Σαρωνιάδα
Μιλάμε για αστρονομική ακρίβεια: με το που πήγε 21 ο Σεπτέμβρης, η θερμοκρασία έπεσε από τα 35άρια στα 25άρια. Το επίπεδο συντονισμού ισημεριών, εποχών καιρού, θερμοκρασιών τείνει να φθάσει αυτό της κυβέρνησης, ημερολόγιό μου. Αν είχαμε κάποια άλλη, σίγουρα θα της χρειαζόταν περισσότερο από μήνας για να καταλάβουν υπουργοί και υπηρεσίες τι συμβαίνει στον Σαρωνικό.
Ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αντέδρασε αστραπιαία, αμέσως μόλις είδε ότι η πετρελαιοκηλίδα έγλειψε τις παραλίες του Ελληνικού και της Γλυφάδας. Νωρίτερα, δεν είχε νόημα να γίνει οτιδήποτε: η θέση των αστεριών, τα πετάγματα των πουλιών –ιδιαίτερα των γλάρων -, το συκώτι του αμνού που θυσιάστηκε επί τούτου στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, όλα έδειχναν ότι ο υπουργός Ναυτιλίας μπορούσε να συνεχίσει αμέριμνος τις διακοπές του στο Λονδίνο, έτσι αποφάνθηκε η σχετική επιτροπή διαχείρισης κρίσης που συστήθηκε.
Την επιτροπή αποτελούσαν οι 5-6 συγγενείς που έχει διορίσει στο γραφείο του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής –διαλεγμένοι ένας κι ένας, οι ικανότεροι από όλο το σόι του, την έχει στο μεδούλι του την αξιοκρατία ο υπουργός Ναυτιλίας. Προήδρευε η ανιψιά που γελούσε όταν μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Είναι η σοβαρότερη όλων.
l Η ρύπανση στον Σαρωνικό είναι ακόμα εμφανής, δέκα ημέρες μετά τη βύθιση της «Αγίας Ζώνης» (βοήθειά μας) –οι βουλευτές Πειραιώς, Αττικής και Παραλίων του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα εξαφανισμένοι, όπως επιβάλλει το βαρύ τους πένθος για τις εκλογικές απώλειες που θα έχουν. Το μνημόσυνο ψήφων και σταυρών έγινε σε κλειστό κομματικό κύκλο, χοροστατούντος του πρωθιερέως Παναγιώτη Κουρουμπλή. Και όπως είναι το σωστό, το τι ειπώθηκε σε αυτή τη θλιβερή ιδιωτική τελετή κρατήθηκε μυστικό: ο ταξικός εχθρός και οι πράκτορες του νεοφιλελευθερισμού παραμονεύουν.
Ενδοσκόπηση και γνώση
Ευτυχώς που έχουμε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και αναβαθμίζει τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας, γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί τα πάνε χάλια αφότου αποφάσισαν να κάνουν επίδειξη λογιοσύνης. Την αρχή έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που, έπειτα από βαθιά μελέτη και ακόμα βαθύτερη ενδοσκόπηση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κοινωνία χωρίς ανισότητες «είναι αντίθετη προς την ανθρώπινη φύση».
Και ήρθε ο Αλέξης Τσίπρας να τον διορθώσει, εξηγώντας μας ότι ο σύγχρονος πολιτισμός έχει καθιερώσει αναδιανομές, προστασία, στήριξη για τους μικρούς και ανίσχυρους, και όλα αυτά κατά τον Πρωθυπουργό είναι πολύ πρόσφατα επιτεύγματα: «κατακτήσεις πολύ μεταγενέστερες από τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό τύπου ζούγκλας, στον οποίον ο ισχυρότερος τρώει τον πιο αδύναμο».
Δηλαδή, αυτό που νομίζαμε όλοι μας, ότι ο «νεοφιλελευθερισμός» αποτελεί κάτι καινούργιο, είναι λάθος· είναι κάτι σαν το προπατορικό αμάρτημα διατυπωμένο σε αριστερή διάλεκτο: υπάρχει από τότε που ο ισχυρός Αδάμ έφαγε το αδύναμο μήλο. Για τούτο, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «Εμείς είμαστε εδώ για να κινήσουμε προς τα μπρος τον τροχό της Ιστορίας».
Εκείνα τα πολύ παλιά και απολίτιστα χρόνια, πριν εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε που θριάμβευε ανεμπόδιστος ο νεοφιλελευθερισμός, οι λόγιοι, επειδή βαριόντουσαν να πηγαινοέρχονται στη βιβλιοθήκη τους, είχαν δίπλα στο τραπέζι τους roue à livres, «τροχό βιβλίων»: κάπως σαν φτερωτή μύλου που αντί για δοχεία νερού είχε ράφια με βιβλία. Τον γύριζαν, και έφερναν μπροστά του το βιβλίο που χρειαζόταν.
Αν δεν γυρίζουμε και των βιβλίων τον τροχό, μπορεί να εκτροχιαστεί ο τροχός της Ιστορίας.
Αλλωστε, είναι απαραίτητος ο βιβλιοτροχός γιατί υπάρχει και άλλη ρόδα που γυρίζει: τα εν τω Σαρωνικώ δείχνουν πως ο τροχός της τύχης δεν θα είναι πάντα ευνοϊκός για τον Πρωθυπουργό –ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα τον ευνοήσει οπωσδήποτε. Διότι υπάρχει και ο Νέος Φορέας.
Χρυσά παιδιά
Ο Νέος Φορέας αναπόφευκτά θα εναποθέσει το μέλλον του στην τύχη: οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου τινάχθηκαν στον αέρα, ούτε συναίνεση υπάρχει ούτε λεφτά –η άριστη λύση πια είναι να γίνει κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων. Αλλωστε η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς, επομένως πρόεδρος θα εκλεγεί ο τολμηρότερος, αλλιώς θα έβγαινε μάλλον ο επιτηδειότερος περί τη χειραγώγηση ψήφων.
l Να έβγαινε ο γνωστικότερος και εξυπνότερος, αποκλείεται: όλη τη γνώση και την ευφυΐα θα τη στείλει στα νησιά ο Πρωθυπουργός, που δήλωσε στα Χανιά πως «όραμα και φιλοδοξία» του είναι η προώθηση του προγράμματος «έξυπνα νησιά». Θα κρατήσει στην Αθήνα μόνο κουτοπόνηρους υπουργούς.
l Μια που δεν μπορούσα να πάω για μπάνιο, στρώθηκα και μελέτησα την προσφυγή του Γιώργου Σταθάκη στη διαιτησία για τις διαφορές με την Eldorado Gold, ημερολόγιό μου –δεν βρήκα ούτε μία, για δείγμα, αναφορά σε περιβαλλοντικά θέματα. Της καταλογίζει ότι, ενώ η σύμβαση προβλέπει πως η εταιρεία θα αξιοποιεί τα μεταλλεύματα για να παρασκευάζει και να εξάγει από τη χώρα καθαρό χρυσό, άργυρο και χαλκό, αυτή δεν το κάνει.
Δηλαδή ο υπουργός Ανάπτυξης διαμαρτύρεται πως η εταιρεία δεν έχει φτιάξει αρκετά εργοστάσια ή ότι δεν είναι κατάλληλα για κάθετη παραγωγή μετάλλων –ήτοι απαιτεί να καθετοποιήσει την παραγωγή της. Διότι αυτό προβλέπει η σύμβαση και απαιτεί το δημόσιο συμφέρον.
Είμαι με τον Σταθάκη, φυσικά: βεβαίως να παράγονται ράβδοι χρυσού και ασημιού και χελώνες χαλκού στα εργοστάσια της Eldorado και να μη φεύγει μισοεπεξεργασμένο μετάλλευμα στο εξωτερικό. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το ίδιο θέλει και αυτή –δεν είναι μόνο εκμεταλλευτές, είναι και ψεύτες οι αποικιοκράτες.
Αυτό λοιπόν ήταν το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια, για τούτο πήγαν οπλισμένοι «οικολόγοι αγωνιστές» να κάψουν οχήματα και κατάβρεχαν ανθρώπους με βενζίνη στις Σκουριές και η νυν βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέζη κραύγαζε πως αυτό ήταν δίκαιη απάντηση στην «αποικιοκρατική πολιτική της εταιρείας»: για να καθετοποιηθεί η παραγωγή μετάλλων από την Eldorado.
Οταν έλεγαν «καθαρό περιβάλλον», απλώς εννοούσαν καθαρό χρυσό, άργυρο, χαλκό. Επειδή, προφανώς, ούτε αυτοί έχουν καλή σχέση με τον βιβλιοτροχό και έλεγαν άλλα αντ’ άλλων. Ομως είναι χρυσά παιδιά κατά βάθος.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Ηταν, λοιπόν, γραφτό να το ζήσουμε κι αυτό: Скоро Гъркините (Προσεχώς Ελληνίδες): επιγραφή σε νυχτερινό μπαρ της ακατονόμαστης γείτονος…
CTABROC

nnn
Να προσέχει ο Ιζνογκούντ όταν παραγγέλνει δημοσκοπήσεις από εταιρείες που δεν υπάρχουν, γιατί μπορεί να τον δίνουν νικητή σε χώρες που επίσης δεν υπάρχουν.
ΠΑΝ. ΑΡΓΥΡΗΣ, @YAHOO.GR
nnn
Τα τριζόνια μελωδούν τον ερωτισμό του ύστερου καλοκαιριού – σε λίγο θα σωπάσουν… Το φθινόπωρο αναζητεί μελωδό για τις δικές του παρτιτούρες. Στο μεταξύ εμείς «θαυμάζουμε» τη libido dominandi (άλλως will to power ή και Wille zur Macht ή εξουσιολαγνεία) της κυβέρνησης.
Γ.Κ., @otenet.gr
nnn
…μέχρι τώρα οι ψεκασμένοι, οι συνωμοσιολάγνοι, οι Σέρλοκ Χολμς των νεφελίμ και ελοχίμ που σε καθετί ανακαλύπτουν συμφέροντα σκοτεινών δυνάμεων και προσπάθεια ελέγχου της συνείδησης του «αναδέλφου έθνους» των Ελλήνων, κινούνταν στη σφαίρα του γραφικού εκνευρισμού… …τα κρούσματα ιλαράς, απότοκο της διείσδυσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην ελληνική κοινωνία μετατρέπουν το εκνευριστικά γραφικό σε κοινωνικά επικίνδυνο.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., @HOTMAIL.COM
nnn
ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Το ένα μέρος νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο της Εξουσίας – γι’ αυτό και λαμποκοπάει τελευταίως μέσα στη μαυρίλα…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ
nnn
Το θέμα της πετρελαιοκηλίδας πήρε διαστάσεις αρχαίας τραγωδίας. Στην οποία πρωταγωνιστεί ο… Τειρεσίας.
ΓΙΑΝ. ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ
nnn
Στον Σαρωνικό βουτάς λευκός και βγαίνεις αράπης – Λευκός αράπης: Yβρίδιο στα μέτρα των ακρο-αριστερο-δεξιών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ
nnn
Είχε δίκιο ο Σόιμπλε: δεν είναι μόνο ανίκανοι αλλά και επικίνδυνοι.
ΔΕΣΠΩ ΦΡ. @GMAIL.COM
nnn
Ενας λαός σε σύγχυση. Μια κοινωνία που παραπαίει, ασχολούμενη με χίλια-δυο επουσιώδη την ώρα που δεν έχει ακόμα αποφασισθεί με ποιον τρόπο θα εκλεγεί η Φώφη…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ