Το τι κυκλοφορεί για τη συζήτηση που είχαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξης Τσίπρας πίσω από τις κάμερες, όταν έμειναν μόνοι μετά τη συνέντευξη στο Rose Garden, δεν περιγράφεται. Το περίεργο είναι ότι ορισμένα από αυτά τα διαρρέουν συριζαίικες πηγές, συνεπώς ας είμαστε επιφυλακτικοί. Εγώ πάντως τα εκλαμβάνω ως ανέκδοτα τα οποία και σας μεταφέρω. Το πιο σημαντικό παρασκήνιο υπήρξε στη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών περί Ιράν. Οπως ξέρετε, ο «πλανητάρχης» τα έχει πάρει στο κρανίο με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύσσει, και όποιον (δυτικό) ηγέτη συναντά ρωτά τη γνώμη του. Στον κ. Τσίπρα δεν του χαρίστηκε καθόλου γνωρίζοντας ότι η κυβέρνησή του είχε αναπτύξει με το που ανέλαβε την εξουσία εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με το Ιράν (επίσκεψη Τσίπρα στην Τεχεράνη, προσπάθειες για επενδύσεις κ.τ.λ.).
Ηταν μια δύσκολη ερώτηση για τον κ. Τσίπρα ή «ερώτηση-παγίδα» (όμοια με αυτήν που του έκανε ο δημοσιογράφος του FOX περί του… «να μη μας βρει αυτό το κακό, εάν εκλεγεί ο Τραμπ») και έτσι αποφάσισε να απαντήσει με… αστειάκι: «Είχαμε κάποια προβληματάκια με τους Πέρσες πριν από 3.000 χρόνια, αλλά από τότε τίποτα…». Δεν γνωρίζω πώς αντέδρασε ο πρόεδρος Τραμπ ή εάν ο Πρωθυπουργός είπε στον «πλανητάρχη» και την ιστορία για τον Ξέρξη τον Α’ του βασιλιά των Περσών και Μήδων και Φαραώ της Αιγύπτου που διέταξε να μαστιγώσουν τη θάλασσα επειδή είχε τρικυμία και ηττήθηκε από τους Ελληνες στη ναυμαχία.

Οι διαρροές όμως από τη συνάντηση αυτή συνεχίζονται. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή ο Τραμπ ρώτησε τον έλληνα πρωθυπουργό εάν τα μίντια στην Ελλάδα του επιτίθενται. Αλλο που δεν ήθελε ο κ. Τσίπρας και απάντησε: «Με αμείωτη ένταση». Και αντί να βρει συμπαράσταση από τον κ. Τραμπ τον άκουσε να λέει ότι «αυτό δεν είναι καθόλου κακό» και ότι ο ίδιος προτιμά να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το twitter, για να επικοινωνεί απευθείας και αφιλτράριστα, όπως είπε, με τον κόσμο. Και προφανώς για να γίνει πιο πειστικός, εκτίμησε πως τα social media έχουν σήμερα περισσότερη δύναμη και επιρροή από τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Πάντως (σύμφωνα με όσα έχουν αφήσει να διαρρεύσουν) κουβέντα δεν ειπώθηκε ούτε από τον έναν ούτε από τον άλλον για τις επιθέσεις που δέχονται τα media από μερικούς ηγέτες (ας μην αναφέρω ονόματα και χώρες, ξέρετε εσείς).

Πρωθυπουργός… πρότυπο


Υπάρχει ένας ηγέτης στην Ευρώπη που έχει πρότυπο τον Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα ακολουθεί πιστά το παράδειγμά του. Δεν είναι άλλος από τον ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος όταν συνάντησε τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος έδειξε ενθουσιασμό. Βεβαίως το έναυσμα (του ενθουσιασμού) το έδωσε ο κ. Τσίπρας που του είπε «χαίρομαι που σε βλέπω. Είμαστε πολύ περήφανοι για όσα καταφέρατε». Και ο κ. Κόρμπιν ανταπέδωσε: «Ακολουθούμε το παράδειγμά σας. Πιστεύω ότι σύντομα θα το πετύχουμε». Αλλά ποιο παράδειγμα και τι θα καταφέρει και μάλιστα σύντομα ο κ. Κόρμπιν; Πολιτικός πόθος του ηγέτη των Εργατικών στη Βρετανία είναι να γίνει πρωθυπουργός. Εάν ακολουθήσει κατά γράμμα όσα έκανε ο κ. Τσίπρας για να γίνει πρωθυπουργός (και όσα έκανε μετά που έγινε) σίγουρα θα πετύχει τον στόχο του. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης μόλις εκπαραθυρώθηκε από τον κ. Τσίπρα και έμεινε χωρίς δουλειά, στους Εργατικούς της Βρετανίας προσελήφθη (ως σύμβουλος).

Οταν η Μπαζιάνα συνάντησε τον… Μπασκέα
Ποιος νομίζετε ότι έχει περισσότερη αναγνωρισιμότητα (ή πέραση αν θέλετε) σε ένα δείπνο των ομογενών στο Σικάγο προς τιμήν του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της συντρόφου του Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα; Ο επί 20 χρόνια γραμματέας της Τοπικής ΣΥΡΙΖΑ Σικάγου (ναι, υπάρχει και στο Σικάγο Τοπική Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ), ή ο «βασιλιάς» του… earphone; Κανείς από τους δύο. Περισσότερη αναγνωρισιμότητα στο Σικάγο φαίνεται πως έχει ο συντοπίτης, φίλος και πρώην συγκάτοικος του επιχειρηματία… Μάρκος Μπόλαρης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο Σταύρος Μπασκέας είναι ομογενής από το Σικάγο, «βασιλιάς» των earphones (για βαρήκοους, αλλά και στα smartphones), με εργοστάσια στις ΗΠΑ και στην Ινδία. Μάλιστα βραβεύτηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα για την εφεύρεσή του το «ακουστικό του φτωχού» (που πωλείται σχετικά φθηνά), ενώ συνεντεύξεις παραχώρησε στα πιο δημοφιλή αμερικανικά περιοδικά. Αλλά στη δεξίωση δεν πήγε ως επιχειρηματίας. Πήγε ως γραμματέας της Τοπικής του ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως ουδείς του έδινε σημασία. Μόλις όμως «ανέκραξε» «είμαι από τις Σέρρες και συγκάτοικος του Μάρκου Μπόλαρη», του έδωσαν σημασία. Τόση που ακόμα και η κυρία Μπαζιάνα τον πλησίασε και άρχισε να τον ερωτά, όχι βεβαίως για τον Μπόλαρη, αλλά για το «ακουστικό του φτωχού». Να σημειώσω εδώ ότι ο κ. Μπόλαρης προέρχεται από το ΠαΣοΚ, είναι θρησκευόμενος και πολύτεκνος και είχε χρηματίσει και υφυπουργός στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

HeliosPlus