Καλές οι φιλοφρονήσεις με τον κ.Τράμπ, οι υποσχέσεις για επενδύσεις, αλλά οι διεθνείς επαφές, όσο σημαντικές κι αν είναι δεν πρόκειται να έχουν άμεσα αποτελέσματα στα προβλήματα που ταλανίζουν την χώρα. Η τρίτη αξιολόγηση είναι προ των πυλών και από την ερχόμενη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αρχίσουν τον πρώτο γύρο επαφών και διαβουλεύσεων για να διαπιστώσουν πόσες εκκρεμότητες έχουμε ακόμα να διαχειριστούμε.
Ο εφησυχασμός που καλλιεργείται από την κυβέρνηση δεν φαίνεται να δικαιολογείται καθώς υπάρχουν δεκάδες προαπαιτούμενα που δεν έχουν υλοποιηθεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε υπογράψει και αποδεχθεί. Όλοι επιμένουν ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, η κυβέρνηση το αποδέχεται, αλλά φαίνεται ότι αρκετοί υπουργοί παίζουν το γνωστό σύστημα των καθυστερήσεων.
Περιθώρια όμως για άλλα μικροπολιτικά παιγνιδάκια δεν υπάρχουν. Οι προθεσμίες για να πάρουμε το υπόλοιπο της δόσης που καθυστερεί αλλά και την επόμενη δόση είναι συγκεκριμένες και πιεστικές. Παρότι τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και για την αναβάθμιση των F-16 και για το μέρισμα που προαναγγέλλει ήδη ότι θα μοιράσει η κυβέρνηση σε εκατοντάδες χιλιάδες, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρυντικά, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλλιεργούν ένα κλίμα επανάπαυσης που δεν δικαιολογείται.
Μπορεί δημοσιονομικά να είμαστε μέσα στους στόχους, αλλά όπως δείχνουν η κάμψη των εσόδων και η συνεχής αύξηση των κόκκινων δανείων, η κατάσταση της οικονομίας είναι και πάλι οριακή. Ένα βραχυκύκλωμα στην αξιολόγηση όχι απλώς θα επιδεινώσει την κατάσταση, αλλά μπορεί να δημιουργήσει μη ελεγχόμενες περιπλοκές.
Δυστυχώς έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι χωρίς έλεγχο και χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπουργών και παραγόντων της διοίκησης τίποτε δεν γίνεται στην Ελλάδα. Ας αφήσει λοιπόν στην άκρη τους πανηγυρισμούς το επιτελείο του Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κι ας ανασκουμπωθούν για να μην τρέχουμε πάλι σε λίγο και δεν φτάνουμε. Με υψιπετείς δηλώσεις και ανέξοδες υποσχέσεις ούτε έργο παράγεται, ούτε τα προβλήματα λύνονται, ούτε οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει διεκπεραιώνονται…


ΤΟ ΒΗΜΑ