Από το «Go back, madame Merkel», το γνωστό σύνθημα της «επαναστατικής περιόδου» του Αλέξη Τσίπρα, φθάσαμε στο «Greece is back», που με τόση αυταρέσκεια εκστόμισε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Και είναι ίσως αυτά τα δύο συνθήματα που χαρακτηρίζουν κατά τον καλύτερο τρόπο την πορεία του έλληνα πρωθυπουργού και τη στροφή του προς τον ρεαλισμό, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, ή στην επανάληψη μιας ακόμα «κolotoumba», όπως καθιερώθηκε διεθνώς πλέον ο συγκεκριμένος όρος. Σε αυτή τη στροφή όμως ήλθε να προστεθεί και μια μάλλον γλοιώδης κολακεία προς τον αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε «άξιο συνεχιστή» των αξιών της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και διατρέχουν την αμερικανική παράδοση. Περίεργη τουλάχιστον διατύπωση για έναν πολιτικό που ήλθε στην εξουσία με τα γνωστά αντιαμερικανικά συνθήματα. Οταν μάλιστα απευθύνεται στον σημερινό πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Γνωστό είναι βέβαια ότι κατά τη διάρκεια επισήμων επισκέψεων είναι σύνηθες οι προσκεκλημένοι ηγέτες να απευθύνουν στον οικοδεσπότη τους κολακευτικά λόγια. Από το σημείο όμως αυτό ως τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και τούτο διότι ο σημερινός αμερικανός πρόεδρος ούτε για φιλελεύθερες απόψεις, υπό την κλασική έννοια, χαρακτηρίζεται, ούτε από σεβασμό στις γνωστές δημοκρατικές αξίες διακρίνεται. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει πάντα στο κτίσιμο ενός απαράδεκτου τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, απαγορεύει με προεδρικά διατάγματα την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες πολιτών από οκτώ μουσουλμανικές χώρες, επιτίθεται συνεχώς στις εφημερίδες και στα κανάλια που τον επικρίνουν, αμφισβητεί τις έρευνες ανεξαρτήτων αρχών, όπως το FBI, και απολύει τον διευθυντή τους, καταγγέλλει μονομερώς διεθνείς συμφωνίες όπως αυτές για τα πυρηνικά του Ιράν, την προστασία του κλίματος και τη NAFTA, αποχωρεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO, κ.λπ., κ.λπ.
Και όλα αυτά στο πλαίσιο του εξαιρετικά δημοκρατικού συνθήματος «Αmerica First», που έχει αρχίσει δυστυχώς να θυμίζει (τηρουμένων φυσικά των ευνόητων αναλογιών) το αλήστου μνήμης «Deutschland über alles» του Χίτλερ. Ετσι ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε να είναι ο μοναδικός ηγέτης χώρας της ΕΕ που εξυμνεί με αυτόν τον τρόπο τον αμερικανό πρόεδρο, όταν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, που υπέγραψαν τη συμφωνία για το Ιράν, τον κατήγγειλαν μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι με την αποχώρηση από τη συμφωνία αυτή θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη. Ακόμα και η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναβάλλει συνεχώς την επίσκεψή του στη Βρετανία, αν και ήταν η πρώτη που τον είχε προσκαλέσει, ενώ και ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να το έχει μετανιώσει που τον είχε καλέσει στην επέτειο της εθνικής εορτής της Γαλλίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ