Για να αξιολογηθούν καλύτερα η επίσκεψη του Πρωθυπουργού και τα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το ασυνήθιστης αμεσότητας σχετικό άρθρο του αμερικανού πρεσβευτή κ. Τζέφρι Πάιατ. Ξεκινά με την απόφανση ότι «η επίσκεψη ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Ο Πρόεδρος Τραμπ έστειλε ισχυρό μήνυμα για την αμερικανική στήριξη στην Ελλάδα δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της». Αλλά υπήρξε ποτέ περίπτωση να παύσει αυτή η στήριξη και να μας άφηνε να προσδεθούμε στο άρμα της Ρωσίας; Αλλωστε η συνεχής αυτή στήριξη παρέχεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, επειδή εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα, χωρίς να υποτιμώ καθόλου τα αντίστοιχα ελληνικά, κάτι το οποίο όμως στηλίτευε έως τώρα η Αριστερά, συμπεριλαμβανομένου του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άλλωστε αρχικά προσπάθησε να παίξει το χαρτί της Μόσχας.
Πάιατ: «Ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε πλήρως την υποστήριξη σε ένα υπεύθυνο σχέδιο ανακούφισης του (ελληνικού) δημοσίου χρέους». Επανάληψη του μύθου, ο οποίος, για να το πούμε ωμά, υπόσχεται να μας χαρίσουν τα χρέη μας οι Ευρωπαίοι αλλά όχι και οι Αμερικανοί του ΔΝΤ. Και εγώ είμαι αναφανδόν να χαρίσει η τράπεζα τα χρέη του γείτονα, αρνούμαι όμως να του χαρίσω όσα χρωστάει σε εμένα.
Πάιατ: «Δεσμευθήκαμε στην αναβάθμιση της αμυντικής μας σχέσης». Μα είναι πασίγνωστο ότι η σχέση αυτή εξυπηρετεί τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, που διευκολύνονται καθοριστικά από τη βάση στη Σούδα και τις προωθούμενες επεκτάσεις. Ευτυχώς πάντως που έτσι προστατεύεται και η άλλως ανάδελφη Ελλάδα.
Πάιατ: «Συμφωνήσαμε στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση του στόλου των F-16 της Ελλάδας, που εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντά μας (σωστό) με θετικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας». Πώς αυτό, αφού θα τα ακριβοπληρώσουμε με 2,4 δισ. δολάρια και με αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, όπως διατράνωσε θριαμβολογώντας ο κ. Τραμπ;
Πάιατ: «Επαναβεβαιώσαμε στο ανώτατο επίπεδο το όραμα για την εταιρική μας σχέση». Προφανώς το αμερικανικό όραμα για την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου για τα οποία και άλλες χώρες ερίζουν, όπως και με τους αγωγούς, όπου η πλάστιγγα κλίνει φυσικά υπέρ των αμερικανικών σχεδιασμών, ενώ εγκαταλείπονται οι αγωγοί που προωθούσε η Ρωσία. Αναμφισβήτητα πάντως παρέχεται έτσι έμμεση ασφάλεια στα βορειοανατολικά μας σύνορα απέναντι στον επίβουλο γείτονά μας, και ιδιαίτερα τώρα που αναβιώνουν επικίνδυνα τα αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη.
Και η διαφυγούσα από τους έλληνες σχολιαστές κατακλείδα του άρθρου του κ. Πάιατ. Σε στυλ που θύμισε τον διαβόητο Πιουριφόι υπογράμμισε: «Προσβλέπω (και όχι προσβλέπουμε) στο να βρω τρόπους να καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρότερη στον ρόλο της ως πυλώνα της περιφερειακής σταθερότητας… Ανυπομονώ να συνεχίσω να συνεργάζομαι με την Ελλάδα».
Ο πρώτος ενικός αποκαλύπτει, εκτός από το ύφος ρωμαίου ανθύπατου, και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στις προηγηθείσες μυστικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Την ίδια πάντως ανακούφιση αισθάνθηκε και κάθε εχέφρων Ελληνας. Οχι μόνο δεν τα σπάσαμε με τις ΗΠΑ, αλλά αναδεικνυόμαστε με πρωτοβουλία Τσίπρα ως τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο των άλλοτε δολοφόνων των λαών Αμερικάνων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ