Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσίευσαν χθες «Τα Νέα» είναι η πρώτη ουσιαστικά δημοσκόπηση της νέας σεζόν.
Κρύβει μια επιβεβαίωση και μια έκπληξη.
Η επιβεβαίωση είναι ότι το πολιτικό σκηνικό έχει παγιωθεί καθαρά υπέρ της ΝΔ, η οποία κινείται σε επίπεδα αυτοδυναμίας.
Είναι εντυπωσιακό ότι η εκτίμηση ψήφου της ίδιας εταιρείας (για να συγκρίνουμε τα ίδια) ήταν 36,8% ΝΔ και 22,8% ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2016. Σήμερα είναι 36,7% ΝΔ και 22,7% ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδια διαφορά 14 μονάδων και ίδια ποσοστά, σαν να μην πέρασε μια μέρα κι ας πέρασε ένας χρόνος!
Η έκπληξη είναι οι προσδοκίες που φαίνεται να δημιουργεί η Κεντροαριστερά. Το 32% αξιολογεί θετικά την απόφαση ίδρυσης νέου φορέα –ένας στους τρεις Ελληνες…
Και όχι μόνο αυτό. Στην εκτίμηση ψήφου οι ερωτώμενοι επιβραβεύουν προκαταβολικά τα κόμματα που μετέχουν στο εγχείρημα, με 8,8% τη ΔΗΣΥ και με 2,8% το Ποτάμι. Σύνολο 11,6% –το υψηλότερο δημοσκοπικό ποσοστό τους μετά τις εκλογές του 2015.
Για πρώτη φορά μάλιστα τα όρια της εκλογικής επιρροής τους ξεπερνούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά μιλάμε για δυνητική επιρροή –«θα μπορούσα να ψηφίσω»…
Είναι η απάντηση σε όσους βιάστηκαν να απαξιώσουν έναν ιστορικό πολιτικό χώρο. Ο οποίος παρά τις ιδιοτελείς αμφισβητήσεις και τις μεθοδευμένες γκρίνιες εξακολουθεί να υπάρχει και να ενδιαφέρει!
Θα έλεγα πως είναι σαν να έχουν αποφασίσει οι ψηφοφόροι ποιος θέλουν να τους κυβερνήσει και να προβληματίζονται ποιον θα επιλέξουν να τον αντιπολιτεύεται.
Μια εύλογη στάση προσδοκίας αλλά προφανώς και αναμονής απέναντι σε κάτι που δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη.
Η οποία προκύπτει όμως για έναν απλό λόγο: επειδή ο δικομματισμός ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει να ικανοποιεί και, ακόμα λιγότερο, να ενθουσιάζει τους ψηφοφόρους του μεσαίου ή κεντρώου χώρου. Ψάχνουν κάτι που να τους ταιριάζει περισσότερο.
Προφανώς ούτε η αναμονή ούτε η προσδοκία τους είναι ανεξάντλητες. Γι’ αυτό η Κεντροαριστερά χρειάζεται να ανταποκριθεί πειστικά και γρήγορα.
Διαφορετικά, αν η υπόθεση εκφυλιστεί με ακατανόητες διαδικασίες ή καθυστερήσεις, τότε το βλέμμα των ψηφοφόρων θα στραφεί ξανά στον Μητσοτάκη και στον Τσίπρα.
Οι οποίοι έχουν το βασικό πλεονέκτημα ότι υπάρχουν ήδη και δεν περιμένουν ούτε τη Vodafone ούτε τη Wind για να υπάρξουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ