Εδώ και δυόμισι χρόνια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) είχε πρόσκληση να πετάξει με ένα μαχητικό αεροσκάφος, να διαπιστώσει πώς αυτό λειτουργεί, να νιώσει τα G’s που νιώθουν οι χειριστές της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο Αιγαίο, αναχαιτίζοντας ή αναγνωρίζοντας τα τουρκικά αεροσκάφη. Τόσες φορές του είχε απευθύνει πρόσκληση ο «ιπτάμενος» υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός που ίσως έχει τις περισσότερες πτήσεις στο ενεργητικό του, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο. Εως και την Πέμπτη δεν έτυχε ο κ. Τσίπρας να βρεθεί μέσα στο cockpit ενός μαχητικού, είτε ενός Phantom, είτε ενός F-16, είτε τέλος ενός Mirage-2000. Αντιθέτως ο κ. Καμμένος βρέθηκε πολλές φορές στον αέρα, με στολή πιλότου, κυρίως μέσα σε ελικόπτερα τύπου Χιούι.
nnn
Δύο φορές μάλιστα πήρε μαζί του και τον κ. Τσίπρα ως συνεπιβάτη σε στρατιωτικές ασκήσεις. Αυτή τη φορά όμως ο κ. Τσίπρας πέταξε χωρίς τον Καμμένο και ίσως να είναι ένα… πλήγμα για τον υπουργό Αμυνας που τόσο ήθελε να πετάξει με ένα F-16 μαζί με τον Πρωθυπουργό. Απουσίαζε όμως στη Βραζιλία. Δεν γνωρίζω εάν ο κ. Τσίπρας το έκανε επίτηδες, (τώρα που έλειπε ο κ. Καμμένος). Μπήκε ωστόσο στον πειρασμό στον οποίο υπέκυψαν στο παρελθόν αρκετοί (δεξιοί) πρωθυπουργοί (και πασόκοι) υπουργοί Αμυνας να πετάξει με μαχητικό αεροσκάφος. Με μία διαφορά: προτίμησε βόλτα στο Βόρειο Αιγαίο, εκεί που συνήθως γίνονται οι τουρκικές προκλήσεις. Ηταν μια πτήση, με… αριστερό αποτύπωμα, όπως μου έλεγε (μάλλον αστειευόμενος) ένας αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Και τούτο γιατί το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού (διάβαζε Θανάσης Καρτερός) φρόντισε να αξιοποιήσει «πέταγμα» του κ. Τσίπρα στο Αιγαίο, εκδίδοντας non paper με τίτλο «Πετάει, πετάει ο Πρωθυπουργός».


Το φαγκρί και ο περιφερειάρχης


Ετσι λοιπόν πρωί-πρωί και φρέσκος ο Πρωθυπουργός πήγε στην 110 Π.Μ. για την πτήση με F-16. Καμία σχέση με τη διάθεση που είχε το προηγούμενο βράδυ στη Λάρισα, όπου φαινόταν κουρασμένος και καταπονημένος, με τα χαρτιά της ομιλίας του να του πέφτουν από τα χέρια. Αλλά ποιος κούρασε τον Πρωθυπουργό; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για να δείτε και εσείς τι μπορεί να πάθει ένας γαλάζιος περιφερειάρχης όταν κάνει ανοίγματα σε συριζαίους.
nnn
Ο κ. Τσίπρας έφθασε στη Λάρισα για το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο προερχόμενος από τον Βόλο γύρω στις 4 το απόγευμα. Κατέλυσε μαζί με την πλειάδα υπουργών που τον ακολουθούσε στο ξενοδοχείο Imperial (ιδιοκτησίας Δασκαλαντωνάκη) την ώρα που η Λάρισα γέμισε με αστυνομικούς και απαγορεύσεις κυκλοφορίας (λόγω των τρακτέρ των οποίων οι ιδιοκτήτες απειλούσαν να αποκλείσουν το ξενοδοχείο).
nnn
Αμέσως συγκάλεσε μίνι Υπουργικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή και του γαλάζιου περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και του συριζαίου δημάρχου Απ. Καλογιάννη. Δεν πρόλαβε να κηρύξει την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός και πετάχτηκε ο κ. Αγοραστός και του είπε (μάλλον για να σπάσει την αμηχανία του): «Εμείς είμαστε με την Αριστερά και την Πρόοδο». Τι ήθελε να το πει; Τον… χειροκρότησαν, με έναν υπουργό να τον προειδοποιεί: «Να είσαι με την Αριστερά, αλλά φρόντισε να μην το μάθει ο Μητσοτάκης». Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι ο κ. Αγοραστός, αν και νεοδημοκράτης, μετέχει στην άτυπη Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και διατηρεί άριστες σχέσεις και με τον Νίκο Παππά, κάτι που σφόδρα ενοχλεί τους γαλάζιους. Είναι όμως εκλεγμένος. Τι να κάνουν;
nnn
Πήρε λοιπόν τον λόγο στο Υπουργικό Συμβούλιο πρώτος ο δήμαρχος, ο οποίος μίλησε για δέκα λεπτά. Εν συνεχεία πήρε τον λόγο ο περιφερειάρχης ο οποίος μιλούσε για μισή ώρα και πιθανότητα θα μιλούσε κι άλλο εάν δεν τον διέκοπταν με… χειροκροτήματα (πάλι) οι υπουργοί για να… σταματήσει. Και εδώ ήρθε η έκπληξη. Διότι ο περί ου περιφερειάρχης, παρότι έκανε θερμή υποδοχή στον κ. Τσίπρα, του έκανε το τραπέζι (με πεντάκιλο φαγκρί), είπε τόσο καλά λόγια για αυτόν, εν τούτοις ο Πρωθυπουργός έδωσε όλα τα έργα, όπως αρχαίο θέατρο, στρατόπεδα, σήραγγα Τεμπών κ.τ.λ. στον (συριζαίο) δήμαρχο. Αυτό βεβαίως πείραξε τον κ. Αγοραστό, ξεσπώντας όχι στον κ. Τσίπρα, αλλά στον δήμαρχο, λέγοντάς του «έως εδώ, εμείς οι δύο τελειώσαμε».


nnn
Πάμε τώρα στο γεύμα του περιφερειάρχη, το οποίο δόθηκε στο εστιατόριο με την ονομασία «Να με θυμάσαι». Να θυμίσω ότι στο ίδιο εστιατόριο έφαγε και ο Κυρ. Μητσοτάκης μαζί με επιχειρηματίες, ένα γεύμα που δεν ανακοινώθηκε επισήμως και με αποκλεισμό βουλευτών και στελεχών του κόμματος. Στο γεύμα του κ. Αγοραστού ήταν καλεσμένα 40 άτομα. Φρόντισε ο περιφερειάρχης να υπάρχει ένα τραπέζι στο μέσον στο οποίο κάθισε ο Πρωθυπουργός, ο ίδιος, οι κ.κ. Τόσκας, Τζανακόπουλος, Κόκκαλης, Τσιρώνης και η Ελενα Κουντουρά, στο οποίο και σερβιρίστηκε το φαγκρί και τα λαβράκια και στα άλλα τραπέζια οι υπόλοιποι που τους προσφέρθηκαν μπιφτέκια και κοτόπουλο. Το κρασί ήταν άφθονο από θεσσαλούς παραγωγούς, όπως Καρυπίδης, Ντούγκος, Μίγας κ.ά. Η συζήτηση ήταν χαλαρή, αλλά ο κ. Τσίπρας φαινόταν κουρασμένος, τόσο που έφυγε στη μέση χωρίς να φάει το αγαπημένο του προφιτερόλ που του προσφέρθηκε ως επιδόρπιο. Ηθελε να ξεκουραστεί γιατί σε λίγες ώρες τον περίμενε το F-16.

HeliosPlus