Σε μια φυσιολογική χώρα, ένα θέμα προστασίας και σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων, μπορεί ενδεχομένως να προκαλούσε κάποιες συζητήσεις και κάποιες περιθωριακές αντιδράσεις, αλλά σε καμιά περίπτωση τον ορυμαγδό και την ένταση που προκαλεί το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Από τη μια η άγνοια, ο πουριτανισμός, οι θεωρίες συνωμοσίας και από την άλλη η προχειρότητα με την οποία εισάγεται ένα νομοθέτημα οδήγησαν για πολλοστή φορά σε ένα διχαστικό κλίμα και σε μια άνευ λόγου πολιτική σύγκρουση.
Η κυβέρνηση επέλεξε χωρίς καμιά προετοιμασία, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της κοινής γνώμης, χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των βουλευτών που τη στηρίζουν, να φέρει ένα νομοθέτημα που γνώριζε ότι θα προκαλέσει αντιφράσεις. Αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι ακραίες αντιδράσεις των ιεραρχών και των πιο συντηρητικών τμημάτων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, με αποτέλεσμα η ψήφιση του να καθίσταται προβληματική.
Κι όμως το νομοσχέδιο είναι σημαντικό, όχι γιατί αφορά κάποιο μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αλλά γιατί δίνει τη δυνατότητα σε μια μικρή μειοψηφία να σταματήσει να βρίσκεται στο περιθώριο, να καταγραφεί στα μητρώα της πολιτείας,όπως πραγματικά ζει και αισθάνεται. Από τη ρύθμιση αυτή δεν κινδυνεύει ούτε ο θεσμός της οικογένειας,, ούτε η ελληνορθόδοξη πίστη, ούτε φυσικά παραβιάζονται τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας.
Η εκκλησία δικαιούται προφανώς να έχει τις αντιρρήσεις της, να εκφράσει τις διαφωνίες της. Δεν μπορεί όμως να κινδυνολογεί και να διαχωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες. Όταν διδάσκεις την αγάπη και την αλληλεγγύη δεν επιτρέπεται να κάνεις διαχωρισμούς και πολύ περισσότερο να διεκδικείς ρόλο νομοθέτη για να επιβάλλεις την άποψη σου.
Το πόσο δίκαιη και υπεύθυνη είναι μια πολιτεία αποδεικνύεται από το σεβασμό που δείχνει στις μειονότητες, σε αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο λόγω της διαφορετικότητας τους, από το όσο υπερασπίζεται και προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα. Ας το έχουν υπόψη τους οι βουλευτές που νομοθετούν,οι ιεράρχες που με σεβασμό στην πίστη τους νοιάζονται για τους κατατρεγμένους και οι διάφοροι δημοσιολογούντες που παριστάνουν τους τιμητές των πάντων.



ΤΟ ΒΗΜΑ