Πολλοί είναι αυτοί που διεκδικούν για τον εαυτό τους το κλείσιμο της συμφωνίας για το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, για παράδειγμα, μετέδωσε σε όλους τους τόνους ότι αυτός προπαρασκεύασε το ταξίδι αυτό. Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος επίσης διεκδικεί για τον εαυτό του το… τρόπαιο της συνάντησης Τσίπρα – Τραμπ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
nnn
Το ακριβές είναι ότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος διαδραμάτισαν τον ρόλο που διεκδικούν. Είμαι σε θέση να σας αποκαλύψω ότι όλη η δουλειά έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος συνεργάστηκε για την επίσκεψη με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αμερικανού προέδρου στρατηγό ε.α. Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο στρατηγός Μακ Μάστερ είναι ο «μπαρουτοκαπνισμένος» αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ με συμμετοχή στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ενώ θεωρήθηκε και αδικημένος καθώς, παρά το εξαιρετικό παλμαρέ του, δεν είχε προαχθεί το 2006 και το 2007.
nnn
Ολα λοιπόν τα της επισκέψεως Τσίπρα στον Λευκό Οίκο είχαν προετοιμαστεί από τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον αμερικανό στρατηγό. Ειδικά για τον κ. Καμμένο έχω τούτο να είπω. Η προσπάθειά του ήταν να φέρει τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις στην Ελλάδα, πράγμα όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, που δεν έχει καταφέρει και δεν γνωρίζουμε εάν θα καταφέρει και στο μέλλον.
nnn
Αλλωστε, όπως λένε διάφοροι για τον υπουργό Αμυνας, παρά τις προσπάθειές του, τον προδίδουν η εικόνα του και ο χαρακτήρας του. Χαρακτηρίζεται αμετροεπής, παρορμητικός και για πολλούς υπερφίαλος. Και το ζήτημα για όλους είναι τελικά πόσο φερέγγυος είναι. Ασε που ορισμένοι πιστεύουν ότι παίζει σε διπλό ταμπλό. Και με τους Αμερικανούς και με τους Ρώσους.
Μάχη για το Νεώριο της Σύρου
Μάχη γίνεται, μαθαίνω, για το Νεώριο της Σύρου. Και εξηγούμαι: Ως γνωστόν, τον διαγωνισμό για την πώληση των Ναυπηγείων της Σύρου κέρδισε η εταιρεία ΟΝΕΧ Shipyards με 40 εκατ. ευρώ και ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας που ηγείται της εταιρείας πρόσφερε και άλλα 20 εκατ., δηλαδή σύνολον 60 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα η υπόθεση έχει μπλέξει…
nnn
Εμφανίστηκαν κάποιοι τοπικοί παράγοντες συνεπικουρούμενοι από κυβερνητικά στελέχη, οι οποίοι προβάλλουν τη μετατροπή του Νεωρίου σε… μαρίνα για σκάφη αναψυχής. Το μυστικό είναι ότι εμφανίζουν κάποιους ρώσους επιχειρηματίες με σκοπό να πετάξουν έξω τον Ελληνοαμερικανό. Τώρα ποιοι έχουν επαφή με τους Ρώσους όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε…
nnn
Αλλά οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν δεν ταιριάζουν με τα ήθη μια ανοιχτής, ανταγωνιστικής οικονομίας. Εάν ήθελαν τόσο πολύ το Νεώριο οι διάφοροι φίλοι του Βλαντιμίρ, ας κατέβαιναν στον διαγωνισμό και ας έδιναν περισσότερα χρήματα.

Ο «διεθνής» Ευκλείδης
Ικανοποιημένος μου λένε είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον. Η ικανοποίηση δεν σχετίζεται με το γεγονός ότι το ραντεβού με την Κριστίν Λαγκάρντ πήγε πολύ καλά. Η σχέση τους άλλωστε είναι «δοκιμασμένη» και «οριοθετημένη». Αυτό που χαροποίησε τον υπουργό ήταν ο δημιουργικός διάλογος που είχε με φοιτητές και οικονομολόγους την Πέμπτη το βράδυ στη διάσημη Σχολή Διεθνών Σχέσεων Ελιοτ (Elliott School of International Affairs) του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον. Ο υπουργός απηύθυνε στο φημισμένο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ ομιλία με θέμα «Πού πηγαίνει η Ευρώπη;» και είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί με «καθαρές» –όπως μου μεταφέρουν –απόψεις στον διάλογο για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Οι θέσεις του και η ρητορική του ευφράδεια –μίλησε στα αγγλικά βλέπετε –ενθουσίασαν το κοινό που τον καταχειροκρότησε.

Το αναπάντεχο τηλεφώνημα
Το «πικάντικο» της ιστορίας είναι ότι την πρόσκληση για την ομιλία την απηύθυνε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Χάρης Μυλωνάς, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον και ένας από τους πλέον ανερχόμενους έλληνες ακαδημαϊκούς στο εξωτερικό. Ο κ. Μυλωνάς έχει ξενιτευτεί πολλά χρόνια από την Ελλάδα, αλλά ως φοιτητής ήταν ηγετικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και στενά συνεργαζόμενος με πολλούς από τους σημερινούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος έδειξε δε στην εν λόγω εκδήλωση ότι διαθέτει και εξαιρετικό χιούμορ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τού κ. Τσακαλώτου χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο. Τότε ψύχραιμα ο κ. Μυλωνάς είπε στον υπουργό: «Θα πρέπει να είναι ο Πρωθυπουργός σας». Για να πάρει την απάντηση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Μπα, αυτή την ώρα θα κοιμάται». Και βεβαίως ο κ. Τσίπρας κοιμόταν, γιατί προφανώς ήταν κουρασμένος και καταπονημένος από τα πολλά… G’s. Το πρωί, της ίδιας ημέρας επιβιβάστηκε σε ένα F-16, της 110 Πτέρυγας Μάχης και πέταξε στο Βόρειο Αιγαίο.

Ο Γαβράς και ο Βαρουφάκης
Στην παρουσίαση του ογκωδέστατου πονήματος του Γιάνη Βαρουφάκη υπό τον τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι» ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Κώστα Γαβρά ότι σκοπεύει να μεταφέρει το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη στη μεγάλη οθόνη. Να το κάνει δηλαδή ταινία (κάτι, μεταξύ μας, που αποτελεί όνειρο πολλών συγγραφέων). Η αποκάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με την παρουσία του Βασίλη Βασιλικού στο πάνελ και ο χαρακτηρισμός της υπουργικής θητείας Βαρουφάκη από τον ίδιο ως… «ελληνικής άνοιξης» κατέστησαν σαφή τον βαθμό στον οποίο ο συγγραφέας θεωρεί τον εαυτό του… κληρονόμο των δημοκρατικών αγώνων της δεκαετίας του 1960.
nnn
Στην αρχή ως… φάρσα ακούστηκε στα δημοσιογραφικά γραφεία, ότι δηλαδή ο Κώστας Γαβράς και ο Βασίλης Βασιλικός, συντελεστές της επικής ταινίας «Ζ», θα έκαναν ταινία για έναν άνθρωπο όπως είναι ο Γιάνης, ο οποίος κατόρθωσε να αναδειχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε εθνική και διεθνή αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ή που με τις πράξεις και τον χαρακτήρα του ως υπουργού Οικονομικών κατόρθωσε (ας μου επιτραπεί η λέξη) να «φεσώσει» με δισεκατομμύρια μια χειμαζόμενη χώρα. Οι φήμες από τότε διαδέχονταν η μία την άλλη. Ακόμα και ότι ο πρωταγωνιστής της ταινίας του Κώστα Γαβρά θα είναι ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης. Τι ακριβώς όμως συμβαίνει.
nnn
Η μοναδική λύση ήταν να ερωτηθεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Αντ’ αυτού όμως απάντησε η σύζυγός του Michele Gavras, η οποία με e-mail μας πληροφόρησε ότι ο κ. Γαβράς αυτή τη στιγμή γράφει το σενάριο της ταινίας στο δωμάτιό του και δεν έχει τίποτε περισσότερο να προσθέσει για την ταινία αυτή, επειδή τα γυρίσματα δεν έχουν ακόμα αρχίσει. Με δυο λόγια, είναι αποφασισμένος να τη γυρίσει, με κίνδυνο να ξοδέψει τη φήμη του, τώρα στα γεράματα, όπως λέει και ένας φίλος.
«Ετσι είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς;»
Αυτό το «είμαστε με την Αριστερά και την Πρόοδο» που φώναξε (και χειροκροτήθηκε) ο γαλάζιος περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, στο μίνι Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Λάρισα, είχε και συνέχεια. Οχι βεβαίως επειδή οι συριζαίοι τού επεσήμαναν να προσέξει τι λέει γιατί θα το ακούσει ο Μητσοτάκης, αλλά επειδή ο περιφερειάρχης το χρησιμοποίησε στο τέλος για να ρωτήσει ποιοι είναι οι… αριστεροί και προοδευτικοί.
nnn
Ζήτησε ο κ. Αγοραστός να δοθούν κονδύλια ώστε να κατασκευαστεί ο δρόμος Τρικάλων – Καρδίτσας, ένας δρόμος που θα εξυπηρετούσε ολόκληρη τη Θεσσαλία, αλλά πετάχτηκε ο Χρ. Σπίρτζης προτρέποντας να χρησιμοποιούν τον εθνικό δρόμο Ε65!
nnn
Να χρησιμοποιούν δηλαδή μια οδό που έχει διόδια για να κερδίζουν προφανώς κάποιοι. Δικαίως λοιπόν ο περιφερειάρχης διερωτήθηκε: «Ετσι είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς και της Προόδου;».


***

Τρία ζητήματα έθεσε ο Πόουλ Τόμσεν για να ξαναβάλει, όπως είπε, το ΔΝΤ χρήματα στην Ελλάδα. Στη συνάντηση που είχε με τους έλληνες τραπεζίτες, επικεφαλής των οποίων ήταν ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης, ο κ. Τόμσεν ζήτησε: 1. Να γίνει ελκυστική αναδιάρθρωση του χρέους. 2. Οι τράπεζες να είναι ισχυρές ώστε να αντεπεξέλθουν σε δυσμενείς συνθήκες. 3. Να υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ευνοήσουν επενδύσεις και παραγωγικότητα.

***

Προσωπικά έχει πάρει το θέμα της βάσης της Σούδας ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ. Χαρακτήρισε τη βάση ως «μοντέλο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας δύο συμμάχων που επιδιώκουν τους ίδιους στόχους». Η βάση της Σούδας είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στην Ουάσιγκτον κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα, με τον κ. Πάιατ να δηλώνει ότι τελευταίως η Σούδα έχει μετατραπεί σε ανώτερο διανομέα υλικοτεχνικής υποστήριξης για άλλες, προκεχωρημένες μονάδες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ