Οταν έγινε γνωστή η πρόθεση της τότε κυβέρνησης (τη δεκαετία του ’80) να αγοράσει 100 και πλέον μαχητικά αεροσκάφη, έγινε η πρώτη αναφορά στα λεγόμενα αντισταθμιστικά ωφελήματα (ή offsets). Εμαθε λοιπόν ο κόσμος, μέσω των προπαγανδιστικών μηχανισμών, ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες των αεροσκαφών (και εν συνεχεία των αρμάτων μάχης, ελικοπτέρων, φρεγατών, υποβρυχίων, αντιαεροπορικών πυραύλων, αυτοκινούμενων πυροβόλων κ.τ.λ.) θα χορηγούσαν ανταποδοτικά ανταλλάγματα ίσης αξίας με τα οπλικά συστήματα που θα μας πωλούσαν και που θα «φέσωναν» τους φορολογουμένους επί δεκαετίες. Ετσι όπως τα παρουσίαζαν οι διάφοροι υπουργοί Αμυνας (μαζί με κάτι «οπλάδες» που εμφανίστηκαν ξαφνικά) τα αντισταθμιστικά οφέλη ήταν σπουδαία πράγματα, αφού και θέσεις εργασίας και μεταφορά νέας τεχνολογίας θα προσέφεραν και θα ενδυνάμωναν τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Μεταξύ μας, τα offsets αποδείχθηκαν τόσο αμαρτωλά που οι κατά καιρούς εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ακόμη ασχολούνται με τις… μίζες που άφησαν πίσω τους.


To comeback των αντισταθμιστικών


Τα offsets επέστρεψαν τώρα με την αναβάθμιση των F-16. Δεν τα ανέφερε καθόλου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τα ανέφερε όμως ο Πάνος Καμμένος. Θέλοντας προφανώς να «κατεβάσει» το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο Πλανητάρχης για την αναβάθμισή τους, υπολόγισε την αξία (της αναβάθμισης) στα 1,1 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό (σχεδόν ίδιο με την αξία της αναβάθμισης) είναι, είπε, για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Ποια όμως είναι αυτά, δεν το λένε ακόμη. Υπάρχουν όμως παραδείγματα από το παρελθόν τα οποία σάς μεταφέρω…
nnn
Το πλέον εξωφρενικό offset μάς το προσέφεραν οι Γάλλοι για την αγορά των Mirage-2000. Το απίστευτο, το οποίο το δεχθήκαμε χωρίς αντίσταση, είναι ότι υπέγραψαν συμβόλαιο με το οποίο θα αγόραζαν ελληνικά παπούτσια και αγροτικά προϊόντα ίσης αξίας με τα μαχητικά αεροσκάφη. Οι Αμερικανοί για την αγορά των πρώτων F-16 (Block 30) προσέφεραν… επενδυτική εταιρεία. Υπέγραψαν συμβόλαιο για τη δημιουργία μιας εταιρείας (με έδρα μάλιστα την οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα) η οποία θα είχε κεφάλαιο 50 εκατ. δολαρίων, με σκοπό τις επενδύσεις.
nnn
Οι Βρετανοί προσέφεραν περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης και οι Βραζιλιάνοι ένα «Εμπραέρ» προκειμένου να τους προτιμήσουμε για την αγορά των ιπτάμενων ραντάρ. Αλλοι προσφέρθηκαν να κατασκευάσουν κράνη τύπου Kelvar για τον Ελληνικό Στρατό, άλλοι άρβυλα, άλλοι φορητούς ασυρμάτους, άλλοι να μας αγοράσουν καλαμπόκι, άλλοι να μας δημιουργήσουν ένα σύγχρονο σύστημα επικοινωνίας ή να κωδικοποιήσουν τις κάρτες υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ρώσοι προσέφεραν εκπτώσεις, τόσες που πολλές φορές ξεπερνούσαν την τιμή αγοράς.
nnn
Τα περισσότερα offsets δεν υλοποιούνταν, αλλά το χρήμα έρεε άφθονο σε διάφορα γραφεία που είχαν ιδρυθεί (κατά σύμπτωση) γύρω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τον σκοπό αυτόν. Ουδείς τα ήλεγχε, ουδείς ενδιαφερόταν για την υλοποίησή τους. Ειπώθηκε μάλιστα, χωρίς ποτέ να διαψευσθεί, ότι υπάρχει στην Εκάλη (και στον Διόνυσο) μια συνοικία που την έχουν ονομάσει «Συνοικία Offsets». Οι περισσότεροι που ασχολούνταν δήθεν με την υλοποίησή τους αγόρασαν εκεί σπίτια και έγιναν γείτονες.
nnn
Το πικρό αστείο στην υπόθεση είναι η αναφορά του Πλανητάρχη (παρουσία και του κ. Τσίπρα) ότι η συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα, και ειδικά η αναβάθμιση των μαχητικών, θα αυξήσει την απασχόληση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Οχι όμως στην Ελλάδα αλλά στις ΗΠΑ.
Ο Ευκλείδης πήρε το όπλο του


Με το που επέστρεψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τις ΗΠΑ ξεκίνησε να ασχολείται με κομματικά θέματα. Τι εννοώ; Ο υπουργός εμφανίστηκε στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής και πρότεινε τον διορισμό του Παναγιώτη Παπαδέα στη θέση του προέδρου στην Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Ο κ. Παπαδέας είναι αναπληρωτής καθηγητής Λογιστικής στο Τμήμα Λογιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Πειραιά. Θα αντικαταστήσει στην ΕΛΤΕ τον Γεώργιο Βενιέρη, καθηγητή Λογιστικής στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και προσωπικό φίλο του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τον είχε τοποθετήσει προεδρεύοντα στην Επιτροπή το 2014.
nnn
Αλλά η αντικατάσταση του κ. Βενιέρη με τον κ. Παπαδέα δεν είναι το (ας το πω έτσι)… sexy κομμάτι της ιστορίας. Μαθαίνω πως δρομολογείται η αντικατάσταση και του β’ αντιπροέδρου της ΕΛΤΕ Θανάση Κοντογεώργη. Ο 38χρονος κ. Κοντογεώργης είναι δικηγόρος Αθηνών, με πορεία στο «σημιτικό ΠαΣοΚ», αλλά την τελευταία διετία εμφανίζεται ως σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και ενεργός στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας. Το ζήτημα με τον κ. Κοντογεώργη είναι πως τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά σε ηλικία 35 ετών στην ΕΛΤΕ χωρίς να διαθέτει τα τυπικά προσόντα που προβλέπει ο νόμος. Ετσι μου λένε πως κινδυνεύει όχι μόνο να χάσει την καλοπληρωμένη θέση του στην ΕΛΤΕ αλλά και να του ζητηθούν αναδρομικά!
nnn
Βέβαια κάποιοι νεοδημοκράτες που ακούνε το όνομα Κοντογεώργης και βγάζουνε σπυριά, καθώς τον αποκαλούν υβριστή των Καραμανλή και Μεϊμαράκη, θα έβλεπαν με ικανοποίηση την καρατόμηση του νεαρού δικηγόρου, ο οποίος όπως υποστηρίζουν δεν είχε εξαρχής τα φόντα να τοποθετηθεί αντιπρόεδρος σε μιαν επιτροπή ειδικού βάρους που επί της ουσίας ασκεί έλεγχο στους ορκωτούς λογιστές και στα πεπραγμένα τους.

HeliosPlus