Οσο κι αν τα δύο τμήματα ανάλυσης της πορείας των φορολογικών εσόδων του υπουργείου Οικονομικών αγωνίζονται να αποδείξουν ότι «δεν τρέχει τίποτε» με τις εισπράξεις του προϋπολογισμού, οι αριθμοί δεν βγαίνουν.
Αντιθέτως, δείχνουν αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι, ότι δηλαδή η φοροδοτική δυνατότητα εξαντλήθηκε και οι υψηλοί φόροι λειτουργούν μόνο ως κίνητρο φοροδιαφυγής.
Για να εξηγούμαστε. Οι αριθμοί για την πορεία των εσόδων το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου δείχνουν κάτι πολύ απλό. Οτι τα έσοδα προ επιστροφών φόρων του 2017 ήταν 37,5 δισ. ευρώ, στο ίδιο ύψος ακριβώς 37,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016.
Ας απαντήσουν λοιπόν οι εξπέρ της Οξφόρδης πού χάθηκαν τα έσοδα από τα πρόσθετα μέτρα ενός δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν στις αρχές του 2017, τι απέδωσε η εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και τι έφεραν στα δημόσια ταμεία οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για παλιά χρέη στο Δημόσιο. Πού πήγαν όλοι αυτοί οι φόροι…
Για πιο προχωρημένους, τα SDDS, οι λογαριασμοί που καταγράφουν μήνα-μήνα τις ταμειακές ροές του Δημοσίου, αποκαλύπτουν ότι η «κοιλιά» στα έσοδα ξεκίνησε τον Ιούλιο, συνεχίστηκε τον Αύγουστο και επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο, που ήταν και ο χειρότερος μήνας των τελευταίων ετών. Τον Σεπτέμβριο στα δημόσια ταμεία μπήκαν 4,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ), όταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχαν μπει 5,7 δισ. ευρώ.
Κατόπιν τούτων όσοι υποστηρίζουν ότι η απόκλιση στα έσοδα οφείλεται στις αυξημένες επιστροφές φόρων προς τους πολίτες –λες και το Δημόσιο δεν τα χρωστούσε –και στον ετεροχρονισμό της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Κρύβουν την πραγματικότητα.
Κι αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι ο φόρος εισοδήματος θα είναι χαμηλότερος και εφέτος και του χρόνου γιατί συστηματικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται από την αύξηση των εισφορών κρύβουν όσο το δυνατόν περισσότερα και γιατί τα νοικοκυριά όσο άντεξαν, άντεξαν. Οσοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα δεν πληρώνουν και ρυθμίζουν κάθε νέα οφειλή σε 12 δόσεις, γνωρίζοντας ότι κάποτε θα τα βρουν μπροστά τους.
Ομως, κύριε Τσακαλώτε, δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Ο «γάιδαρος» γονάτισε…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ