Η βασική επιδίωξη ολόκληρου, φανταζόμαστε, του πολιτικού συστήματος είναι να βγει το συντομότερο η οικονομία από το τέλμα των τελευταίων οκτώ ετών.
Οπως επίσης φανταζόμαστε ότι οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται ότι η μακρά αυτή περίοδος ύφεσης, μείωσης των εισοδημάτων, αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων αφήνει πίσω της τόσο βαθιές πληγές που θα χρειαστούν χρόνια να επουλωθούν.
Η μεγαλύτερη ίσως πληγή, έπειτα από αυτή της ανεργίας και της φτωχοποίησης ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, είναι το βάρος των 100 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που δύσκολα θα εξυπηρετηθούν αν η οικονομία δεν εισέλθει γρήγορα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι εποπτικές αρχές και οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να δράσουν με ψυχραιμία και να στηρίξουν το σύστημα και την οικονομία με όλα τα μέσα που διαθέτουν. Και σε αυτή τη διαδικασία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να κρατήσουν μια ξεκάθαρη και όχι επαμφοτερίζουσα στάση.
Ποιος άραγε θα διαφωνήσει με τη διαπίστωση του κ. Χρήστου Σταϊκούρα, υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής της ΝΔ, ότι μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2015, η προοπτική ανάκτησης των κεφαλαίων του Δημοσίου είναι μαθηματικά αδύνατη, δεδομένου ότι και το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ εξανεμίστηκε και οι τιμές των τραπεζικών μετοχών κατρακύλησαν…
Ασφαλώς κάτι ανάλογο ισχύει για όλους τους μετόχους και τους ιδιώτες, Ελληνες και ξένους, που «πόνταραν» και εξακολουθούν να πιστεύουν στην έξοδο και της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.
Το ζήτημα είναι να μη χαθούν και άλλα λεφτά είτε από τα κεφάλαια που βάρυναν τους φορολογούμενους είτε από τα κεφάλαια που έβαλαν οι ιδιώτες και να ανακάμψουν οι τράπεζες.
Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει ιδεοληψίες και εσωτερικές αντιφάσεις και να στηρίξει την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με λύσεις που θα οδηγούν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη και διαφανή λύση στο πρόβλημα.
Και η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει και τι επιδιώκει, δημόσιες ή ιδιωτικές τράπεζες, έτσι ώστε όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές και θα διεκδικεί την εξουσία, το τοπίο να είναι ανοιχτό.
Πάση θυσία η χώρα πρέπει να ξεφύγει από τα «δόντια της κρίσης». Ολα τα άλλα είναι περιττά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ