Τώρα πλέον όλοι γνωρίζουν. Η Ελλάδα από τις αρχές του νέου έτους, λίγο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή, εισέρχεται στην τελική ευθεία προς την έξοδο της επταετούς περιόδου των μνημονίων.
Επίσης όλοι γνωρίζουν από τώρα ότι όταν έρθει αυτή η στιγμή σε καμία περίπτωση δεν θα σημάνει και το τέλος της εποπτείας από τους ευρωπαίους εταίρους που έχουν σηκώσει και το μεγαλύτερο βάρος της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας μας με διακρατικά δάνεια και στη συνέχεια με τα δάνεια του ESM, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 260 δισ. ευρώ. Τόσα τους χρωστάμε.
Επίσης αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι, χωρίς κανένας να αναφέρεται σε αυτό, είναι ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο αποτελεί και τη μόνη ασφαλή οδό για επιστροφή στην ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και επούλωση των πληγών της κρίσης.
Και αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να έχει κομματική ταυτότητα. Πρέπει να αποτελεί σύγκλιση απόψεων των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων του τόπου και να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων για να πετύχει και να φέρει αποτελέσματα.
Εδώ είναι ο κρίσιμος και συνάμα κομβικός για τις μελλοντικές εξελίξεις ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ΝΔ οφείλει και πρέπει να επιδιώξει να προετοιμαστεί αυτό το εθνικό σχέδιο αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες –ακόμα και παράλληλα με την κυβέρνηση –και, το κυριότερο, να απαιτήσει να εφαρμοστούν βασικές αρχές για άνοιγμα στον επιχειρηματικό κόσμο, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, εγκαίρως, ακόμα και το διάστημα που θα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Δεν αναφερόμαστε τυχαία στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερωθεί επίσημα για αυτό «το τελευταίο μίλι της Ελλάδας» από τις Βρυξέλλες και προσωπικά τον πρόεδρο Γιούνκερ.
Αυτό που μένει είναι να αποφασίσει και να προσδιορίσει τη στάση του κόμματος και των στελεχών του, καθώς όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο σύνθετων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ