οι 300.000 κάτοχοι μηνιαίων καρτών τη νέα τους ηλεκτρονική κάρτα.
Ο υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, σε μια προσπάθεια να επιρρίψει αλλού τις ευθύνες για το μπάχαλο που επικρατεί, κατηγόρησε την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι απαγόρεψε τη διαδικτυακή έκδοση των ηλεκτρονικών καρτών. Η Αρχή με ανακοίνωσή της άδειασε τον υφυπουργό τονίζοντας πως όχι μόνο δεν την απαγόρεψε, αλλά αντιθέτως «την επέτρεψε ρητώς».
Ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σε μια σπάνια κίνηση για πολιτικό, κατά τη διάρκεια συνένετυξης Τύπου ζήτησε δημοσίως συγγνώμη για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Και εκεί που λες ότι τώρα κάποιος θα πληρώσει τη νύφη, ο υπουργός πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και επιτέθηκε στην Beat «που δεν πληρώνει φόρους». Μπορεί σε θέματα καθημερινότητας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εμφανίζει ελλιπή προπαρασκευή, αλλά σε θέματα φορολογικά είναι αδέκαστη. Ακούς εκεί η μητρική τής Beat να έχει έδρα το εξωτερικό…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ