Ο νέος ιδιοκτήτης του Αστήρ Παλλάς, το fund Jermyn Street, που διαχειρίζεται αραβικά και τουρκικά κεφάλαια, ξόδεψε 400 εκατ. ευρώ για την εξαγορά και επενδύει άλλα 200 για την ανακαίνιση της μονάδας στη Βουλιαγμένη. Λίγο πιο πάνω, στη Γλυφάδα, η Grivalia Hospitality, που ανήκει εξ ημισείας στον δισεκατομμυριούχο Πρεμ Γουάτσα και στο αγγλικό fund Μ&C Investments, εξαγόρασε έναντι 30 εκατ. ευρώ τα θρυλικά Αστέρια Γλυφάδας και θα ρίξει άλλα 80 εκατ. για την ανέγερση σύγχρονου ξενοδοχείου.
Και οι δύο επενδυτικοί όμιλοι αλλά και οι άλλοι επίδοξοι χρηματοδότες της ανάπλασης του Ελληνικού που θα τοποθετήσουν στη χώρα μας 8 δισ. ευρώ παρακολουθούν με δέος τα όσα αποκαλύπτονται μετά τη διαρροή μαζούτ από το διαβόητο πλέον «Αγία Ζώνη ΙΙ». Οι επενδυτές πληροφορούνται ότι στην περιοχή που επέλεξαν να βάλουν τα χρήματά τους με βασικό κίνητρο το υδάτινο στοιχείο του Σαρωνικού αρμενίζουν σε καθημερινή βάση 50 δεξαμενόπλοια –σαπιοκάραβα που δεν τα ασφαλίζει κανείς λόγω παλαιότητας, με ληγμένα ή πλαστά πιστοποιητικά πλευστότητας. Αντιλαμβάνονται δηλαδή με τρόμο ότι έχουν επενδύσει σε μια «ναρκοθετημένη» περιοχή.
Θα τους λούζει κρύος ιδρώτας όταν σκέπτονται τι μπορεί να συμβεί σε πιο βαρύ περιστατικό στο μέλλον όταν βλέπουν τον βαθμό ετοιμότητας των αρχών. Πώς θα ένιωσαν άραγε ακούγοντας τις εξηγήσεις των αρμόδιων υπουργών οι οποίοι απέδωσαν την αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης της διαρροής στο γεγονός ότι το ατύχημα συνέβη… ξημερώματα, αλλά και επειδή τα αντιρρυπαντικά πλοία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν μεγάλα (!) ώστε να επιχειρήσουν στα λιμάνια των πληγεισών περιοχών; Δυστυχώς τα μηνύματα που εξέπεμψε η χώρα προς τα έξω και από αυτή τη δοκιμασία ήταν απογοητευτικά.
ΥΓ.: Με αφορμή τη ρύπανση στον Σαρωνικό λύθηκε και μια απορία: Γιατί στη Χαλκιδική υπάρχει τόση πόλωση σχετικά με την επένδυση των μεταλλείων. Η πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής κυρία Αικατερίνη Ιγγλέζη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής και πολέμια της επένδυσης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα τη θαλάσσια ρύπανση δεν κάλεσε τους έξι δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν επειδή είχαν από την πρώτη στιγμή αποδώσει ευθύνες στους χειρισμούς των αρχών. Λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφασή της, η κυρία Ιγγλέζη υποχώρησε και οι δήμαρχοι προσκλήθηκαν αλλά οι εντυπώσεις έμειναν: Οποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ