από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Η ευθύνη του Βερολίνου

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΗΙσπανία δοκιμάζεται από την καταλανική κρίση, η Ιταλία έρχεται σιγά-σιγά αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις του βιομηχανικού Βορρά, η Γαλλία παλεύει να βρει τον βηματισμό της, η Μεγάλη Βρετανία προσπαθεί να βγει από το αδιέξοδο του Βrexit, η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβακία κατακτήθηκαν από αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και η Γερμανία, η πλέον ωφελημένη από την Ευρώπη, πιέζεται από αντίστοιχες ανθενωσιακές πολιτικές ομάδες.

Την ίδια στιγμή, ο Ραχόι της Μαδρίτης παραπαίει, ο Τζεντιλόνι της Ρώμης σχεδόν δεν έχει ρόλο, το άστρο του Μακρόν ξεθωριάζει στο Παρίσι, η Μέι αμφισβητείται ευθέως στο Λονδίνο, ακόμη και η ανίκητη Μέρκελ δεν περνάει τις καλύτερες των ημερών της στο Βερολίνο.

Κοινώς η Ευρώπη έχει εισέλθει σε κύκλο δύσκολο. Οι αμφισβητήσεις περισσεύουν, οι εθνικισμοί και τα αυτονομιστικά κινήματα διογκώνονται, χωρίς να στήνεται απέναντί τους κάτι ρωμαλέο και ελκυστικό.
Κακά τα ψέματα, η Ευρώπη δεν έχει όραμα, ούτε ηγεσία ικανή να την ταξιδέψει στο μέλλον. Και αν δεν βρει και τα δύο γρήγορα, θα κινδυνεύσει πραγματικά.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνήθηκε να τοποθετηθεί επισήμως, με σαφήνεια και καθαρότητα, στο μείζον θέμα της Καταλωνίας.

Απέφυγαν οι Βρυξέλλες να πάρουν θέση απέναντι σε μείζονα κρίση, όταν αντιθέτως σπεύδουν να εκδώσουν οδηγίες διά πάσαν νόσον, ακόμη και για το μέγεθος των αγγουριών.
Ιδιαιτέρως ανησυχητική πάντως είναι η στάση της Γερμανίας. Η ισχύς του Βερολίνου πηγάζει από την Ευρώπη, από τη μορφή και τον χαρακτήρα που πήρε η ευρωζώνη και από τις δυνατότητες που προσέφερε στη Γερμανία στην αυγή της νέας χιλιετίας.

Η χώρα της κυρίας Μέρκελ ευνοήθηκε τα μέγιστα από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Από αυτή προέκυψε και η ενισχυμένη γεωπολιτική της θέση. Την οποία παραδόξως δεν υπερασπίζεται σήμερα.

Λογικά θα ανέμενε κανείς να έχει ήδη αναλάβει δράση ακριβώς για να διατηρήσει το πλεονέκτημά της.
Η Γερμανία, αν όντως αισθάνεται ηγέτιδα δύναμη της Γηραιάς Ηπείρου, θα έπρεπε ήδη να έχει θυσιάσει κάποια από τα οικονομικά της οφέλη υπέρ του γεωπολιτικού πλεονεκτήματος.

Μόνο έτσι, αν στηρίξει έμπρακτα την οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης, αν μεταφέρει πόρους στην περιφέρεια και διευκολύνει την αντιμετώπιση των μεγάλων ανισοτήτων και αν αποδεχθεί πιο ισόρροπη κατανομή των ωφελημάτων και του κινδύνου, θα δώσει ώθηση στην Ευρώπη και θα διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο.  
Οσο αποφεύγει τις ευθύνες, όσο διαπραγματεύεται στο εσωτερικό της, τόσο η Ευρώπη θα αποδιαρθρώνεται και η ισχύς της θα απομειώνεται.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (26)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ο Μαλούχος ... | 01/11/2017 06:44
  ...δεδικαίωται! Αν βάλουν τώρα υπουργό οικονομικών το τζιτζιφιόγκο του FDP...
  Εβροβουλευτής
  απάντηση12
   
   
   
  Χρίς παραώωρηση εξουσιώνστην ΕΕ ουδεμία οικονομική ενίσχυση του Νότου | 30/10/2017 20:34
  1. Η Ισχύς της Γερμανίας στηρίζεται στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ της. 2.Με λίγα λόγια επιθυμείτε να αναλάβει η Γερμανία την διατήρηση ττης Ελλάδας. 3. Μόνον στα πλαίσια των "Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης θα μπορούσε να πργματοποιηθεί η επιθυμίας σας. Αυτό όμως προϋποθέτει ενδυνάμωση των κοινών οργάνων της ΕΕ μέσω παραχώρησης και άλων κρατικών εξουσιών. Το γνωστό "Και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα αφάγωτη" εστιάζεται μόνον στη φαντασία τν Ελλήνων.
  Panos Terz
  απάντηση207
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Οι Γερμανοί έχουν άλλη άποψη. | 30/10/2017 12:44
  Η Γερμανία -γράφετε- "ευνοήθηκε τα μέγιστα από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική"! Γιατί όμως δεν "ευνοήθηκε" και η Ιταλία ή η Γαλλία; Οι Γερμανοί θεωρούν ότι οι ίδιοι πιστώνονται -και όχι η "ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική"- αφού ήταν οι μεταρρυθμίσεις του 2003, που οδήγησαν την Γερμανία εδώ που είναι. Γιαυτό λένε σε όλους -έστω απλουστευτικά-: "κάνετε ό,τι κάναμε με στόχο την ανταγωνιστικότητα ... εμείς πετύχαμε".
  Δημήτρης Π.
  απάντηση369
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Με μια λεξη: | 30/10/2017 11:39
  Νεοφιλελευθερισμος.
  Abdul
  απάντηση1137
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  About time | 30/10/2017 11:24
  I have said it time and again : EU is a failed institution . Finally even one of the biggest Eurolovers -Mr Karakoussis- realised the truth .
  Not a Eurolover
  απάντηση537
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εύκολα λόγια | 30/10/2017 09:19
  Αλλοπρόσαλλο άρθρο. Με εύκολα λόγια καταργείτε την πολύπλοκη αλλά όχι και συλλήβδην αρνητική ευρωπαική πραγματικότητα , λαικίζοντας ευτελώς με το μέγεθος των αγγουριών ! Τελικά το ρωμαλέο όραμά σας ..συρρικνώνεται στην μεταφορά πόρων στην περιφέρεια που θα επιφέρει δήθεν την οικονομική ενοποίηση,τόσο απλά και απλοικά.Ξεχνάτε βέβαια ότι αυτή η ατελής και καταγγελλομένη ΕΕ έχει (συν)χρηματοδοτήσει και άρα καταστήσει εφικτά όλα τα έργα υποδομής στην Ελλάδα και έχει διασώσει την χώρα από την χρεοκοπία .Ακόμη και η εμβληματική παρέμβαση στον Παρθενώνα είναι ενταγμένη σε ΕΣΠΑ!!
  sr
  απάντηση6313
   
   
  διαίρει και βασίλευε... | 30/10/2017 08:32
  απόσχιση ισούται με οικονομική εξασθένηση κρατών ειδικότερα εκείνων που παίζουν ισχυρό ρόλο στη ΕΕ (Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία ..η Βρετανία είναι ήδη απόν) με αποτέλεσμα να γίνεται ισχυρότερος παίκτης η Γερμανία. Γι' αυτό είναι σημαντικότερο το μέγεθος του αγγουριού παρά μια δήλωση κατά της Καταλωνίας.
  o allos
  απάντηση237
   
   
   
  ΣΧΟΛΙΟ | 30/10/2017 07:49
  Και ποιός γνωρίζει τα πραγματικά σχέδια των Γερμανών?
  Frixos
  απάντηση1120
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Το πρόβλημα είναι ο λαίκισμός | 30/10/2017 07:23
  Την Μέι γιατί την κατατάσσεται στους φιλοευρωπαίους? Η Ευρώπη έχει αποδείξει πως ότι βήματα προόδου κάνει τα κάνει μέσα από καταστάσεις κρίσεων. Ο ιστορικός χρόνος είναι πολύ μικρός και οι εθνικισμοί έντονοι. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό όπως το τοποθετείτε. Οι πολίτες έχουν μάθει να αισθάνονται άνετα μέσα στο κράτος έθνος και η ΕΕ τους είναι κάτι ξένο. Θα χρειαστεί πολύ χρόνος υπομονή και προσπάθεια από όλους. Το πρόβλημα είναι ο λαϊκισμός που ανθεί παγκοσμίως όπως και στην Ελλάδα. Αυτό όμως είναι θέμα παιδείας
  ΧΒ
  απάντηση506
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων