Ισως να είναι η κυβερνητική «μετακόμιση» της χρονιάς, αυτή που έγινε με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Η μισή κυβέρνηση βρίσκεται ήδη στην Αμερική, στη «φωλιά του καπιταλισμού», όπως πάλαι ποτέ ονόμαζαν οι του ΣΥΡΙΖΑ συλλήβδην τις αμερικανικές κυβερνήσεις. Ποτέ στην ιστορία της Αριστεράς τόσο πολλά στελέχη της δεν βρέθηκαν στις ΗΠΑ σε κλειστές συσκέψεις με επιχειρηματίες, με think tanks, με εκπροσώπους διεθνών funds, με εκπροσώπους real estate και με συναντήσεις με… πλανητάρχη. Για λίγες ημέρες η Ελλάδα θα κυβερνάται από την Ουάσιγκτον. Και τούτο γιατί…
Πέραν του Πρωθυπουργού (και της συζύγου του Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα, θα βρίσκονται στις ΗΠΑ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος (ο οποίος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον από τη Βραζιλία όπου βρέθηκε εκεί για αρκετές ημέρες, χωρίς να δώσει στίγμα των επαφών του), ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.
Αν νομίζετε ότι τελειώσαμε με την κυβερνητική εκπροσώπηση στις ΗΠΑ κάνετε λάθος. Γιατί σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσετε και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ήδη (για το ΔΝΤ) το δίδυμο Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης, καθώς και ο Αλέξης Χαρίτσης. Μαθαίνω μάλιστα ότι εις εξ αυτών θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έως το τέλος, ενώ οι άλλοι δύο θα επιστρέψουν την Κυριακή στην Αθήνα. Να μην ξεχάσω και τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Δ. Βίτσα, που και αυτός βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στις ΗΠΑ. Με πληροφόρησαν μάλιστα ότι πήγε και στο Τέξας, εκεί όπου έχει την έδρα της η εταιρεία που θέλει να αναβαθμίσει τα ελληνικά F-16 και κατασκευάζει και τα F-35.
Ενδιαφέρον (ακόμη και από σημειολογική πλευρά) έχουν οι συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ. Βεβαίως η κορυφαία συνάντηση θα είναι με τον πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ. Στην πραγματικότητα κορυφαία θα είναι η συνάντηση που θα έχει το ζεύγος Τσίπρα με το ζεύγος Τραμπ. Πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας συναντάται και με πρόεδρο και με αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ σημαντική θεωρείται και η συνάντηση με τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση και θα υπενθυμίσω ότι την κυρία Λαγκάρντ την είχαμε προσκαλέσει στην Αθήνα με τον πιο επίσημο τρόπο. Είπε ότι θα έρθει, αλλά δεν ήρθε (για άγνωστο ακόμη λόγο). Ετσι, αντί η Λαγκάρντ να έρθει στην Αθήνα, πάει η Αθήνα στη Λαγκάρντ.
Στο Σικάγο (όπου ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματιστεί να βρίσκεται από την Παρασκευή το βράδυ) θα παραστεί σε εκδήλωση στο ελληνικό μουσείο (την εκδήλωση διοργανώνει) ο Τζoν Κάλαμος, ο οποίος να σημειώσω ότι έχει προσφάτως αποκτήσει τον έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα επισκεφθεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στις υποδομές, στα αγροδιατροφικά και βεβαίως στην καινοτομία και στην υψηλή τεχνολογία. Θα συναντηθεί με γερουσιαστές, μέλη του Κογκρέσου, τον δήμαρχο του Σικάγου, αλλά και τον κυβερνήτη του Ιλινόι.

Επενδύσεις από Μιλάνο
Θλίψη και οργή επικρατούν στη ΝΔ από τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Με εντολή Κ. Μητσοτάκη ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις του κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης σκεφτόταν να ακυρώσει και ένα ταξίδι στο Μιλάνο, ένα ταξίδι το οποίο προγραμμάτιζε εδώ και καιρό για το θέμα των επενδύσεων, αλλά και για το ευρωπαϊκό του προφίλ. Τελικά αποφάσισε να πάει την Παρασκευή (έστω για λίγες ώρες). Τι θα συμβεί στο Μιλάνο; Θα μετάσχει στην εκδήλωση της συμβουλευτικής εταιρείας Greenmantle, πρόεδρος της οποίας είναι ο βραβευμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Niall Fergunson. Στην εκδήλωση μετέχουν οι μεγαλύτεροι επενδυτές του κόσμου και στο μενού των συζητήσεων περιλαμβάνεται συζήτηση για την ελληνική οικονομία και πώς η χώρα μας θα μπορέσει να ελκύσει επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια.
Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί στην έδρα τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Και… βραβείο στον ΓΑΠ
Μάλλον θεωρούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου τα πήγε τόσο καλά στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του (2009-2011) που θα τον βραβεύσουν κιόλας. Θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για το 10ο Συνέδριο της International Leadership Association για να παραλάβει το βραβείο της «Ηγετικής προσφοράς». Στο αιτιολογικό της βράβευσής του αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής! «Αντιμέτωπος με την πίεση του χρόνου και των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών, πήρε τη δύσκολη απόφαση να προχωρήσει σε προγράμματα λιτότητας και περικοπών στο πλαίσιο της ευρωζώνης».
Επικίνδυνοι ελιγμοί
Αν πιστέψουμε όσα οι διάφοροι (γνωστοί) αφήνουν να διαρρεύσουν από την πτήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με F-16 με τα πολλά G’s που λένε ότι υπέστη, ο πιλότος που τον πέταξε προφανώς έκανε χειρισμούς ακριβείας και επικίνδυνους ελιγμούς, σαν κι αυτούς που κάνουν οι πιλότοι σε αερομαχίες στο Αιγαίο. Ή, εάν θέλετε, αυτά που κάνουν οι σμηναγοί Στράλης και Θεοχαρόπουλος στις επιδείξεις μετά τις παρελάσεις για την εθνική επέτειο.

HeliosPlus