από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Ανάπτυξη με κουπόνια και επιδόματα...

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ωραίο το... ανέκδοτο με τη δίκαιη ανάπτυξη που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στην Κρήτη προκειμένου να απαντήσει στον ανάλγητο «νεοφιλελεύθερο» Μητσοτάκη. Δεν είναι ο πρώτος φυσικά που καλλιεργεί αυτές τις ψευδαισθήσεις, αλλά είναι τουλάχιστον άκομψο στο σπίτι του κρεμασμένου να μιλάνε για σκοινί. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο κ. Τσίπρας με την πολιτική και τις επιλογές του έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι έρευνες - ακόμα και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία - δείχνουν πως η αύξηση της φτώχειας δεν περιορίζεται πια μόνο στους ανέργους αλλά έχει επεκταθεί και στην πάλαι ποτέ μεσαία τάξη που βλέπει, όταν επιβιώνει, τα εισοδήματά της να συρρικνώνονται και ό,τι απομένει να στραγγαλίζεται από την υπερφορολόγηση. Και βέβαια βρίσκεται μπροστά μας μια τεράστια αναδιανομή πλούτου σε επιχειρήσεις που επιβιώνουν οριακά ή βρίσκονται εγκλωβισμένες σε υπέρμετρο δανεισμό.

Ο νεοφιλελευθερισμός τύπου ζούγκλας που καταγγέλλει ο κ. Τσίπρας δεν αντιμετωπίζεται με κουπόνια ή με γλίσχρα επιδόματα στο πιο φτωχοποιημένο κομμάτι της κοινωνίας. Η πολιτική της ισοπέδωσης όλων προς τα κάτω που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν οδηγεί πουθενά και, κυρίως, δεν αποτελεί αναδιανομή, ούτε συντελεί στη δίκαιη ανάπτυξη.
Καμία κοινωνία, και ιδιαίτερα η ελληνική, ύστερα από επτά και πλέον χρόνια κρίσης δεν μπορεί να ανασυνταχθεί με πολιτικές, συμπεριφορές και ιδεοληψίες του παρελθόντος. Η ανακάλυψη της ανάπτυξης από μέρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει τη μεταρρυθμιστική του γύμνια, ούτε μπορεί να τον αποκόψει από τον απόλυτο αρνητισμό που διακρίνει το στελεχικό του δυναμικό, από την κορυφή ως τη βάση.
 
Τους ταιριάζει ίσως μια φράση του Απτον Σίνκλερ, ο οποίος αν και μυθιστοριογράφος είχε ιδιαίτερα  ευαίσθητες κεραίες στα κοινωνικά θέματα: «είναι δύσκολο να κάνεις κάποιον να κατανοήσει κάτι όταν ο μισθός του εξαρτάται ακριβώς από τη μη κατανόησή του». Και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρονται περισσότερο για τις καρέκλες τους - και τον μισθό τους - παρά για τη δίκαιη ανάπτυξη που επαγγέλλεται τελευταίως ο αρχηγός τους.
  
Ο χώρος της Αριστεράς - και, πολύ περισσότερο, οι νεόκοποι εκφραστές του - δεν είχε ποτέ μια καθαρή αντίληψη για το τι σημαίνει οικονομία, για τη σύνδεσή της με άλλες πολιτικές και κυρίως για τη διάκρισή της από ιδεολογικές και πολιτικές εμμονές. Προσπαθούσε πάντα, όπως έκανε με καταστροφικό τρόπο και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να προσεγγίσει τον πραγματικό κόσμο, να τον φέρει στα δικά της ιδεολογικά και άλλα καλούπια.
 
Να τελειώνουμε λοιπόν με τον επάρατο νεοφιλελευθερισμό που αποτελούσε και αποτελεί το προσφιλές ανάγνωσμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να ξέρουμε πού και πώς πάμε. Οχι με εύκολες, ανέξοδες ρητορείες και ερμαφρόδιτες πολιτικές, αλλά με συγκροτημένο σχέδιο και, κυρίως, επαφή με την πραγματικότητα...


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (16)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μην ξεχνάς | 26/09/2017 01:55
  ο Σαββίδης το πρότυπο των αριστεροακροδεξιών που ονειρεύονται να γίνουν πλούσιοι και γράφουν σε χαρτάκια .. επειδή το αξίζω.. με τα κουπόνια του Πούτιν αναπτύχτηκε.
  Χ
  απάντηση151
   
   
  ανθυποστρατιωτης | 25/09/2017 13:01
  Περιορίζοντας το πρόγραμμα των μικροαστικών αυταπατών σε μερικές γραφειοκρατικές μασκαράτες, ο εθνικοσοσιαλισμός υψώνεται πάνω από το έθνος, σαν η χειρότερη μορφή ιμπεριαλισμού. Είναι εντελώς μάταιες οι ελπίδες ότι η κυβέρνηση του Χίτλερ θα μπορούσε να πέσει σήμερα ή αύριο, θύμα της ίδιας της της εσωτερικής ασυνέπειας. Οι Ναζί χρειαζόντουσαν ένα πρόγραμμα για να ανέβουν στην εξουσία, αλλά η εξουσία καθόλου δεν χρησιμεύει στον Χίτλερ για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα αυτό. Τα καθήκοντά του υπαγορεύονται απ’ το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Η υποχρεωτική συγκέντρωση όλων των πόρων και των δυνάμεων του λαού προς όφελος των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού – η πραγματική ιστορική αποστολή της φασιστικής
  ανθυποστρατιωτης απ το χωριο
  απάντηση426
   
   
   
  Ανευθυνότητες | 25/09/2017 11:23
  Τελικά φαίνεται ότι ...η εγκαθίδρυση στο μυαλό των Ελλήνων του λεγ. νεοφιλελεύθερου φαντάσματος είναι αποτέλεσμα αγαστής σύμπραξης των συριζαίων νεοκομμουνιστών και της συντριπτικής πλειονότητας των ελλ. ΜΜΕ (που ανέκαθεν ....ξεχειλίζουν από κοινωνική ευαισθησία) . Ετσι φτάσαμε στο σημείο να δαιμονοποιούμε το αυτονόητο δημοσιονομικό νοικοκύρεμα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ως νεοφιλελεύθερη κατάρα . Η ανεύθυνη άρνηση της πραγματικότητας ως προοδευτικό παράσημαο .....
  sr
  απάντηση812
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Marx | 25/09/2017 10:53
  Η αστική δημoκρατία σημαίvει τυπική ισότητα (όπως ακριβώς και το δίκαιο) και πραγματική υπoταγή της μεγάλης πλειoψηφίας τoυ πληθυσμoύ στηv αστική τάξη. Από τηv άλλη, σoσιαλιστική δημoκρατία σημαίvει, εκτός από τυπική ισότητα, πραγματική επιβoλή της θέλησης της εργατικής τάξης και τωv άλλωv εργαζόμεvωv εvάvτια στη θέληση της μειoψηφίας τηv oπoία απoτελεί η αστική τάξη και όσoι πoλιτικo‑ιδεoλoγικά τη στηρίζoυv. Απovέκρωση της δημoκρατίας, λoιπόv, σημαίvει απovέκρωση τoυ κράτoυς, τoυ καταvαγκασμoύ, της oργαvωμέvης βίας, τoυ δικαίoυ, σημαίvει τηv πραγματική ελευθερία. Μόνο ο κομμουνισμός είναι σε θέση να δόσει μια πραγματικά ολοκληρωμένη δημοκρατία"
  aaaa
  απάντηση471
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  reality is a model | 25/09/2017 10:46
  Δεν υπαρχει καμμια αντικειμενικη θεωρηση του κοσμου της οικονομιας. Αν πας σε μια αγορα η σε μια λαικη αγορα δεν θα καταλαβεις τι ειναι οικονομια εκτος απο τα προφανη (προσφορα/ζητηση, κερδος αλλα οχι τη φυση του κερδους κοκ). Οι αντιληψεις μας για την οικονομια διαμορφωθηκαν απο τον Σμιθ για τους μεν και τον Μαρξ απο τους δε. Διαλεγετε και παιρνετε. Οποιος νομιζει οτι εμαθε την οικονομια επειδη ανοιξε ενα μαγαζι η επειδη κολλησε ενσημα ειναι γελασμενος. Ολα ειναι θεμα ερμηνειας οπως στην φυσικη αλλωστε. Απο αυτη την αποχη το αρθρο επαναλαμβανει τις αφελεις αναλυσεις των οικονομολογων του XVI αιωνος.
  A
  απάντηση443
   
   
   
  Απ' τα καλύτερα άρθρα του κ. Πολυμίλη, συγχαρητήρια! | 25/09/2017 09:16
  Πράγματι, είναι πολύ εύκολο οι αριστεροί και συνοδοιπόροι να δημαγωγούν υπέρ της ισότητος, όταν εν τέλει το μόνο που έχουν να προσφέρουν σχετικά είναι η ισοπέδωση της κοινωνίας μέσω της γενικευμένης φτωχοποιήσεώς της (μιά ισότητα ούτως ή άλλως ψευδεπίγραφη διότι τέτοιου είδους συστήματα απαιτούν δικτατορία και ολοκληρωτισμό για να επιβληθούν και εφαρμοσθούν - και προφανώς ο εκάστοτε δικτάτωρ και οι παρατρεχάμενοί του είναι πιό "ίσοι" απ' τους άλλους, τους πολλούς - άρα ομιλούμε εν τέλει για σύστημα de facto κρατικής δουλοπαροικίας και ακραίας ανισότητος). Αντιθέτως, η εν ελευθέρα οικονομία ανισότης συμβαδίζει και επιφέρει συνεχείς αυξήσεις στην υλική ευημερία των πολλών..
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση686
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων