Σήμερα λέω να αρχίσω με μια περιγραφή της εικόνας που έδινε την Τετάρτη η Βουλή. Από το πρωί λοιπόν όλα φαίνονταν ήρεμα. Αλλωστε οι πολιτικοί αρχηγοί απουσίαζαν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν κλεισμένος στο Μέγαρο Μαξίμου και δεχόταν ένα σωρό υπηρεσιακούς παράγοντες, έκανε τα συνηθισμένα τηλεφωνήματά του και είχε (ανακοινώσιμη) συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν για το προσυνέδριο του κόμματος στα Γιάννινα και η απουσία αρχηγών επέφερε και την απουσία των περισσότερων βουλευτών. Τίποτα δεν προμήνυε τα… νεύρα που θα ακολουθούσαν.

Το «σε αγαπώ» του Μητσοτάκη
Και όσοι γαλάζιοι βρίσκονταν στο Κοινοβούλιο και δεν μετείχαν σε επιτροπές για τον προϋπολογισμό ή στη συζήτηση στην Ολομέλεια για το περιβάλλον και τις τηλεοπτικές άδειες, ασχολούνταν μ’ ένα σωρό άσχετα με το βουλευτικό τους αξίωμα θέματα, όπως: ρουσφέτια σε ψηφοφόρους τους, τα σχέδιά τους να ανοίξουν ταβέρνες, ιταλικά εστιατόρια και καφετέριες στις εκλογικές τους περιφέρειες (και πολλά άλλα). Ενας μάλιστα ζητούσε από βουλευτή συνάδελφό του να του βρει… ντελιβεράδες για το νέο εστιατόριο που άνοιξε στη Βέροια και βεβαίως υπήρξε εκτενής συζήτηση για την (επική) ισοπαλία που έφερε ο Ολυμπιακός στο «Καραϊσκάκη», με τη φράση «ήμουν και εγώ εκεί». Α, να μην το ξεχάσω, έκανε και κάποιες βόλτες στο εντευκτήριο βουλευτών και ο Γιάννης Τραγάκης και κουβέντες με συναδέλφους του, όχι όμως για τον Ολυμπιακό, αλλά για τη συνάντηση που είχε (στο πόδι) με τον κ. Μητσοτάκη: «Ο πρόεδρος μου είπε ότι μ’ αγαπά πολύ, είμαι χαρούμενος γι’ αυτό» έλεγε για όσους θυμούνταν ότι πριν από δύο μήνες ο πρόεδρος της ΝΔ απέκλεισε να είναι υποψήφιος ο γιος τού Τραγάκη, επειδή το… αποκάλυψε πριν από την ώρα του ο πατέρας του.
Καβγάς για το πλεόνασμα
Ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στους διαδρόμους και στο καφενείο του Κοινοβουλίου, στις αίθουσες επικρατούσε μια περίεργη… νευρικότητα. Πρώτη αντιπαράθεση (έντονη, αλλά χωρίς λόγο) για το πλεόνασμα. Προκλήθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο συνήθως μειλίχιος βουλευτής (ΔΗΣΥ) Γιάννης Κουτσούκος εξήγησε ότι το υπερπλεόνασμα ήρθε ως αποτέλεσμα της ακραίας υπερφορολόγησης. Αυτό ενόχλησε τον συριζαίο Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη (οποίος τελευταίως εμφανίζεται ως ο πλέον φανατικός χειροκροτητής του Αλέξη Τσίπρα) και του φώναξε: «Αντε πάτε στο Καστελλόριζο». Τι ήθελε να το πει; Ο κ. Κουτσούκος το πήρε προσωπικά, εξερράγη από οργή και του φώναξε: «Τραμπούκοι, ε τραμπούκοι, που κολλάγατε αφίσες έξω από τα σπίτια μας με το σύνθημα «Κάτω η χούντα του ΠαΣοΚ»». Και δεν σταμάτησε εκεί, τόσο πολύ εκνευρίστηκε ο άνθρωπος: «Μας βρίζατε χυδαία, μας λέγατε πουλημένους γερμανοτσολιάδες, Ποιοι; Εσείς που ήρθατε να ψηφίσετε τρίτο Μνημόνιο, να ξεπουλήσετε τα πάντα και να βάλετε φόρους παντού». Επειτα αυτό το ξέσπασμα επήλθε ηρεμία, αλλά όχι για πολύ.

«Μη μου κουνάς εμένα το δάχτυλο»

«Εχετε να δώσετε σύνταξη από τον Μάιο του 2106» είπε ο Γιώργος Αμυράς, εισηγητής του Ποταμιού για τον προϋπολογισμό, και κοίταξε προς τη μεριά των υπουργικών εδράνων. Εκεί βρισκόταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (φωτογραφία), ο οποίος έκανε μια κίνηση του δαχτύλου του σαν να του έλεγε «όχι-όχι». Ελα όμως που ο κ. Αμυράς εξέλαβε αυτή την κίνηση διαφορετικά: «Εμένα δεν μου κουνούν έτσι το δάχτυλο. Μη μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο» φώναξε στον έκπληκτο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Επενέβη τότε ο προεδρεύων κ. Μπαλαούρας να προστατέψει τον υπουργό: «Μην το παρεξηγείτε, έτσι είναι ο τρόπος του» είπε, πλην όμως ούτε αυτό ηρέμησε τον κ. Αμυρά: «Να διορθώσει τον τρόπο του, έτσι του μιλάω εγώ; Να είναι πιο σεμνός». Βεβαίως, ο κ. Χουλιαράκης ίσως να είναι και ο πιο σεμνός και αξιοπρεπής υπουργός στην κυβέρνηση και έτσι δεν θέλησε να δώσει συνέχεια. Αλλά ούτε και ο κ. Μπαλαούρας. Ωστόσο, ο κ. Αμυράς απείλησε ότι θα καταθέσει στοιχεία από τον αναθεωρημένο ΕΦΚΑ που αποδεικνύουν ότι είχε δίκιο. Πράγματι το έκανε, αλλά το απόγευμα.

Το πιο… ταλαιπωρημένο νομοσχέδιο
Εκεί όμως που υπήρξε ένα είδος κλαυσίγελου ήταν όταν γινόταν η συζήτηση στον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Να σημειώσω ότι ο υπουργός εμφανίστηκε για λίγα λεπτά στη Βουλή, υποστήριξε τον νόμο του (και κυρίως τις τροπολογίες του) και απήλθε. Δεν έμεινε ωστόσο να ακούσει τη «σκιώδη υπουργό» (του) από τη ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία άνοιξε τα χαρτιά της και είπε: «Ψηφίσατε έναν νόμο τον Οκτώβριο του 2105 αντισυνταγματικό και ανεφάρμοστο και μέσα σε δύο χρόνια τον τροποποιήσατε οκτώ φορές». Και εξήγησε: Το άρθρο 2 του νόμου έχει δεχτεί 6 τροποποιήσεις, το άρθρο 5 έχει δεχτεί 8 τροποποιήσεις, το άρθρο 9 δέχτηκε 9 τροποποιήσεις και το άρθρο 13 δέχτηκε 10 τροποποιήσεις. Από τα 15 άρθρα του νομοσχεδίου τα οποία αφορούν την αδειοδότηση καναλιών μόνο 3 δεν έχουν τροποποιηθεί.

Υπουργός υποδέχεται τον Νοέμβριο με… ποιηματάκι
Λίγα μέτρα απέναντι από τη Βουλή, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς υποδεχόταν μ’ έναν παράξενο αλλά ποιητικό τρόπο τον… Νοέμβριο. Εστειλε λοιπόν στους πιο στενούς του φίλους το παρακάτω μήνυμα: «Λούζεται ο Νοέμβρης στα συνθήματα της νιότης. Καλό μήνα εύχεται με αγωνιστικότητα και ελπίδα». Επικό, ε;
Κατόπιν επιθυμίας Μαξίμου;

Αναστάτωση, μαθαίνω ότι επικρατεί στα επιτελεία των εννέα υποψηφίων της Κεντροαριστεράς εξ αιτίας του δεύτερου ντιμπέιτ. Δεν αναφέρομαι βεβαίως στην τηλεθέαση του πρώτου ντιμπέιτ που κινήθηκε σε επίπεδα που προκάλεσαν προβληματισμό αλλά στην παρουσία στο πάνελ δημοσιογράφου καναλιού που όπως μου λένε οι υποψήφιοι, εργάζεται και στο γραφείο κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης. Και νάταν μονάχα αυτό; Σύμφωνα με τα επιτελεία των υποψηφίων μετέχει και σε πρωινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ζήτημα προέκυψε μετά την άρνηση του Ν. Ευαγγελάτου να πάρει μέρος στο debate και την ανάγκη αντικατάστασης του. Βεβαίως οι υποψήφιοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επιβάλλουν στα κανάλια τους δημοσιογράφους με τους οποίους θα εκπροσωπηθούν, ωστόσο λένε ότι «η συγκεκριμένη επιλογή είναι άκομψη και δίνει την εντύπωση ότι έγινε κατόπιν επιθυμίας του Μεγάρου Μαξίμου».

***

Η πρωτοβουλία πολιτών με την επωνυμία Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και
Ανασυγκρότηση (Ρ.ΕΥ.Μ.Α.) πραγματοποιεί νέα εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα : «Ελλάδα χωρίς μεσαία τάξη;» τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου ,στις 6μ.μ. ,στο ξενοδοχείο President (Λ. Κηφισίας 43), στην αίθουσα «Ευρώπη». Στα ερωτήματα όπως: Πως θα ξαναχτίσουμε τη μεσαία τάξη; Πού οδηγούν τα «προγράμματα» τη μεσαία τάξη; Αρκούν δράσεις μέσα από την οικονομία και τη φορολογία; Μπορεί τελικά η Ελλάδα να δημιουργήσει ευκαιρίες για όλους; θα απαντήσουν ο Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, ο Δημήτρης Τσαγκάρης, ο οικονομολόγος, ο Σωτήρης Ταγκόπουλος, στέλεχος ασφαλιστικής αγοράς, ο Γιώργος Μπάλτας, καθηγητής Ο.Π.Α. και αντιπρόεδρος ΡΕΥΜΑτος.

HeliosPlus