«Παρίσι-Αθήνα», «Paris-Athènes» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης που θα γίνει στο Μουσείο του Λούβρου την άνοιξη του 2021, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση, τον αγώνα για την ανεξαρτησία του 1821.
Ο άνθρωπος που έχει συλλάβει την ιδέα για την έκθεση αυτή είναι ο πρόεδρος και διευθυντής του Λούβρου Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, παλαιό μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, της École Française d’Athènes, με ανασκαφική εμπειρία στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Η έκθεση θα είναι μεγάλης έκτασης, καθώς προγραμματίζεται να γίνει στις αίθουσες Napoléon του Μουσείου, έναν χώρο 1.000 τ.μ. Μερικά από τα «κεφάλαια» της έκθεσης αφορούν τις ελληνογαλλικές σχέσεις, ιδιαίτερα στο επίπεδο της πρόσληψης, κυρίως πώς αλλάζει η ματιά των καλλιτεχνών και από τις δύο πλευρές. Οι ανασκαφές θα έχουν το δικό τους «κεφάλαιο», κυρίως μέσα από τα εκμαγεία της εποχής, που από μόνα τους αποτελούν σημαντικά αισθητικά τεκμήρια. Μια έκθεση περίπου 40 πρωτότυπων γλυπτών από το Λούβρο θα παρουσιαστεί, την ίδια εποχή, στο Μουσείο των Δελφών.
Η Εθνική Πινακοθήκη είναι από τους βασικούς συνεργάτες και «συνομιλητές» του Λούβρου για την έκθεση αυτή. Το γαλλικό μουσείο συνεργάζεται επίσης και με άλλα ελληνικά μουσεία που θα στείλουν έργα και αντικείμενα.
Η Επανάσταση του 1821 ήταν από τα μείζονα γεγονότα στην Ευρώπη που επηρέασαν τόσο καθοριστικά, στο επίπεδο της δημιουργίας, τους συγχρονικούς καλλιτέχνες και τη συγχρονική τέχνη σε όλη την ήπειρο. Ιδιαίτερα στη Γαλλία, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μουσικής αλλά και μικροτεχνία, κοσμήματα και αντικείμενα καθημερινής ζωής είχαν θέμα τους την ελληνική επανάσταση. Ας θυμηθούμε μόνο τον, προφανή, Ντελακρουά ή την όπερα του Ροσίνι «Πολιορκία της Κορίνθου», άμεση αναφορά στην Εξοδο του Μεσολογγίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ