Ημέρες, μήνες, χρόνια
Οκτώβριος κιόλας; Πώς πέρασαν οι μήνες, πώς πέρασαν οι ημέρες… Κυλά η ζωή σαν νεράκι μέσα από τα δάχτυλα, ημερολόγιό μου· σαν γραμμές στις σελίδες σου. Μα πώς γίνεται αυτό; Γιατί να φεύγει ο χρόνος και να μην μπορούμε να τον πιάσουμε; Γιατί να μην υπάρχει διαρκής, απέραντη αιωνιότητα; Γιατί να είμαστε φθαρτή, ωχρή σάρκα και όχι άφθαρτοι, πολύχρωμοι κρύσταλλοι, διαμάντια, ρουμπίνια, αμέθυστοι, σφαλερίτες, αραγωνίτες, τριδυμίτες, χαλαζίες;
«Ολοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι» λένε περιφρονητικά μεταξύ τους οι κρύσταλλοι στα πάρτι τους. «Και δεν έχουν εγγύηση κατασκευαστή ούτε για 100 χρόνια!» συμπληρώνει άλλος. «Εχουν όμως την ψευδαίσθηση πως είναι τα σημαντικότερα όντα του σύμπαντος!» καγχάζει τρίτος.
l
Εντάξει, το παραδέχομαι: είναι που μου έστειλε μήνυμα με την Μπούφα η Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ και μου ήρθαν μαζί του αυτές οι σκέψεις: «αν δεν έρθεις να με δεις, ξέγραψέ με». Είμαι, λέει, εξαφανισμένος μήνες –μήνες; Μα πότε πέρασαν;
l
Πόσα χρόνια πέρασαν από τότε που το Πεδίο Αρεως άρχισε να καταρρέει; Πάνε πάνω από δέκα, επί Υπερνομαρχίας Φώφης Γεννηματά, 2002-2007 μ.Χ. ήταν· σιγά-σιγά έσβηνε το Πάρκο, αποφασίστηκε ανάπλαση, ολοκληρώθηκε το 2010 με χρηματοδότηση από τους κουτόφραγκους, πολύ όμορφο έγινε.
Λίγο κράτησε η χαρά στο Αρχιπέλαγος της Κυψέλης και στα περίχωρα: Γιάννης Σγουρός και Ρένα Δούρου το εγκατέλειψαν στην τύχη του –μαράθηκαν οι ροδώνες, στέγνωσαν τα ρέματα, το εγκατέλειψαν και οι επισκέπτες. Δεν λειτουργούσε τίποτα, δεν υπήρχε τουαλέτα, καφέ, περίπτερο, εστιατόριο, μικροπωλητής με κουλούρια: οι οργισμένοι αριστεριστές ήσαν «κατά της εμπορευματοποίησης των δημοσίων χώρων» και υπέρ της ελεύθερης ούρησης και αφόδευσης επ’ αυτών.
Η Δούρου έκανε καθεστώς την οργή, το Green Park έγινε σκουπιδότοπος, το Αλσος που επισκευάστηκε μένει κλειστό ώσπου να βρει η υπερνομαρχία τις φίλιες αντιεμπορευματικές-αντινεοφιλελεύθερες αλλά φιλελεύθερες περί την ούρηση συλλογικότητες που θα το αναλάβουν. Κατέληξε καταυλισμός περιθωριακών και σκοτεινός τόπος ανομίας, εμπορίου ναρκωτικών και ανδρικής σάρκας το Πάρκο.

Επι-μένουμε Πεδίο Αρεως
Και προχθές την Πέμπτη οι «Επι-μένουμε Πεδίο Αρεως» οργάνωσαν πορεία μέσα στο Πάρκο νυχτερινή, με φακούς –για να δείξουν πως πρέπει τουλάχιστον να φωτιστεί. Τρεις ημέρες πριν από την πορεία, έσπευσε η Περιφέρεια να το φωτίσει. Αν οι «Επι-μένουμε» αναλάβουν και το Αλσος, το Green Park, τα περίπτερα και τις παιδικές χαρές, ίσως αρχίσει να γίνεται προσπελάσιμο και για τους σιχαμένους μικροαστούς σαν ελόγου μου, ημερολόγιό μου.
l Σύγκριση της παραγωγικότητας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα: την εφαρμογή Beat για να βρίσκεις ταξί τη δημιούργησε και την έτρεχε μικρή ομάδα μερικών δεκάδων ανθρώπων. Πουλήθηκε σε ξένους επενδυτές 40 εκατομμύρια, σχεδόν όσο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ των χιλιάδων εργατών, υπαλλήλων, διευθυντών, συμβούλων που διοικούσε ο Χρήστος Σπίρτζης. Εξευτελιστική σύγκριση –για να την αποφύγει ο υπουργός, αποφασίζει να κλείσει την Beat.
Πρέπει λέει να έχουν δικούς τους οδηγούς εταιρείες σαν την Uber και την Beat, με συμβάσεις· Το επόμενο νομοθετικό βήμα της σοφής κυβέρνησης θα είναι να ανήκουν στο Airbnb τα διαμερίσματα που νοικιάζονται και οι εταιρείες που κλείνουν online εισιτήρια να έχουν δικά τους πλοία, τρένα, αεροπλάνα, θέατρα, κινηματογράφους. Tραγούδια στο YouTube θα αναρτούν μόνο δισκογραφικές εταιρείες, φωτογραφίες στο Instagram μόνο επαγγελματίες φωτογράφοι –δεν θα κάνει καθένας ό,τι θέλει στο ιντερνέτ!
Και ψηλώνει αποκεφαλίζοντας τους ψηλότερους ο Χρήστος Σπίρτζης, και χάρη κάνει στους «μαντράδες», τους ιδιοκτήτες στόλων ταξί: θα έπρεπε να τα περιποιούνται, να τα καθαρίζουν, να τα αλλάζουν τα οχήματά τους γιατί η Beat επιλέγει τα ταξί και τα βαθμολογούν οι πελάτες.
l
Θα ήταν απλούστερο, μου φαίνεται, να απαγορευθεί η χρήση του Beat με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, γιατί δείχνει και τα πρόσωπα των οδηγών η εφαρμογή: ποιος θα έμπαινε ποτέ σε ταξί που θα οδηγούσε ο πρόεδρος των «μαντράδων» Θύμιος Λυμπερόπουλος;
l
Τον πρωθυπουργό δεν τον θέλουν στο Αγιονόρος οι καλόγεροι για άλλο λόγο: επειδή είναι άθεος. Την αθεΐα τη θεωρώ προσόν –το δικό μου πρόβλημα είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας «δεν έχει το θεό του», ημερολόγιό μου.
Λογαριασμοί και κάρτες
Εχει όμως υποτελείς, βασάλους που λέγαμε την εποχή που η Ιζαμπώ και εγώ ήμασταν ερωτευμένα παιδιά –τον Πάνο Καμμένο, για παράδειγμα. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατανόησε πως η αλλαγή φύλου στην ταυτότητα δεν αποτελεί πρόβλημα και παραδέχτηκε πως υπάρχουν Τούρκοι στη Θράκη –δηλαδή, μέλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή του σλαβομακεδονικού «Ουράνιου Τόξου» είναι έτοιμος να γίνει και να τρέχει με το LGBT σε pride parades, ακόμη και με το LGBTQIA.
Απαιτούνται θυσίες για να προαχθείς από βαρόνος σε υποκόμη –πολύ περισσότερες για να γίνεις κόμης. Ή έστω βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, λένε οι άσπονδοι φίλοι του. Αλλά δεν φθάνουν τα μόρια από τις γονυκλισίες μπροστά στον ηγεμόνα: πρέπει να περάσεις και προφορική συνέντευξη. Και θα την κάνουν συριζαίοι που θα θέλουν να προάγουν δικούς τους στη βασαλική ιεραρχία –δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του Πάνου Καμμένου, ημερολόγιό μου.
Οχι ότι η δική μου είναι καλύτερη: πώς να πάω στην Ιζαμπώ όταν δεν έχω μία για βενζίνη και διόδια; Διότι τα πλήρωσα όλα στο τέλος του μήνα, ημερολόγιο μου: και τη δόση του φόρου και τον ΕΝΦΙΑ, νερό, ηλεκτρικό, τηλέφωνο –με δανεικά φυσικά: την πιστωτική κάρτα και το δικαίωμα υπερανάληψης. Πάει, εξαντλήθηκε το όριο της κάρτας, εξαφανίστηκε και το δικαίωμα υπερανάληψης στον τραπεζικό λογαριασμό, πολύ νωρίτερα αυτό.
Πώς φεύγουν έτσι γρήγορα τα ευρώ… Σαν νερό κυλάνε ανάμεσα από τα δάχτυλά μας για να καταλήξουν στα κρατικά θησαυροφυλάκια… Γιατί να μην είναι άπατες οι πιστωτικές μας κάρτες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί;
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Ορθώς ανέβαλε το ΚΑΣ την απόφασή του για το Ελληνικό αφ’ ης στιγμής ανευρέθη, στις παρυφές του άλλοτε διαδρόμου, αργυρούν κοχλιάριον με τη μυστηριώδη εγχάρακτη μεγαλογράμματη επιγραφή ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ.
ΣΤΑΥΡΟΣ, AIR DAIDALOS

nnn
Ανάπτυξη λέει! Αν ένας μικροαμπελουργός θελήσει να αποστάξει στέμφυλα για τσίπουρο, πρέπει να προσκομίσει 6-7 έγγραφα και μάλιστα εμφανιζόμενος αυτοπροσώπως. Πώς μετά εμείς, οι παλιοί μικρο-οινοποιοί, θα κατεβάζουμε κάτω τα φαρμάκια; Με ουίσκι;
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ
nnn
Δικά μας είναι και τα καίμε. Δεν τα πουλάμε στον κακό εμίρη του Κατάρ. Κακο-μοίρης είναι.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Ελλάδα, 2037: πού βρίσκονται οι πολιτικοί, που 20 χρόνια πριν τράβηξαν το κάρο από τη λάσπη; Αλ. Τσ.: Πετυχημένος ιδιοκτήτης αλυσίδας φροντιστηρίων αγγλικών, με ειδίκευση στα business english. Παν. Καμ.: Τσιλιαδόρος σε παπατζή στην Ομόνοια. Νικ. Παπ.: Διευθυντής προγράμματος στο Attica tv. Aλ. Φλ. & Νικ. Βου.: Συνιδιοκτήτες τσιπουράδικου στον Βόλο.
ΠΑΝ. ΑΡΓΥΡΗΣ, @YAHOO.GR
nnn
Ούτε λιμοί, ούτε σεισμοί, ούτε καταποντισμοί, ούτε κηλίδες και επενδύσεις μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση· μόνο η οργή των δημοσίων υπαλλήλων για την αξιολόγηση.
ΔΕΣΠΩ ΦΡ., @GMAIL.COM
nnn
Δεν γνωρίζω αν ο κ. Τσίπρας έχει διαβάσει τον «Ηγεμόνα» του Μακιαβέλι. Είναι βέβαιο όμως είναι ότι οι διάφοροι υποτελείς και βασάλοι του είναι άσχετοι εξουσιολιγούρηδες, κολλημένοι με ψαρόκολλα στις καρέκλες τους. Από το γέλιο τους και μόνον αντιλαμβάνεσαι ότι δεν ιδρώνει καθόλου το αφτί τους…
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
«E pluribus Unum». Δυστυχώς δεν αποτελεί τον μπούσουλα για τους κεντροαριστερούς και κινδυνεύουν να έχουν την τύχη των δέκα μικρών νέγρων της Αγκαθα Κρίστι.
Γ.Κ., @otenet.gr
nnn
Διυλίζουν κώνωπα και καταπίνουν Καμμένον…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ