Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών εμφανώς περιπλέκει τις πολιτικές συνθήκες στην Ευρώπη.

Ο ενιαίος συνασπισμός χριστιανοδημοκρατών – σοσιαλδημοκρατών κατέρρευσε και πλέον το Βερολίνο θα εμπλακεί σε μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση νέας κυβερνητικής συμμαχίας.

Μετά την επιλογή των σοσιαλδημοκρατών να επιστρέψουν στην αντιπολίτευση, χριστιανοδημοκράτες, χριστιανοκοινωνιστές, φιλελεύθεροι και πράσινοι θα κληθούν να συγκροτήσουν την περιβόητη πολύχρωμη και εν πολλοίς ετερόκλητη συμμαχία »Τζαμάικα», προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Πέραν του χρόνου που θα απαιτηθεί μέχρι να συμφωνηθεί το πρόγραμμα και να επιλεγούν τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι οι σταθερές της προηγούμενης περιόδου θα διαταραχθούν.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα είναι κατά τα φαινόμενα πιο συντηρητική,καθώς θα πιέζεται από το ξενοφοβικό AFD και επιπλέον λόγω της συμμετοχής των φιλελευθέρων θα είναι πιο σφιχτή στα θέματα πειθαρχίας και οικονομικής βοήθειας προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ιδιαιτέρως απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα το κόμμα των φιλελευθέρων είχε τοποθετηθεί εντελώς αρνητικά, τασσόμενο ανοιχτά υπέρ του Grexit.

Στο βαθμό που επιβεβαιωθεί ότι οι φιλελεύθεροι διεκδικούν τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας η γερμανική στάση δεν θα είναι η καλύτερη απέναντι στις ελληνικές εκκρεμότητες.

Ακόμη κι αν στο πλαίσιο της »Τζαμάικα» υπάρξει υποστήριξη από την πλευρά του κόμματος των πράσινων στις ελληνικές διεκδικήσεις,τίποτε δεν εγγυάται ότι η χώρα μας θα βρει πλέον πολλούς πρόθυμους στο Βερολίνο να ασχοληθούν μαζί μας.

Οι πιο απαισιόδοξοι μάλιστα λένε χαρακτηριστικά ότι θα αναπολήσουμε την εποχή Σόιμπλε στην περίπτωση που οι φιλελεύθεροι καταλάβουν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ακριβώς γι’ αυτό και επειδή γενικώς η αβεβαιότητα εγκαθίσταται για τα καλά στα ευρωπαϊκά πράγματα, θα ήταν φρονιμότερο η ελληνική πλευρά να κλείσει το συντομότερο τις εκκρεμότητές της με τους εταίρους.

Κοινή είναι πια η πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου. Ανοχές και μακρόσυρτες αναμονές πιθανώς να μην προσφερθούν στο προσεχές διάστημα.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση επιβάλλεται να κλείσει το ταχύτερο την τρίτη αξιολόγηση και να αποφύγει περιπλοκές και επεισόδια που δεν έχουν νόημα. Ώστε να δημιουργήσουν επιχειρήματα υπέρ της χώρας και να καταστήσουν τη διεκδίκησή μας για επαναρύθμιση του χρέους ισχυρή και μη αμφισβητήσιμη.

Οι καιροί ου μενετοί, που έλεγαν και οι πρόγονοί μας.

ΤΟ ΒΗΜΑ