Το φύλο των αγγέλων
Προχωράει ήσυχα το φθινόπωρο ως την επόμενη έκπληξη. Που, δεν μπορεί, θα έρθει. Η κανονικότητα είναι ψευδαίσθηση, σαν υγρό σε τυρβώδη ροή είναι η ζωή, όλο στροβίλους και περιδινήσεις, χαοτικές κινήσεις που μας ανεβάζουν στον αφρό, μας βουλιάζουν, μας πετάνε δεξιά και αριστερά, μας γυρίζουν πίσω. Αλλη βεβαιότητα πέρα από το ότι μπροστά μας έχουμε εκπλήξεις δεν υπάρχει.
Αφού η γενική τάση είναι η αταξία, μας περιμένουν περισσότερες κακές εκπλήξεις από καλές, γιατί το καλό και το όμορφο απαιτούν τάξη. Και τι άλλο είναι ο θάνατος από τη μέγιστη δυνατή αταξία, τη μέγιστη έκπληξη;
Πάνω σε τυχαία διακύμανση του Σύμπαντος βρισκόμαστε που μας φαίνεται μόνιμη και σταθερή κατάσταση, όπως κάθε τμήμα του δρόμου Αθήνα-Λεχαινά μάς φαίνεται ευθεία –πάντα μπορούμε να διαλέξουμε ένα τόσο μικρό κομμάτι που να μοιάζει ευθεία. Και όσο μικρότεροι είμαστε, τόσο περισσότερο μας φαίνονται όλα κανονικές ευθείες.
l Εντάξει, είναι που έμεινα από λάστιχο, μετά την Πάτρα. Επιτρέπεται Ferrari πράμα να μένει από λάστιχο, ημερολόγιό μου; Και ο ιδιοκτήτης να μην έχει ρεζέρβα; Δεν είναι εκτός κανόνων αυτά; Δεν είναι δυσάρεστη έκπληξη; Πόσες ακόμα κακές με περιμένουν ώσπου να έρθει η καλή, δεν ξέρω.
l Ξέρω όμως πολύ καλά ότι η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν έχει μάθει μόνο προσευχές, έχει διδαχθεί Θεολογία και Κανονικό Δίκαιο, άρα έχει μάθει να χρησιμοποιεί τη λογική. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν από τη μια να απαιτεί η ταυτότητα «χριστιανός ορθόδοξος» να είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά ως «επικρατούσα» και επιπλέον να αποτελεί συστατικό στοιχείο του κράτους, του μηχανισμού άσκησης εξουσίας δηλαδή, και ταυτόχρονα να δηλώνει η Εκκλησία, με αφορμή τις διατάξεις περί αλλαγής φύλου, ότι «η νομική κατοχύρωση της ρευστότητας της προσωπικής ταυτότητας είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει»;
Πολύ περισσότερο που επί ηγεσίας του Χριστόδουλου Παρασκευαΐδη απαιτούσε αυτή η ταυτότητα να αναγράφεται και στην αστυνομική ταυτότητα. Ητοι, να έχει λόγο και στην άσκηση του μονοπωλίου της βίας που έχουμε αναθέσει στο κράτος μέσω του Στρατού και της Αστυνομίας.
Δεν είναι θεάρεστα αυτά, ούτε καν πνευματικά: εξουσιολαγνικά τα βρίσκω.
l Οι Αγιορείτες, από την άλλη, θεωρούν πως «καταστρατηγείται ο νόμος του Θεού» –ίσως, θα το μάθουμε την Ημέρα της Κρίσεως. Ως τότε, ας ασχολούνται οι μοναχοί με το φύλο των αγγέλων. Μπορεί να αλλάζει, αν αυτό εξυπηρετεί τα σχέδια της Θείας Πρόνοιας;
Ειδήσεις
«Πώς γίνεται και επικοινωνούμε εμείς; Πώς γίνεται να μιλάμε Bubo bubo εγώ, Homo sapiens εσύ;» μου είχε πει ο Μπούφος, ενώ περιμέναμε την Οδική Βοήθεια. Ξέρω ‘γώ; Συμβαίνει. «Kανονικά αυτό γίνεται μόνο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου είδους, δηλαδή σε άτομα που διασταυρώνονται και αναπαράγονται».
Ωπα! Πού το πάει ο Μπούφος; Θα μου δηλώσει νέα ταυτότητα και θα απαιτήσει να αποκτήσω και εγώ; Δεν του είπα τη σκέψη μου, απλώς έκανα γκριμάτσα άγνοιας και απορίας.

«Εχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως εμείς οι δύο αποτελούμε ανωμαλία του Επικοινωνιακού Πεδίου». Τι είναι αυτό; Και δεν έχεις μάθει πως δεν υπάρχουν πια κανονικότητες και ανωμαλίες; «Ολο στο σεξ έχεις τον νου σου· εννοώ ανωμαλίες όπως αυτές του χωροχρόνου, τις Μαύρες Τρύπες που τα καταπίνουν όλα». Αυτές με τις τρίχες ή οι άλλες, οι χωρίς; «Αυτά είναι σεξουαλικά καλαμπούρια των ανθρώπων φυσικών. Οι δικοί μας, οι μπούφοι φυσικοί, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως όλα τα όντα κολυμπάμε σε Επικοινωνιακό Πεδίο και χάρη σε αυτό επικοινωνούμε. Τα κύτταρα του εγκεφάλου παράγουν και δέχονται σήματα που μεταφέρονται με κύματα». Σαν τα ηλεκτρομαγνητικά, και τα άλλα, τα βαρυτικά κύματα που πήραν Νομπέλ τις προάλλες; «Ακριβώς!».
Μα αυτό που μου λες, Μπούφε, είναι τηλεπάθεια, μεταβίβαση σκέψης· αν υπήρχε κάτι τέτοιο, δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε για να επικοινωνούμε. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

«Και εσύ, πώς γίνεται να μιλάς με εμένα που είμαι Bubo bubo και με την Ιζαμπώ που έζησε πριν από 700 χρόνια;». Αλλο εγώ –εγώ έχω πάει στον Αρη, έχω κάνει παρέα με φαντάσματα, έχω ζήσει μέσα στα τσιπάκια υπολογιστών, είχα επαφές με ονειροφύλακες και μάγισσες· τρώω πολλά μελομακάρονα εγώ, αυτό πρέπει να φταίει.
Κάτι πήγε να πει ο Μπούφος, ήρθε όμως η Οδική Βοήθεια, φόρτωσε τη Ferrari και εμάς τους δυο να μας πάει στο συνεργείο του Δημήτρη στο Νιοχώρι. Είμαι στενοχωρημένος, δεν μιλάμε, ακούω από το ραδιόφωνο ειδήσεις:
l Με 85% η «Σοσιαλιστική Τάση» του ΣΥΡΙΖΑ και του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου αποφάσισε ότι στο εξής θα είναι μόνο του Χρυσόγονου.
l Στην Καταλωνία, ο Κάρλες Πουιτζντεμόν ανακοίνωσε πως οι συμπατριώτες του με 90% αποφάσισαν να είναι δική του –την παίρνει και φεύγει από την Ισπανία. Δεδομένου ότι κανένας άλλος δεν μέτρησε πόσοι και τι ψήφισαν εκτός από τον ίδιο, θα πρόκειται μάλλον για ακούσια απαγωγή παρά για ταξίδι μέλιτος.
l Τίνος θα είναι ο Νέος Φορέας θα το μάθουμε τέλη Νοεμβρίου· θα αποφασιστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.
l Απελευθερώθηκε μετά από αστυνομική επιχείρηση ο Μιχάλης Λεμπιδάκης της Πλαστικά Κρήτης ύστερα από έξι μήνες ομηρείας –οι μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι εμπόδισαν τη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου υπέρ των απαγωγέων.
l Στο Ελληνικό δεν υπάρχει δάσος και τα αρχαία λίγα είναι, 300 στρέμματα μόλις· γίνονται νέες ενστάσεις διότι στο υπέδαφός του υπάρχει πετρέλαιο –αυτό που έφυγε από την «Αγία Ζώνη».
l Εξήντα ανθρώπους σκότωσε παράφρων στην Αμερική αλλά κανείς δεν πολυνοιάζεται, γιατί ήταν χριστιανός και όχι μουσουλμάνος.
l Οδηγός Ferrari και το αυτοκίνητό του εξαφανίστηκαν έξω από την Πάτρα.
Μα πώς; Αφού είμαι εδώ. «Εδώ, αλλά όχι εκεί» μου λέει ο οδηγός, ενώ ο Μπούφος είχε ήδη πετάξει από το ανοιχτό παράθυρο.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Πάντως, ακόμα πιο σημαντικός από τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας θα ήταν ο διαχωρισμός Κράτους – Κόμματος.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΓΚΟΣΜΙΟΣ

nnn

Επένδυση 300 εκατ. ευρώ στην Εύβοια για την κατασκευή αιολικού πάρκου απειλείται από έναν μπούφο, διαβάζω. Η πληροφορία ότι είναι ο Μπούφος του Διόδωρου ελέγχεται ως ανακριβής.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

nnn

Η Ιερά Κοινότης του Αγίου Ορους ας συγκατανεύσει εν τη χριστιανική μακροθυμία της. Ο δε «υψηλός επισκέπτης» ας δεχθεί το τυπικόν επιτίμιον, να χαμηλώσει ολίγον για να διαβαστεί και καθαρθεί υπό το επιτραχήλιον αγιορείτη ευλογημένου – μπας και ξεψεκαστούμε και γυρίσει ο τροχός!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Προς τι όλη αυτή η κατακραυγή; Από το ηθικό πλεόνασμα της Αριστεράς, περισσεύει για τη λεύκανση του ακροδεξιού συντρόφου Καμμένου.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

Η παραίτηση Τσακνή και η φημολογούμενη έριδα μεταξύ CNN και BBC για την απόκτησή του εντάσσεται στο brain drain που μαστίζει τη χώρα, ή να περιμένουμε δήλωση Καρανίκα πρώτα;
ΠΑΝ. ΑΡΓΥΡΗΣ, @YAHOO.GR

nnn
…ο φαν μεσημεριανής τηλεπερσόνας στρατηγός Καρανίκας, ο εκτελέσας χρέη παραμεθορίου στο ακριτικό Αιγάλεω κομάντο Προπαγάνδας Τζανακόπουλος, ο ακρατής των σεξουαλικών του διαθέσεων ως προς την αριστεία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως το Χάρβαρντ κομισάριος Καρτερός… τέτοιο πνευματικό επίπεδο και πολιτιστικό υπόβαθρο σε αυλή εξουσίας μόνο στην αυτοκρατορική Ρώμη, στα χειρότερά της.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., @HOTMAIL.COM
nnn

Αμάν, αυτοί οι ΟΟΣΑτζήδες. Τι δεν τους αρέσει; Τα παιδιά, κοπαδιαστά: προσεύχονται, εκκλησιάζονται, παρελαύνουν, βαθμολογούνται με άριστα, παραδίδουν αγορασμένες εργασίες. Αμάν πια.
Γ.Κ., @OTENET.GR

nnn

Των ηρώων τα μπαρουτο-τσακνισμένα παιδιά, πριν πέσουν μνημείο πεσόντων φτιάχνουν.
ΓΙΑΝ. ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn
Κυβέρνηση πέντε αστέρων (Τσίπρας, Καμμένος, Παππάς, Σκουρλέτης, Κουρουμπλής) και ενός κομήτη πασπαλισμένου με χρυσόσκονη που χάθηκε στο Διάστημα.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΝΟΝΟΣ 2.
nnn
Πιάσαμε πάτο; Οχι, βρήκαμε σε Καλφαγιάννη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ