Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 που δείχνουν υστέρηση στα έσοδα κατά 2,391 δισ. ευρώ επιβεβαιώνουν το κλίμα που καταγράφονταν στην οικονομία αλλά και την κοινωνία. Η φοροδοτική ικανότητα σημαντικού τμήματος του ενεργού πληθυσμού τείνει πλέον να ξεπεράσει τα όρια αντοχής του.
Η εξοντωτική σε πολλές περιπτώσεις υπερφορολόγηση για να πιαστούν οι στόχοι που είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές για έσοδα και πλεονάσματα, δεν μπορούν πλέον να υπηρετηθούν, αφού περιορίζουν δραματικά το διαθέσιμο εισόδημα. Αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός φορολογουμένων να επιλέγει να μην πληρώσει φόρους – και εισφορές – προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις απαραίτητες ανάγκες του.
Η επιλογή της κυβέρνησης του Σύριζα να αυξήσει σημαντικά τη φορολογία για εισοδήματα που ουσιαστικά μόλις ξεπερνούν το όριο επιβίωσης, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μπούμεραγκ. Επειδή δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, είτε λόγω ανικανότητας, είτε λόγω αδυναμίας, επέλεξαν την εύκολη λύση της αύξησης των φόρων, για όσους μπορούσαν ακόμα να πληρώνουν.
Μόνο που κι αυτοί ,όπως αποδεικνύεται έχουν φτάσει πια στα όρια τους. Και μπορεί μεν τα στοιχεία για το πλεόνασμα να είναι ικανοποιητικά,χάρις στη δραματική περιστολή των δαπανών, αλλά αυτό το καθεστώς έχει ημερομηνία λήξης. Αφενός γιατί τα περιθώρια περικοπών έχουν κι αυτά στενέψει, αφετέρου γιατί περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο ανεκπλήρωτων προσδοκιών.
Με τους φορολογούμενους να πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς σχεδόν άλλά 15 δισ. φόρους και εισφορές,η κατάσταση δεν προβλέπεται να διορθωθεί. Η άνοδος του τουρισμού στην οποία επένδυε η κυβέρνηση, μπορεί να δημιούργησε προσδοκίες, αλλά δεν έφερε τα αναμενόμενα τουλάχιστον φορολογικά έσοδα. Όσο μάλιστα η οικονομία παραμένει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με μια δειλή ανάκαμψη, η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί.
Η χώρα χρειάζεται αφενός ένα αναπτυξιακό άλμα που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και έσοδα και αφετέρου μια οργανωμένη, συστηματική και κυρίως αποδοτική προσπάθεια αντιμετώπισης τις φοροδιαφυγής. Όσο όμως οι αρμόδιες φορολογικές αρχές και οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν μπορούν ακόμα να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν,την αδυναμία τους θα την πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια. Μόνο που κι αυτά, όπως αποδεικνύεται κάποια στιγμή δεν αντέχουν άλλο και να αναζητούνται νέα υποψήφια θύματα για να καλύψουν τις τρύπες της ανικανότητας.
ΤΟ ΒΗΜΑ