Μάλλον βιάστηκαν ορισμένοι να προδικάσουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν τον Πάνο Καμμένο (φωτογραφία) στην υπόθεση του ισοβίτη με τον οποίο συνομιλούσε ο κ. Καμμένος, με αντάλλαγμα τη στήριξη του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ στα νομοσχέδια για την αλλαγή φύλου (με μία απλή αίτηση) και για το τροποποιημένο νομοσχέδιο για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης. Η μεγάλη συμφωνία, όπως με πληροφορούν οι γνωρίζοντες, έγινε για μεγάλα θέματα, καθότι τα δύο αυτά ζητήματα όποια τύχη κι αν είχαν στη Βουλή δεν θα κινδύνευε η κυβερνητική συνοχή. Ούτε βεβαίως η εμφάνιση του κ. Καμμένου σε καζίνο, την οποία και αυτή κάλυψε ο κ. Τσίπρας. Το big deal έγινε για μείζονα ζητήματα που οσονούπω έρχονται, όπως είναι το Σκοπιανό, η αναθεώρηση του Συντάγματος και βεβαίως η τρίτη αξιολόγηση. Σε αυτά ποντάρει η κυβέρνηση, σε αυτά δίνεται σημασία από το Μαξίμου και από την Κουμουνδούρου.


Γιατί ο Τσίπρας δεν πήγε στο Αγιον Ορος


Παραμένει αδιευκρίνιστο ακόμη γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαλε (ή ακύρωσε) την επίσκεψή του στο Αγιον Ορος. Από το γραφείο του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι η επίσκεψη αυτή αναβλήθηκε λόγω φόρτου εργασίας του κ. Τσίπρα. Επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, κι αν κοιτάξει κανείς το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού εκείνη την ημέρα δεν δικαιολογείται «φόρτος εργασίας», αφού επισήμως ανακοινώθηκε ότι συναντήθηκε με έναν επίτροπο και με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, συναντήσεις που μπορούσε κάλλιστα να τις πραγματοποιήσει και εν συνεχεία να αναχωρούσε για το Αγιον Ορος. Τι ακριβώς συνέβη λοιπόν;
nnn
Κατά μία εκδοχή η πρόσκληση δεν ήταν… επαρκής, δηλαδή εστάλη στον Πρωθυπουργό (μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Ι. Αμανατίδη), όχι όμως από τη διοίκηση του Αγίου Ορους, αλλά από την Ιερά Επιστασία, η οποία δεν ανακοίνωνε τίποτα, ούτε εάν προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα, ούτε εάν ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόσκληση, ούτε βεβαίως το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στην Ιερά Κοινότητα. Υποτίθεται ότι ο κ. Τσίπρας θα μετέβαινε στο Αγιον Ορος για να παραστεί στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Πρωτάτου, εγκαίνια που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη. Η μη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Αγιον Ορος είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν και τα εγκαίνια (άγνωστο πότε θα γίνουν και ποιος θα τα κάνει). Κατά μια άλλη εκδοχή το Αγιον Ορος θα το επισκεπτόταν την ίδια ημέρα της παραμονής του με τον Πρωθυπουργό και ο Οικουμενικός Πατριάρχης (που βρισκόταν στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες). Αλλά ούτε ο Πατριάρχης πήγε την Τετάρτη στο Αγιον Ορος. Κάποιες κακόβουλες φήμες που έλεγαν ότι οι καλόγεροι μετάνιωσαν για την επίσκεψη Τσίπρα επειδή στη Βουλή εισήχθη το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου απλά με μία αίτηση, μάλλον δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στερούνται σοβαρότητος.
nnn
Την περασμένη εβδομάδα πάντως (και εν όψει επίσκεψης Πρωθυπουργού στο Αγιον Ορος) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδινε στη δημοσιότητα τον ετήσιο κατάλογο με τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους. Εγκρίθηκε ποσό ύψους 1.240.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο, αλλά δεν φταίει ο κ. Τσακαλώτος. Πρόλαβαν οι προκάτοχοί του και το μείωσαν. Εν πάση περιπτώσει τη μεγαλύτερη επιχορήγηση λαμβάνει η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας με 144.088 ευρώ, ακολουθεί η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου με 127.310,80 ευρώ και εν συνεχεία η Ιερά Μονή Ιβήρων με 112.877,20 ευρώ. Τη μικρότερη επιχορήγηση λαμβάνει η Ιερά Μονή Σκήτη Τιμίου Προδρόμου, μόνον 8.965,20 ευρώ, ενώ η Ιερά Μονή Σκήτη Αγίου Ανδρέου 24.428 ευρώ. Για την ιστορία, αναφέρω ότι η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου χρηματοδοτείται με 53.406,20 ευρώ.
Το αλαλούμ με την αλλαγή φύλου


Το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου με μία αίτηση έφερε, όπως εδώ και ημέρες σας είχα προϊδεάσει από τη στήλη αυτή, κάποια αναστάτωση σε κόμματα και σε βουλευτές. Στην Εκκλησία θα πείτε υπήρξε κάποια αντίδραση; Εως τώρα επισήμως όχι (πέραν κάποιων τοποθετήσεων του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου), αλλά όπως μαθαίνω την προσεχή εβδομάδα συνέρχεται η διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και θεωρείται βέβαιον ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί. Θα είναι όμως κατόπιν εορτής; Αφού το νομοσχέδιο (με τις όποιες τροπολογίες) θα ψηφιστεί έως τότε και θα ισχύσει ως νόμος. Εχει σημασία ωστόσο ότι όταν το νομοσχέδιο συζητούνταν στην αρμόδια επιτροπή στην οποία είχαν προσκληθεί διάφοροι φορείς, ορισμένοι από τους φορείς αποχώρησαν μόλις πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας. Μια από τους εκπροσώπους των trans, η Μ.Γ., δικαιολόγησε την αποχώρησή της στους βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή ως εξής: «Αποχωρήσαμε γιατί δεν θέλαμε να ακούσουμε κακοποιητικό λόγο. Τον ακούμε έξω, εδώ θέλουμε την προστασία σας».

Συγκρατήστε ένα όνομα

Εάν τελικά ο κ. Σόιμπλε εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών και εκλεγεί πρόεδρος της γερμανικής Βουλής (όπως δείχνουν τα πράγματα), συγκρατήστε αυτό το όνομα: Βέρνερ Χόγερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο οποίος, όπως μου λένε οι πράκτορές μου στο Βερολίνο, είναι πολύ πιθανόν να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Αφήστε που ήδη έκαναν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους στα γερμανικά ΜΜΕ δημοσιεύματα που ανάμεσα στα άλλα τον εμφανίζουν ακόμη και διάδοχο του Σόιμπλε στο Οικονομικών. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Χόγερ έχει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας και μακάρι να καταλάβει υπουργικό αξίωμα. Επισκέφθηκε πολλές φορές την Ελλάδα, έχει αρκετούς φίλους εδώ, και έζησε στην Αθήνα όταν ήταν μαθητής την εποχή της δικτατορίας. Σε μια συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα προχώρησε από τη δικτατορία των συνταγματαρχών στη δημοκρατία, στο κράτος Δικαίου, έγινε μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης: «Εχω προσωπική δέσμευση με την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι παρούσα στην Ελλάδα από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Θέλει τόσο τις ιδιωτικές όσο και τις δημόσιες επενδύσεις και οικονομική βοήθεια στις τράπεζες ώστε να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις.

Δεξιό ισχυρό κράτος

Να μην το ξεχάσω, στις γερμανικές εκλογές, με το FDP (δηλαδή με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες) έχει εκλεγεί βουλευτής και ο ομογενής Γρηγόρης Αγγελίδης, 52 ετών, επιχειρηματίας (ειδικευμένος στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων). Το προεκλογικό του σύνθημα που τον εξέλεξε ήταν: «Μια φιλελεύθερη κοινωνία, μια αμυντική δημοκρατία και ένα ισχυρό δεξιό κράτος».

HeliosPlus