n Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προεκλογική περίοδο είχε υποσχεθεί αγώνες για τη διαφάνεια στον χώρο των ΜΜΕ, για να επανέλθει στο αγαπημένο του θέμα αρκετές φορές, με πιο πρόσφατη την ομιλία του στα Ιωάννινα: «Εδώ δεν έχουμε το φαινόμενο των «ψευδών» ειδήσεων αλλά των «απελπισμένων»ειδήσεων. Δεν είναι απλά ψευδείς, αλλά απελπισμένες, που δείχνουν ένα σύστημα εξουσίας που προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή του στις πλατιές μάζες» κατήγγειλε. Λίγο μετά, η συντρόφισσά του, κάποτε, Ζωή Κωνσταντοπούλου αποκάλυψε ότι ανάμεσα στα σχέδιά της όταν θα κυβερνήσει θα είναι να «κλείσουν όλα τα μέσα προπαγάνδας και διαπλοκής, και της παλιάς και της νέας». Και να «δοθούν κίνητρα για συνεργατικά εγχειρήματα πολιτών για την ενημέρωση. Θα υπάρχει πραγματική δημόσια ενημέρωση, όχι η ντροπή της ΕΡΤ για την οποία παλέψαμε». «Πλέον μην πιστεύετε τίποτα από όσα θα διαβάζετε ή θα ακούτε από τα κατοχικά ΜΜΕ! Οσα σας μεταδίδουν δεν θα είναι αλήθεια. Θα είναι ψέματα!» είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Facebook o αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Στην ίδια γραμμή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς αλλά και άλλοι συναγωνιστές του. Ολοι στα ΜΜΕ βλέπουν τον μεγάλο εχθρό!
n Ως γνωστόν, όμως, η στοχοποίηση και ακολούθως οι απόπειρες φίμωσης των ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, και όχι τις προοδευτικές κυβερνήσεις. Αυτά…
n Κάθισα να δω το «Love and travel» (ALPHA), όπου το ερωτευμένο ζεύγος που παρουσιάζει την εκπομπή, ο Πέτρος και η Σοφία, θα ταξίδευε στη Χίο, και εκεί που περίμενα να με χαλαρώσουν και να… με πάρουν μαζί τους (πάντα ζηλεύω τα ταξίδια), τους βλέπω να τρέχουν «very χολοσκασμένοι», σχεδόν σε απόγνωση, στα στενά των Μεστών αναζητώντας τη σκυλίτσα τους, την Μπρίλη, που (υποτίθεται ότι) είχε χαθεί. Μαζί τους και η κάμερα, να καταγράφει λαχανιασμένη τον αγώνα και την αγωνία τους. Ποιος σκαρφίστηκε την ευφυή ιδέα να μας δείξουν το χωριό με αυτόν τον τρόπο; Σαν σε θρίλερ;
n Παρεμπιπτόντως ιπτάμενη είναι η σκυλίτσα Μπρίλη; Γιατί ο Πέτρος όταν έτρεχε για να τη βρει, αντί να κοιτάει κάτω, κοιτούσε πάνω προς τις ταράτσες των Μεστών! (Τα μεταξωτά βρακιά και οι φιλόδοξες παραγωγές θέλουν… ξέρετε.)
n Είδα όλο τον δεύτερο κύκλο (9 επεισόδια) του «Stranger things» σε ένα απόγευμα. Εχω αρχίσει να κάνω αυτά που στους άλλους κορόιδευα, όμως η σειρά, ειδικά μετά το τρίτο επεισόδιο (γιατί ως εκεί ήταν λίγο αργή και φλύαρη), σε καθηλώνει: Καταιγιστική εξέλιξη, εξαιρετικό γύρισμα, απίθανα εφέ, αξιοπρόσεκτες ερμηνείες, και από τα μικρά παιδιά που πρωταγωνιστούν και κλέβουν την παράσταση. Πώς λέμε ελληνικό σίριαλ; Το ακριβώς αντίθετο.
n Ναι, δικαιολογίες υπάρχουν και είναι ισχυρές: στα στούντιο του Netflix έχουν λεφτά, έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Εχουν όμως και ιδέες. Εδώ, τι να λέμε, τα ίδια και τα ίδια! Κολλημένοι στις περασμένες δεκαετίες.
n Σύμφωνα και με τους σχολιαστές των τηλεοπτικών εκπομπών (από τις ενημερωτικές ως τις lifestyle), σε έναν κόσμο που καταδικάζει απερίφραστα τη σεξουαλική παρενόχληση από όπου και αν προέρχεται, υπάρχει και μια γυναίκα που δεν δικαιούται να ομιλεί και να αντιδρά. Και που, όταν το κάνει, απλώς λέει ψέματα. Με ειρωνικά σχόλια αντιμετώπισαν οι περισσότεροι την αποκάλυψη της Βάνας Μπάρμπα ότι στο παρελθόν είχε παρενοχληθεί από τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Και καλά, στην τηλεόραση έπρεπε να είναι κόσμιοι, στο Internet, που δεν τίθεται τέτοιο θέμα, όλοι ξεσπάθωσαν εναντίον της. Υπονοώντας, κανιβαλίζοντας, ακόμη και χαρακτηρίζοντάς την με χυδαίες εκφράσεις. Αμφισβητώντας αμέσως τα λόγια της, τη στιγμή που χωρίς δεύτερη σκέψη αποδέχονται ως απόλυτα ειλικρινείς και αληθινές τις καταγγελίες όλων των άλλων γυναικών που σήμερα εμφανίζονται ως θύματά του. Τελικά, πράγματι, ο ρατσισμός έχει πολλά πρόσωπα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ