Συνέβη πριν από 32 χρόνια, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποδέχθηκε να μου παραχωρήσει συνέντευξη για τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο». Καθώς προετοίμαζα στο πατριαρχικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη τα αναγκαία για την ηχογράφησή της ο Παναγιότατος με αιφνιδίασε ανακοινώνοντάς μου ότι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου αποφάσισε να μου απονείμει το συμβολικό οφίκιο του Αρχοντα Μεγάλου Ρεφερενδαρίου (αξίωμα απονεμόμενο επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας). Αμήχανος βρέθηκα την επομένη κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής να ακούω από το στόμα του Κυρίου Βαρθολομαίου ότι στο πρόσωπό μου τιμάται η αφοσίωση και προσήλωσή μου στην αντικειμενική δημοσιογραφία και στους αγώνες μου για τη διόρθωση των κακώς κειμένων όπως και ο σεβασμός στην Ορθοδοξία. Απροετοίμαστος για το γεγονός και για την αντιφώνηση που μου ζητήθηκε ξαφνικά να κάνω, αφού ευχαρίστησα για την τιμή, διαβεβαίωσα τον Πατριάρχη ότι θα συνεχίσω με βάση τις ίδιες αρχές και χωρίς κανέναν δισταγμό ακόμα και αν χρειαστεί να ασκήσω κριτική στην Αγία Εδρα, έστω και αν αυτό μού στοιχίσει την αφαίρεση του οφικίου. Ετοιμόλογος ο Πατριάρχης πλειοδότησε διαβεβαιώνοντας ότι θα μου αφαιρέσει το οφίκιο μόνο αν πάψω να είμαι συνεπής στις αρχές μου.
Σε παρόμοια αμηχανία περιήλθα δυσκολευόμενος να αφομοιώσω τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στον ΔΟΛ, που κατέληξαν μεν ευτυχώς στη συνέχιση της έκδοσης του «Βήματος» και των «Νέων», αλλά υπό άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η στήλη αυτή στήριξε την ηρωική προσπάθεια των απλήρωτων συντακτών και του προσωπικού του οργανισμού που επέμειναν με αυτοθυσία εργαζόμενοι. Συνεχίζοντας και εγώ διερωτήθηκα όμως κατά πόσον θα παραμείνουν σεβαστές οι αρχές και αξίες που υπηρέτησε ο ΔΟΛ υπό την καθοδήγηση του τόσο πρόωρα εκλιπόντος χαρισματικού δημιουργού του Χρήστου Λαμπράκη. Ο διάδοχός του μέχρι πρόσφατα ήταν πασίγνωστος ως κυρίαρχος παράγων του Ολυμπιακού και κατ’ επέκτασιν του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παρεμπιπτόντως μόνο αναφερόταν απλώς και ως εφοπλιστής.
Οι τακτικοί αναγνώστες μου μάλιστα θα θυμούνται ίσως ότι είχα προσεγγίσει με επιφυλακτικότητα την αξιοποίηση της δημοτικότητας της δημοφιλούς πειραϊκής ποδοσφαιρικής ομάδας για να κυριαρχήσουν ο κ. Μώραλης ως δήμαρχος και ο κ. Μαρινάκης ως πρώτος δημοτικός σύμβουλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Πειραιά. Μου ήταν άγνωστο, όπως και στους περισσότερους, ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους έλληνες εφοπλιστές και για έναν αφανή ευεργέτη του αγαπημένου του Πειραιά.
Και διαβάζω τώρα με ανακούφιση ότι ο νέος εκδότης απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους των δύο εφημερίδων μάς διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλίσει «ένα περιβάλλον χωρίς παρεμβάσεις αλλά με ανεξαρτησία, προσήλωση, αντικειμενικότητα και μεράκι. Ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειάς μας», συνέχισε, «θα είναι οι αρχές που υπερασπίστηκαν διαχρονικά «Το Βήμα» και «Τα Νέα» από την ίδρυσή τους, με απόλυτη ανεξαρτησία από το κράτος και δουλειές που έχουν σχέση με αυτό». Και κατέληξε: «Εχετε το μέσο, έχετε την ευθύνη, διαχειριστείτε τα λοιπόν με τον καλύτερο τρόπο, στην ίδια γραμμή, με τις ίδιες αρχές που πορευθήκατε όλα αυτά τα χρόνια».
Ο συντάκτης της στήλης αυτής παραμερίζει με ανακούφιση την αμηχανία του και συνεχίζει πορευόμενος όπως εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ