Ηταν ένας από τους επιχειρηματίες στον Βόλο, δεύτερης γενιάς, που αναπτύσσουν έναν εξαγωγικό δυναμισμό, ο οποίος θέλησε προφανώς να συστηθεί στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) στη συνάντηση που είχαν. Και τι βρήκε νομίζετε να του πει όταν ο Πρωθυπουργός με το γνωστό χαμογελαστό ύφος τον πλησίασε; «Ξέρετε, είμαι και εγώ μηχανολόγος-μηχανικός». Και μάλιστα ότι σπούδασε την ίδια περίοδο που σπούδασε και ο κ. Τσίπρας. Και αντί ο Πρωθυπουργός να δείξει την ικανοποίησή του που συνάντησε ένας συνομήλικό του και πιθανώς συμφοιτητή του μηχανολόγο, που άσκησε το επάγγελμά του με δυναμισμό και που σήμερα δραστηριοποιείται με επιτυχία στον αγροτοτεχνικό τομέα (AgTech), του πέταξε ένα αστειάκι. «Κανείς δεν είναι τέλειος» του είπε αφήνοντας τους πάντες –και τον μηχανολόγο απόφοιτο του Πολυτεχνείου –με το στόμα ανοικτό.
nnn
Και μόλις λίγα λεπτά προηγουμένως ο εν λόγω μηχανολόγος του εξηγούσε πως η ειδικότητά του προσφέρει λύσεις παρακολούθησης και προστασίας αγροτικών προϊόντων, ότι απευθύνεται σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες που αποθηκεύουν και διακινούν αγροτικά προϊόντα, όπως δημητριακά, ρύζι, φρούτα και καπνό. Εξηγούσε πώς με τη χρήση νέων τεχνολογιών (ασύρματοι αισθητήρες και υπολογιστικά εργαλεία πρόβλεψης- προγράμματα) διεξάγονται απεντομώσεις με ακρίβεια καθώς και με τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης αποθηκευμένων αγροτικών προϊόντων. Και έχεις κοτζάμ Πρωθυπουργό να αστειεύεται μαζί του λέγοντάς του «κανείς δεν είναι τέλειος». Γελάσαμε.
nnn
Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στον Βόλο, προτού πάει στη Λάρισα για το αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο, και συναντήθηκε με τους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο των πρόσφατων αναζητήσεών του σχετικά με την… επιχειρηματικότητα. Τις συναντήσεις αυτές άρχισε λίγο πριν από τη μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ και τις συνεχίζει λίγο πριν από τη μετάβασή του στην Ουάσιγκτον. Οι επιχειρηματίες τού επεφύλαξαν θερμή υποδοχή (ορισμένοι έκαναν διάφορα παράπονα για την υπερφορολόγηση), αλλά του εξήγησαν ότι στις επιχειρήσεις τους αξιοποιούν σε ποσοστό 90% τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το οποίο μάλιστα δημιουργούν ένα πλέγμα εκπαίδευσης – έρευνας – παραγωγής.


Το παρα-σύνθημα Τόμσεν


Το ΔΝΤ, όπως πληροφορούμαι, ενημέρωσε την κυβέρνηση μέσω της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) ότι δεν δέχεται τις εκτιμήσεις του ελληνικού προσχεδίου προϋπολογισμού για το πλεόνασμα του 2018 και ότι για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% θα απαιτηθούν παρεμβάσεις ύψους 1,3% του ΑΕΠ ή πιο απλά μέτρα ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Αυτό ωστόσο έγινε γνωστό από το κείμενο της έκθεσης. Διότι όταν ο διευθυντής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ (πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας) ρωτήθηκε για τις εκτιμήσεις του Ταμείου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Fiscal Monitor, άφησε τους πάντες άφωνους με την απάντησή του. Τι είπε; Παρέπεμψε στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Παρασκευή ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα και ότι ως εκ τούτου την αρμοδιότητα έχει το Ευρωπαϊκό Τμήμα.
nnn
Οπως καταλαβαίνετε, έχει πέσει σήμα στο Ταμείο ότι κάθε ερώτηση που σχετίζεται με την Ελλάδα θα την απαντά ο Πόουλ Τόμσεν. Κάτι σαν παρασύνθημα θα έλεγα. Μέλλει να καταδειχτεί εάν αυτό θα ισχύσει και την Πέμπτη, οπότε θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ. Βεβαίως, εάν δεχτεί ερώτηση για την Ελλάδα η Γαλλίδα δεν θα κρυφτεί πίσω από τον Τόμσεν. Αλλά έχει την αλεπουδίσια ικανότητα να ξεφεύγει από «φάκες» τύπου Ελλάδος.


Επιστολή Λεβέντη προς Πρόεδρο


Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο απέστειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, με την οποία του ζητεί να μην κυρώσει με την υπογραφή του τον νόμο για την ταυτότητα φύλου που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Ο κ. Λεβέντης καλεί επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην επιτρέψει την αντιγραφή «ξένων ηθών» και να καλέσει τον Πρωθυπουργό για να συζητήσει το θέμα μαζί του και να τον πείσει να επιστρέψει τον νόμο στη Βουλή για «πληρέστερη μελέτη και διαβούλευση». Πάντως τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται, δηλαδή να μην το υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε λίγες ημέρες ο νόμος πρόκειται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα αρχίσει να ισχύει.


Κάνναβη για φαρμακευτική χρήση


Στην κυβέρνηση αρχίζουν ήδη να ετοιμάζουν το έδαφος για την επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία που θα προκαλέσει εκ νέου τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που θα δίνει το «πράσινο φως» για την καλλιέργεια και την παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης. Με μια διαφορά. Αυτή τη φορά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουν πρόβλημα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, αφού στο παρελθόν συριζαίοι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση ζητώντας την ψήφισή του. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στους ΑΝΕΛ. Ηδη ένας βουλευτής τους δήλωσε την επιφύλαξή του για το νομοσχέδιο αυτό. Θα ακολουθήσουν και άλλοι…

HeliosPlus