Όσο περίπλοκη και βαθιά είναι η σχέση μεγάλου μέρους της κοινωνίας με την εκκλησία, άλλο τόσο περίπλοκη και προβληματική είναι η διαρκής προσπάθεια της ελληνικής εκκλησίας να παρεμβαίνει και να διεκδικεί ρόλο νομοθέτη της κοινωνικής μας ζωής. Μπορεί πράγματι το θέμα της αλλαγής φύλου που έρχεται να ρυθμίσει το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη βουλή να αντιβαίνει με τις αντιλήψεις, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τα δόγματα της θρησκείας. Ρυθμίζει όμως ένα θέμα ατομικών δικαιωμάτων και προσαρμόζει τη νομοθεσία μας στις σύγχρονες αντιλήψεις.

Η ιεραρχία δικαιούται προφανώς νά έχει τις δικές της απόψεις και αντιρρήσεις αλλά δεν μπορεί να απαιτεί και πολύ περισσότερο να τις επιβάλλει. Έχει το δικαίωμα αν θέλει να μην κάνει δεκτούς στο ποίμνιο τους, όσους αποφασίζουν να κάνουν αυτή την επιλογή στην προσωπική τους ζωή αλλά δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι «έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και κυρίως καταστρέφει τον άνθρωπο».

Ακόμα και στο πράγματι συζητήσιμο θέμα της ηλικίας αλλαγής φύλου είναι παράλογο να επικαλείται την «επιστημονικά ατεκμηρίωτη δήλωση του πολίτη, που ενδεχομένως αργότερα δύναται να μεταβληθεί» όταν η ίδια δέχεται ότι ένα νήπιο μπορεί να επιλέξει θρησκευτικό προσανατολισμό.

Είτε αρέσει σε ορισμένους είτε όχι οι κοινωνίες αλλάζουν,τα πρότυπα συμπεριφοράς και διαβίωσης προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και κάθε ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να διαμορφώνει τα δικαιώματα και τους κανόνες της εθνικής συλλογικότητας και της ατομικής ευθύνης. Κανένας πολίτης σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να θεωρείται περιθωριακός και απόβλητος επειδή η πλειοψηφία δεν συμφωνεί μαζί του.

Και οι ιεράρχες που σήμερα σηκώνουν πάλι τις σημαίες της αντίστασης σε μια ρύθμιση, οφείλουν να κατανοήσουν ότι η πολιτεία προστατεύοντας τα δικαιώματα μιας μειοψηφίας, δεν περιφρονεί το ρόλο και την πίστη τους, δεν απαξιώνει τη θρησκεία, αλλά κάνει αυτό που έχει υποχρέωση.

Η ίδια η εκκλησία άλλωστε έχει ως κανόνα τα του Θεού τω Θεώ και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ας το τηρήσουν λοιπόν κι ας φροντίσουν το ποίμνιο τους, αφήνοντας τα υπόλοιπα για το κοσμικό κράτος.
ΤΟ ΒΗΜΑ