Κανονικά ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να είναι ένας ευτυχισμένος πολιτικός.
Το πιθανότερο είναι ότι όποτε γίνουν εκλογές θα κερδίσει, ενώ ο χρόνος των εκλογών έρχεται όλο πιο κοντά.
Πώς το είπε ο νυν Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον; «Φάγαμε την καμήλα και μας έμεινε η ουρά». Το ίδιο θα μπορούσε να πει και ο Μητσοτάκης για την κυβέρνηση. Δεν το λέει.
Για τρεις λόγους.

Πρώτον, επειδή το βασικό πρόβλημά του δεν είναι η κυβέρνηση αλλά το κόμμα του. Εχει πρόβλημα προσωπικού, και αν δεν βρει πολιτικό προσωπικό, δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει.
Οι σημερινοί γκρινιάζουν και αντιστέκονται. Οι αυριανοί είναι καλά κρυμμένοι, αν υπάρχουν.
Μόνο που η γκρίνια των σημερινών για το αύριο μετατρέπεται σε κενό αντιπολίτευσης για το σήμερα. Δεν ξέρουν, δεν θέλουν, δεν μπορούν, δικό τους θέμα. Αλλά σίγουρα δεν κάνουν αντιπολίτευση –ο Αδωνις τους φταίει!..

Δεύτερον, επειδή το ευρωπαϊκό σύστημα προτιμάει να τελειώσει τη δουλειά ο Τσίπρας και να παραδώσει τη χώρα δεμένη χειροπόδαρα στον Μητσοτάκη.
Αυτή η επιλογή μπορεί να παρατείνει τις εξελίξεις μερικούς μήνες –έως το επόμενο φθινόπωρο.
Αλλά κάθε μήνας που περνάει, κάθε διαπραγμάτευση με τη σημερινή κυβέρνηση, πετσοκόβει τα περιθώρια κινήσεων της επόμενης.
Στις Βρυξέλλες άκουσαν τον Μητσοτάκη προσεκτικά αλλά τι να πουν κι αυτοί; Υπάλληλοι είναι!

Τρίτον, η ηγετική κυβερνητική ομάδα οργανώνει πυρετωδώς ένα «συστηματάκι συμφερόντων» που θα τη βοηθήσει (πιστεύει) να πέσει στα μαλακά την επόμενη ημέρα.
Ακούγεται ότι ομάδα επιχειρηματιών κινείται σε συνεννόηση και με την υποκίνηση του Μαξίμου για την προεδρία του ΣΕΒ!
Στις τηλεοράσεις η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη θετική στάση του ΑΝΤ1 και του Alpha, προσδοκά το Extra του Ι. Σαββίδη και ελπίζει να κάνει παιχνίδι με τις άδειες –αν και όταν…
Οι προσπάθειες στον Τύπο είναι γνωστές και μάλλον αποτυχημένες.
Ολες μαζί οι καθημερινές κυβερνητικές εφημερίδες («Αυγή», «Kontra», «Εθνος», «Εφημερίδα Των Συντακτών») πουλάνε λιγότερο από «Τα Νέα», και όλες μαζί οι κυριακάτικες («Αυγή», «Χωνί», «Νέα Σελίδα», «Kontra», «Documento») λιγότερο από «Το Βήμα».
Το άθροισμα όμως των επιμέρους αποτυχιών συνθέτει ένα τοξικό σύνολο το οποίο δεν πρόκειται να χαριστεί στον Μητσοτάκη, ούτε να τον αντιμετωπίσει ευγενικά.
Υποθέτω ότι το γνωρίζει. Και συνεπώς το ερώτημα είναι τι θα κάνει για τον πονοκέφαλο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ