Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τμήμα της Αριστεράς καπηλεύεται το σύνολο των αγώνων της Αριστεράς. Αλλά αυτό που συνέβη την περασμένη Κυριακή στη Μακρόνησο υπερβαίνει κάθε προηγούμενο. Ειδικά η εξοργιστική εικόνα υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο… προσκυνητών, όταν είναι γνωστό ότι έχουν προ πολλού εγκαταλείψει κάθε αριστερή ιδεολογία και έχουν γίνει εκφραστές της πιο άγριας λιτότητας που όμοιά της απαντάται μόνο σε σκληρά νεοφιλελεύθερα καθεστώτα.
Εξοργιστική και συνάμα προσβλητική εικόνα για έναν αριθμό ανθρώπων οι οποίοι υπέφεραν τα πάνδεινα από το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς, επειδή συγγενικά τους πρόσωπα αρνήθηκαν να γίνουν «δηλωσίες» και επέλεξαν να παραμείνουν στο «κολαστήριο» της Μακρονήσου.
Σε αυτόν τον τόπο μαρτυρίου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασαν να φωτογραφηθούν χασκογελώντας με υψωμένες γροθιές, αποτέλεσμα ενός τάχα μου επαναστατικού οίστρου. Και άλλα –τι θλίψη –να ποζάρουν με χάρη(!) στα ερείπια του «Νέου Παρθενώνα».
Και όλα αυτά γιατί; Για να επαναβεβαιωθεί η δήθεν αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες μόνο μετά τις απίθανες κυβιστήσεις του πρωθυπουργού Τσίπρα ενώπιον του πλανητάρχη Τραμπ.
Και παράλληλα να χρυσωθεί το χάπι σε όλους αυτούς που πίστεψαν στις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, και τώρα αντιλαμβάνονται ότι ο Πρωθυπουργός ούτε αντιαμερικανός είναι, ούτε αριστερός, ούτε τηρεί κατ’ ελάχιστον όσα υποσχέθηκε. Αντιθέτως, ένας πολιτικός της σειράς είναι, έτοιμος να συμμαχήσει ακόμη και με τον Διάβολο προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, και δεν διστάζει ούτε να (ξαναανακαλύψει την… Αμερική, προκειμένου να το επιτύχει.
Προσχώρησε, φευ, και αυτός στην πεθαμένη από πολλών ετών άποψη ότι οι Αμερικανοί μπορούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις στη χώρα. Ε, δεν μπορούν πια. Εχουν παρέλθει μερικές δεκαετίες από τότε που κινούσαν τα νήματα εδώ. Θα έπρεπε να το γνωρίζει. Και να μη χαμογελάει αυτάρεσκα στις ευχές του προέδρου Τραμπ να διατηρηθεί στην εξουσία για πολλά χρόνια ακόμη.
Παρεμπιπτόντως, ως σύντομο ανέκδοτο ακούστησε αυτή η αναφορά. Διότι κανείς δεν μπορεί πια να επιβάλει οτιδήποτε σε έναν λαό που γυρίζει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Οσες εκδρομές και να οργανώσουν τα στελέχη του στις κολυμβήθρες του Σιλωάμ, της Μακρονήσου, της Γυάρου, της Λέρου, του Αϊ-Στράτη…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ