Καιρό είχε να ακουσθεί στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (ενός διεθνούς οργανισμού ο οποίος υποτίθεται ότι αποβλέπει στην ειρηνική επίλυση των κρίσεων και στην επίτευξη της εξαιρετικά δύσκολης προσπάθειας για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών του κόσμου) μια ομιλία τόσο πολεμοχαρής και διχαστική. Ενα ακόμα επίτευγμα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με το γνωστό του σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», μαζί με τις πολεμικές απειλές εναντίον της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, απηύθυνε ουσιαστικά το λάθος μήνυμα στον λάθος χώρο. Τη στιγμή που είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο πλανήτης χρειάζεται συμφωνίες και όχι επικίνδυνη πόλωση. Ευτυχώς πάντως που η ομιλία αυτή έγινε δεκτή μέσα σε μια παγερή ατμόσφαιρα, με εξαίρεση τον ευνόητο ενθουσιασμό του ισραηλινού ηγέτη Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ενώ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που μίλησε λίγο αργότερα, προσέφερε το όραμα ενός κόσμου με ανοχή και διάλογο στη βάση της δημοκρατίας και της ειρήνης.
Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και των άλλων ευρωπαίων ηγετών, και κυρίως της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Είναι η πρώτη φορά που ο δυτικός κόσμος εμφανίζεται τόσο φανερά διχασμένος, μεταξύ μιας Αμερικής η οποία επιστρέφει στους επικίνδυνους εθνικισμούς του παρελθόντος, που οδήγησαν την ανθρωπότητα σε δύο παγκοσμίους πολέμους στη διάρκεια μιας γενιάς, και της Ενωμένης Ευρώπης που βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πορείας, αποβλέποντας στην πολύπλευρη συνεργασία, στην προστασία των δημοκρατικών θεσμών και του περιβάλλοντος, καθώς και στον σεβασμό των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί. Τη στιγμή που ο κ. Τραμπ απειλεί να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, οδηγώντας έτσι σε μια βέβαιη νέα οξύτατη διεθνή κρίση, ύστερα από 12 χρόνια δύσκολων προσπαθειών για την επίτευξη αυτής της πολύ σημαντικής συμφωνίας με την Τεχεράνη.
Ολα αυτά δείχνουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να παίξει η Ευρωπαϊκή Ενωση τον ρόλο που της ανήκει, καθώς το εμφανές πλέον ρήγμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αφήνει άλλα περιθώρια καθυστερήσεων. Ιδιαίτερα στον τομέα μιας ενιαίας εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, η οποία θα μπορεί να επηρεάσει αποτελεσματικά τις εξελίξεις, σε μια κρίσιμη περίοδο διεθνών ανακατατάξεων. Προϋπόθεση για αυτό είναι βέβαια η από όλες τις πλευρές ενίσχυση της ενοποιητικής διαδικασίας με ταχύτατους ρυθμούς. Οι σημερινές εκλογές στη Γερμανία δίνουν την ευκαιρία να ξεκινήσει επιτέλους ο διάλογος για την επαναδραστηριοποίηση του γαλλογερμανικού άξονα, που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην προσπάθεια αυτή. Και υπό το πρίσμα αυτό με ενδιαφέρον αναμένονται οι συγκεκριμένες προτάσεις για έναν οδικό χάρτη που πρόκειται να κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν και η αντίδραση του Βερολίνου σε αυτές. Η ευκαιρία που σήμερα παρουσιάζεται δεν πρέπει να χαθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ