Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κρήτη ανακάλυψε ότι διαθέτουμε ένα από τα πιο προηγμένα ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη, το ΙΤΕ. Ένα ίδρυμα που λειτουργεί εδώ και χρόνια με επιτυχία όχι βέβαια γιατί το κράτος και η πολιτική ηγεσία έχουν εκτιμήσει τη δραστηριότητα του αλλά κυρίως γιατί καταφέρνει και εξασφαλίζει την αναγκαία χρηματοδότηση με συνεργασίες και προγράμματα από το εξωτερικό.
Μπορούμε να είμαστε καινοτόμοι, πρωτοπόροι, μπορούμε να κάνουμε θαύματα δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ξενάγηση του αλλά για αυτό δεν αρκούν φυσικά οι έπαινοι και τα μεγάλα λόγια. Απαιτείται σχέδιο και αξιοποίηση όλων των δυνατών πόρων. Κάτι βέβαια που δεν συμβαίνει δυστυχώς στη χώρα μας. Παρά τις δηλώσεις του κ.Τσίπρα η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ, από τα άνω του ενός δισεκ. εγκεκριμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ για έρευνα – καινοτομία. Και ως γνωστόν έρευνα χωρίς κονδύλια, με υποαμειβόμενους επιστήμονες δεν υπάρχει.
Δεν χρειάζεται καμιά πολυσύνθετη πολιτική σκέψη για να διαπιστώσει κανείς ότι η οικονομική ανάπτυξη βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία. Διαφορετικά καταλήγουμε να εξάγουμε την πρωτογενή παραγωγή χωρίς προστιθέμενη αξία, χάνοντας επενδύσεις και οδηγώντας το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό μας στη μετανάστευση.
Περιμένουμε από τις νεοφυείς λεγόμενες επιχειρήσεις που δημιουργούνται από νέους με γνώσεις και πάθος να αποκτήσουμε υψηλή τεχνολογία. Μόνο που οι περισσότερες από αυτές, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, ακόμα κι όταν πετυχαίνουν, καταλήγουν να εξαγοράζονται από ξένους. Για να μη μιλήσουμε βέβαια για το βραχνά της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας που εμποδίζει να αναπτυχθούν καινοτόμες επιχειρήσεις.
Κι όμως έχουμε και ικανούς ερευνητές και καταρτισμένους επιστήμονες που ασφυκτιούν μέσα σε ένα εχθρικό και αναξιοκρατικό περιβάλλον. Προφανώς λοιπόν υπάρχουν δυνατότητες, προφανώς υπάρχουν ευκαιρίες να αναπτυχθούμε τεχνολογικά, μόνο που σκοντάφτουν στην αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να τις υποστηρίξει και της πολιτικής ηγεσίας που προτιμά να μοιράζει δωράκια στους ιθαγενείς, αντί να στηρίζει όσους μπορούν να φέρουν τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον.

ΤΟ ΒΗΜΑ