Αυτό που θα περιγράψω παρακάτω δεν το γνωρίζουν παρά μόνον όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί Εξωτερικών ή υπουργοί Αμυνας και το αποκάλυψε η Ντόρα Μπακογιάννη (η οποία έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών) σε πηγαδάκι στη Βουλή. Οταν ο υπουργός Εξωτερικών ή Αμυνας ορκίζεται και πάει στο υπουργείο του για την τελετή της λεγόμενης «παράδοσης – παραλαβής», αμέσως μετά μένει μόνος του για να διαβάσει τους φακέλους που του άφησε ο προκάτοχός του. Εκείνες τις ώρες που ο υπουργός μένει μόνος μαζί με τους φακέλους και ίσως με την αγωνία και το άγχος εάν θα τα καταφέρει στο νέο του υπουργείο και εάν θα τιμήσει τον Πρωθυπουργό που του εμπιστεύθηκε τέτοια θέση, εισέρχεται ένας υπηρεσιακός παράγοντας (συνήθως ο αρχαιότερος του υπουργείου) και του λέει εμπιστευτικά: «Aναλάβατε ένα ευαίσθητο και νευραλγικό υπουργείο, και εκείνο που πρέπει να αποφύγετε είναι να μην καταστείτε εκβιάσιμος».
nnn
Η κυρία Μπακογιάννη γνώριζε τι σημαίνει αυτό και ο συνομιλητής της τής είπε: «Να αποφεύγετε γενικώς τη συμπεριφορά εξαιτίας της οποίας μπορούν να σας εκβιάσουν». Είπε όμως και κάτι άλλο, αλλά δεν είναι του παρόντος. Εν πάση περιπτώσει η κυρία Μπακογιάννη ήξερε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό και έκανε αυτή την αποκάλυψη για να δείξει προφανώς πόσο εύκολα μπορεί να πέσει θύμα εκβιασμού ένας υπουργός όταν δεν προσέχει, δεν έχει επίγνωση του αξιώματός του και προκαλεί με τη συμπεριφορά του. Πρωτίστως όταν πρόκειται για υπουργό Εξωτερικών ή Αμυνας.


Με τη ρουλέτα στο στόμα


Ορισμένα πράγματα που συνέβησαν στο περιθώριο της συζήτησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που αφορά τις συνομιλίες (συνολικά 12 φορές επί 21 λεπτά) του Π. Καμμένου (φωτογραφία) με ισοβίτη έχουν τη σημασία τους. Σας ενημερώνω ότι ο κ. Καμμένος μπορεί να απουσίαζε την περισσότερη ώρα από την αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά ήρθε σχετικά νωρίς (με την υπηρεσιακή Μερτσέντες του) στο Κοινοβούλιο συνοδευόμενος από άνδρες της ασφαλείας του. Πέρασε από το καφενείο όπου χαιρέτησε συριζαίους βουλευτές και εν συνεχεία κατευθύνθηκε στο γραφείο του (στον πρώτο όροφο), όπου παρακολουθούσε τη συζήτηση από την τηλεόραση. Οσοι αναρωτιούνταν πώς ήταν δυνατόν να γίνεται συζήτηση για την εμπλοκή Καμμένου χωρίς τον Καμμένο δεν γνώριζαν ότι ήταν στη Βουλή αλλά δεν εμφανιζόταν για αρκετή ώρα.
nnn
Αντιθέτως, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης ήταν παντού. Περιζήτητος στις παρέες των νεοδημοκρατών βουλευτών, σε μεγάλα κέφια, έτοιμος, όπως έλεγε, να πάρει το αίμα του πίσω από τον κ. Καμμένο. Κάποια στιγμή κάποιος από τους «γαλάζιους» της παρέας του τον ρώτησε τι έχει να πει για την παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας και της συζύγου του σε καζίνο κι αν αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συνοχή της κυβέρνησης. Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Μπα, δεν το πιστεύω. Αυτοί είναι ικανοί να καταπιούν ολόκληρη ρουλέτα για να μη χάσουν τις καρέκλες τους». Εν συνεχεία αυτοδοξάστηκε για τα χιλιάδες likes που λαμβάνει στο Διαδίκτυο όταν αναρτά σχόλια για τον Καμμένο.


Αλλαγή ονομασίας… κυβέρνησης


Αυτό όμως που «έγραψε» ήταν η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να αλλάξει την… ονομασία της κυβέρνησης: «Από εδώ και πέρα δεν θα λέω κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου αλλά κυβέρνηση Καμμένου – Τσίπρα» είπε, και μάλιστα από το βήμα της Βουλής. Προηγουμένως είχε πει ότι ο κ. Τσίπρας κάνει όλα τα χατίρια του Καμμένου (πότε με τα Θρησκευτικά, πότε τον βάζει να μην ψηφίζει νομοσχέδια) και συνεπώς αυτός που καθορίζει την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από τον κ. Καμμένο.


Η κόπρος του Αυγεία


Θυμάστε το επικό σαρδάμ του Αλέξη Τσίπρα, αυτό με «τον κόπρο του Αυγέα». Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής το θυμήθηκε και πήγε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, προτρέποντας ως εξής τον (απόντα εκείνη την ώρα) Αλέξη Τσίπρα να συναινέσει στη σύσταση της Επιτροπής: «Φοβάστε τις αποκαλύψεις για την κόπρο του Αυγεία που είναι μαζεμένη στην αυλή σας» και δεν θέλετε την Εξεταστική;


Το ποιηματάκι του Ευκλείδη


Ενα «ποιηματάκι» για να λέει όταν υποδέχεται ομολόγους του στο υπουργείο Οικονομικών έχει μάθει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι συναντήσεις γίνονται στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, στην περίφημη Αίθουσα Παπαληγούρα, η οποία κοσμείται από τα πορτρέτα των διατελεσάντων υπουργών Οικονομικών στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Υποδεχόμενος χθες τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αίθουσα Παπαληγούρα ο κ. Τσακαλώτος τον ενημέρωσε για το ότι οι εικονιζόμενοι είχαν διατελέσει υπουργοί ως το 2009 και ότι οι υπουργοί των μνημονιακών χρόνων δεν απεικονίζονται.
nnn
«Ξέρετε, σταματήσαμε να βάζουμε τις φωτογραφίες των υπουργών Οικονομικών όταν μπήκαμε στα μνημόνια» είπε σχετικά, λέγοντας πως ο Γιάννης Παπαθανασίου είναι ο τελευταίος του οποίου το πορτρέτο κρεμάστηκε στην Αίθουσα Παπαληγούρα. Ο ολλανδός υπουργός τού απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Αυτό είναι πολύ άδικο. Αυτοί είναι που τράβηξαν όλη τη δουλειά». Να σας πληροφορήσω πως την ίδια ιστορία (ή το ίδιο ποιηματάκι –αν προτιμάτε) είχε πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τον Ιούλιο στον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, με τον Γάλλο πάντως να μην αντιδρά ανάλογα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το περιβόητο… «ουάου»

Πάντως ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε κάποιες οδυνηρές αναμνήσεις από την Αίθουσα Παπαληγούρα: «Μου φέρνει μνήμες αυτή η αίθουσα» είπε κοιτάζοντας τα πορτρέτα, ενώ όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τι είχε πει τότε στον Γιάνη Βαρουφάκη και εκείνος αντέδρασε με το γνωστό «ουάου» απάντησε: «Δεν σας λέω. Αν γράψω βιβλίο, σας υπόσχομαι να το γράψω εκεί».
.
Ενας περιφερόμενος Ντάισελμπλουμ

Ο κ. Ντάισελμπλουμ συνάντησε τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, τον υπουργό Οικονομικών στο υπουργείο Οικονομικών, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη επρόκειτο να τον συναντήσει στο Καβούρι (στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist) και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην ολλανδική πρεσβεία. Αν και με τον Ι. Στουρνάρα γνωρίζονται από παλιά, η συζήτηση επικεντρώθηκε μόνο γύρω από τις τράπεζες. Ο κεντρικός τραπεζίτης τού είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα, με τον Ολλανδό να συμφωνεί.

Γιατί θύμωσε ο Βρούτσης

Υπάρχουν ορισμένες στιγμές που ένα στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνει έξω από τα ρούχα του. Αυτό συνέβη στον Γιάννη Βρούτση που εκπροσώπησε τη ΝΔ στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σαλαμίνα. Και ξέρετε γιατί εκνευρίστηκε; Οχι επειδή είχε πολύ κόσμο, αλλά επειδή όταν εισήλθε στον χώρο της εκδήλωσης η βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα ο κόσμος τη… χειροκρότησε. Και σαν να μην έφθανε αυτό, ο κόσμος χειροκρότησε και την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, την οποία οι διοργανωτές τη βράβευσαν κιόλας. Και λέει ο κ. Βρούτσης: «Στη Σαλαμίνα η πίσσα από το πετρέλαιο έφθασε στα πόδια τους και αυτοί χειροκροτούν τους υπεύθυνους για την κηλίδα. Δεν έχει έλεος αυτή η χώρα».

Τετ α τετ Μυτιληναίου – Λιου

Ο Τζακ Λιου, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα, και ο επιφανής έλληνας επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος άνοιξαν τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, επιχειρώντας να δώσουν απαντήσεις στο καίριο ερώτημα: Μπορεί η Ελλάδα να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί; Το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου, οι κ.κ. Μυτιληναίος και Λιου είχαν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση η οποία διήρκεσε 45 λεπτά. Οπως μαθαίνω, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα ώστε να σταθεροποιήσει την οικονομία της και να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Πουαρό και Ντον Κορλεόνε

Αιχμηρός προς τον Πάνο Καμμένο ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, ο οποίος είπε για τον υπουργό Αμυνας πως έχει μεταβληθεί σε Ηρακλή Πουαρό και προσπάθησε να εξιχνιάσει ποινικό αδίκημα. Εν συνεχεία μεταβλήθηκε σε Ντον Κορλεόνε (σε Νονό) για να χτυπήσει συγκεκριμένο επιχειρηματία (τον οποίο όπως είπε ο κ. Παναγούλης δεν τον έχει συναντήσει ποτέ) ώστε να ελέγξει την εξουσία, τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ.

HeliosPlus