Υπάρχει ιδανικός γάμος; Η Μπελίντα Λάσκομπ του αμερικανικού «Time» αναζητούσε πρόσφατα ένα διάσημο ζευγάρι που να προσεγγίζει αυτή τη στιγμή το ιδεατό (ό,τι και αν σημαίνει αυτό). Η απόπειρα επανασυγκόλλησης του Brangelina saga (έπειτα και από τις τελευταίες φήμες ότι ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί κάνουν μια καινούργια αρχή, επιδιδόμενοι σε «spiritual counselling», ήτοι σε «πνευματική συμβουλευτική», ό,τι και αν σημαίνει αυτό) δεν συνιστά ασφαλή επιλογή. Ούτε καν τα ζεύγη Κλούνεϊ και Ομπάμα.
Η αμερικανίδα δημοσιογράφος εντόπισε τον ιδανικό γάμο σε ένα άλλο power couple: την ουγγαρέζα κολυμβήτρια Κατίνκα Χόζου και τον αμερικανό σύζυγό της Σέιν Τούσουπ. «Σας έχει διαφύγει το επικό αυτό ειδύλλιο;». Εως το 2012 η Χόζου ήταν μια χαρισματική κολυμβήτρια, χωρίς όμως, κατά τα φαινόμενα, να διαθέτει το άστρο π.χ. μιας Κρίστιν Οτο. Απόδειξη; Αποχώρησε από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου χωρίς μετάλλιο. Επειτα από μια μίνι κατάθλιψη, αποφάσισε να ζητήσει από τον τότε φίλο της ακόμη, πρώην κολυμβητή στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Σέιν Τούσουπ, να αναλάβει χρέη coach της. Ο Τούσουπ ήταν σκληρός στις προπονήσεις· ουκ ολίγες φορές εμφανίστηκε δίπλα από την πισίνα λίαν εκνευρισμένος με τις επιδόσεις της. «Συμφωνήσαμε ότι στόχος μας ήταν να μη συμβιβαστούμε ποτέ με το «Οk»» θα συνοψίσει ο ίδιος το ντιλ πάνω στο οποίο αποφάσισαν να οικοδομήσουν τον μεταξύ τους δεσμό, και ακολούθως τον γάμο τους. «Θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε, ακόμη και αν δεν τα καταφέρουμε, να γίνουμε μεγάλοι, άξιοι θαυμασμού, να περάσουμε στη σφαίρα του μύθου».
Το δικό τους (άτυπο) προγαμιαίο συμβόλαιο είχε έναν απαράβατο όρο: να χρησιμοποιήσουν τον γάμο ως εφαλτήριο για να ξεπεράσουν τα όριά τους. Οχι θλιβερές μετριότητες και πρωινά με παντόφλα, πρωταθλητισμός. Και το πέτυχαν. Η Χόζου δεν άργησε να τρελάνει τα χρονόμετρα και τα παγκόσμια ρεκόρ και να αναχθεί σε «Iron Lady» της κολύμβησης.
Ο γάμος Χόζου – Τούσουπ είναι σε μια «τραβηγμένη» βεβαίως μορφή το ιδανικό μοντέλο γάμου σήμερα. Πρόκειται για τον «γάμο της αυτοέκφρασης» («self expressive marriage»), όπως τον περιγράφει ο Ιλάι Τζ. Φίνκελ, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν του Ιλινόις. Στο νέο βιβλίο του «The All-or-Nothing Marriage: How the Best Marriages Work» ο αμερικανικός ειδικός επιμένει ότι σήμερα παντρεύεσαι γιατί αναζητείς κάποιον που θα ανασκάψει το δυναμικό το οποίο κρύβεις μέσα σου· κάποιον που θα αναδείξει τον καλύτερο (και όχι τον πιο επονείδιστο, όπως είναι πλέον ο κανόνας) εαυτό σου, έναν coach ζωής που θα είναι σε θέση να εντοπίσει «το πανέμορφο γλυπτό μέσα στo μπλοκ πέτρας».
Το γαμήλιο «μυστήριο» δεν αντιμετωπίζεται πια ως κοινωνική επιταγή ή αναπόδραστο πεπρωμένο, αλλά ως ένα όχημα αυτοαναζήτησης, προσωπικής εξέλιξης και πλήρωσης. Είναι αυτό το ελαφρώς λιγωτικό αλλά αφοπλιστικό «You make me want to be a better man» («Με κάνεις να θέλω να γίνω καλύτερος») που εκστομίζει ο Τζακ Νίκολσον στην Ελεν Χαντ στο «Καλύτερα δεν γίνεται» (1997).
Αυτό το «όλα ή τίποτα» είναι που θα σώσει τον γάμο του 21ου αιώνα. Αλλωστε, κατά τον Φίνκελ τουλάχιστον, τα νέα εν γένει δεν είναι και τόσο κακά. Διότι μπορεί ο μέσος γάμος σήμερα να είναι πιο αδύναμος από τον μέσο γάμο του παρελθόντος, «όμως ο καλός γάμος είναι σήμερα δυνατότερος από ποτέ όσον αφορά την προσωπική ικανοποίηση και ευημερία»! Διόλου τυχαίο ότι παρά την απαξίωση του θεσμού (οι millennials τον λιθοβολούν νυχθημερόν) και την εκτόξευση των διαζυγίων, στις ΗΠΑ οι γάμοι που έχουν επιζήσει πάνω από οκτώ χρόνια (χάλκινη επέτειος) έχουν αυξηθεί κατά 20%.
Βέβαια, και αυτός ο ιδανικός μοντέρνος γάμος θέλει δουλειά. Και χρόνο για τον άλλον (ο κοινός χρόνος στα ζευγάρια έχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα). Αν θέλεις «γάμο αυτοέκφρασης», πρέπει απλώς να κάνεις αυτό το «extra mile», εντός ή εκτός πισίνας.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ