Η Ελλάδα λόγω και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και της αστάθειας που επικρατεί έχει μια χρυσή ευκαιρία: να γίνει ξανά ο βασικός παίκτης με ότι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις της με τους ξένες ισχυρές δυνάμεις. Η εικόνα της χώρας λόγω και της οικονομικής κρίσης επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό και την παρουσία της στο γεωπολιτικό της περιβάλλον και όχι μόνο.

Πλέον, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες ώστε να επανέλθει η Ελλάδα με θετικό πρόσημο στο διεθνές προσκήνιο και παράλληλα να έχει και πάλι –μετά από χρόνια- έναν δυναμικό ρόλο, τόσο στην ευρύτερη γειτονιά μας όσο και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή η στρατηγική πρέπει να οικοδομείται πάνω στο θεμέλιο της προαγωγής και προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των οικονομικών μας προτεραιοτήτων.

Πρώτιστος όμως στόχος είναι η πλήρης επαναφορά του σταθερού και σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας με ταυτόχρονη αξιοποίηση των γεωστρατηγικών της πλεονεκτημάτων, καθώς είναι μια από τις πιο σταθερές δημοκρατίες και διαθέτει και ένα από τα ισχυρότερα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη.

Η περιφερειακή αστάθεια και ρευστότητα που περιβάλλει την Ελλάδα δημιουργούν νέα δεδομένα και ευκαιρίες και η χώρα πρέπει διαχειρισθεί αυτή την κατάσταση με επιτυχία, προς όφελος όχι μόνον της ίδιας αλλά και της Ευρώπης, της οποίας αποτελεί στην περιοχή μας τον πιο σημαντικό και αξιόπιστο βραχίονα.

Η λειτουργική επανασύνδεση με το ευρωατλαντικό σύστημα έχει και τα οφέλη της, όπως και η πιο στέρερη συνεργασία με τις βασικές δυνάμεις της Ε.Ε. Η Ελλάδα, σφυρηλατώντας στρατηγικές σχέσεις με ιστορικούς εταίρους και συμμάχους όπως οι ΗΠΑ _χρυσή ευκαιρία και το ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον_ δύναται να προσδώσει νέα δυναμική στις πολιτικές, οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις και με άλλους πόλους παγκόσμιας ισχύος όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα μπήκε ξανά στο παιχνίδι και το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα καταφέρει και εάν το πολιτικό σύστημα είναι ικανό να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και τις συνθήκες για να δώσει στη χώρα το ρόλο που της αξίζει και ιστορικά και γεωπολιτικά.