Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της «φάμπρικας των αναβολικών» δεν είναι κάτι καινούργιο. Χρόνια τώρα είναι καλά κουρδισμένη αυτή η τοξική –κοινωνικά και σωματοψυχικά –επιχείρηση και με πεδίο δράσης τα «γυμναστήρια» (όχι βέβαια όλα), που σκοπός τους –ιδανικός βέβαια –είναι η σωματική καλλιέργεια. Απλούστατα, κατά διαστήματα η κοινή γνώμη πληροφορείται τα νεότερα… Πονεμένη και παγιωμένη ιστορία. Το σημαντικό είναι ότι μέσα στο πλατύτατο αυτό κοινωνικό πρόβλημα εξέχουσα θέση κατέχει και ο αθλητισμός. Αλλά όταν λέμε αθλητισμός, πρέπει να έχουμε κατά νου μια ευρύτατη κλίμακα φαινομένων και πρακτικών, π.χ. από την ανάπτυξη της σωματικής δομής μέχρι την εξυπηρέτηση του αθλητισμού, σκοπιμότητας και κερδοσκοπίας, με διπλό άξονα τη «σπορ-μπιζ» με όλες τις παραμέτρους, και αφετέρου την άγνοια, πολλές φορές, του τι σημαίνει η χρήση αναβολικών.
ΑΚΡΙΒΩΣ προς αυτό τον τόσο σημαντικό στόχο, την ενημέρωση και την υπεράσπιση του αθλητισμού χωρίς αναβολικά, αγωνίζεται εδώ και χρόνια ο παλιός πρωταθλητής του στίβου και πολιτικός Γιώργος Κατσιμπάρδης με μια ομάδα φίλων και συνεργατών. Αγώνας υψηλής στοχοσκόπευσης. Δύσκολος και γι’ αυτό άξιος επαίνου. Αποτελεσματικό εργαλείο ως προς την πρόληψη είναι η γνώση, η ενημέρωση, η συνειδητοποίηση του κόστους από τη λήψη αναβολικών. Πριν από λίγο καιρό έγινε στη Μύκονο (και συγκεκριμένα στη γνωστή Γρυπάρειο Αίθουσα) εκδήλωση της κίνησης «Αθλητισμός χωρίς Αναβολικά», στο πλαίσιο της οποίας επιστήμονες, γνώστες του προβλήματος σ’ όλες τις πλευρές και παραμέτρους, αναφέρθηκαν στην αθλητική φαρμακοδιέργεση.
ΣΤΗΝ προκειμένη περίπτωση ιδιαίτερη σημασία είχε η σύνθεση του ακροατηρίου. Πέραν του τοπικού (εκπαιδευτικοί, αθλητές και αθλήτριες, φίλαθλοι), έλαβαν μέρος αθλητές και συνοδοί από συλλόγους των Νάξου, Πάρου, Λέσβου, Ικαρίας κ.ά.
ΑΣΦΑΛΩΣ δεν χρειάζεται υπογράμμιση της σημασίας αυτής της ευρύτερης συμμετοχής, καθώς οι Κυκλάδες και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, παρουσιάζουν αξιόλογη αθλητική δραστηριότητα. Επιπρόσθετα να αναφερθεί ένα μεστό φιλαθλητισμού μήνυμα του μητροπολίτη Σύρου, Τήνου και Μυκόνου κ. Δωροθέου. Ας μην ξεχνάμε και μεγάλες μορφές της Εκκλησίας, διαπρύσιους κήρυκες της άθλησης, όπως ο Αγιος Νεκτάριος και ο εθνομάρτυρας Χρυσόστομος Σμύρνης. Ο Νεκτάριος Πενταπόλεως, ως διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής, συνιστούσε στους μαθητές του «να επιδίδονται εις την ποδοσφαίρισιν, άθλημα τερπνόν μετά του ωφελίμου».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ