Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχει ενημερώσει ποτέ αναλυτικά τη Βουλή για τον αμερικανοκορεάτη σύμβουλό του Γκλεν Κιμ (σκίτσο), τον οποίο «κληρονόμησε» από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον κατέστησε δεξί του χέρι. Τόσο κολλητό του που κατά καιρούς θύμωνε και συντρόφους του από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Θοδωρής Μιχόπουλος. Την τελευταία φορά που είχε κάνει μια κάποια αναφορά στον Κιμ ήταν πέρυσι τον Μάρτιο, αλλά και πάλι είχε ενημερώσει τους βουλευτές με σκόρπιες κουβέντες. Ενδιάμεσα όμως ο Αμερικανοκορεάτης φέρεται να έλαβε αμοιβές 1,3 εκατ. ευρώ και κανείς δεν ξέρει το γιατί.
nnn
Πέντε βουλευτές της ΝΔ, οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Χρήστος Δήμας, Θεόδωρος Φορτσάκης και Αθανάσιος Μπούρας, κατέθεσαν νέα ερώτηση για τον Κιμ ζητώντας από τον Ευκλείδη να κατατεθούν όλα τα έγγραφα και δικαιολογητικά (π.χ. σύμβαση) από τα οποία να προκύπτουν η ιδιότητα και η σχέση εργασίας, οι συνολικές αμοιβές που προβλέπει η σύμβαση και τα ποσά που έχει εισπράξει ο ασιατικής καταγωγής σύμβουλος, καθώς και αν έχει υπογράψει ρήτρες αποκλειστικότητας και εμπιστευτικότητας.
nnn
Να σας ενημερώσω πως οι ερωτήσεις στη Βουλή γύρω από τον Κιμ ξεπερνούν την ντουζίνα και ο υπουργός μονίμως αποφεύγει να απαντήσει σε αυτές. Βέβαια δεδομένου ότι αυτές οι ερωτήσεις ξεκίνησαν ήδη από τις αρχές του 2016, έχει δοθεί πολύς χρόνος στον Κιμ και στους συνεργάτες του, όπως και στον υπουργό και στους σ υνεργάτες του, να προετοιμάσουν τις απαντήσεις τους για το νόμιμο και ηθικό της σύμβασης.



Θεσμοί και συναξάρια


Οι μικροί φίλοι μας του κουαρτέτου έφυγαν από την Αθήνα. Τους λέω «μικρούς» διότι στο Χίλτον το προηγούμενο δεκαήμερο είχαμε μόνο τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM. Οι προϊστάμενοί τους μαθαίνω πως θα έλθουν στην Αθήνα της Αγίας Κλεοπάτρας. Πότε πέφτει η συγκεκριμένη γιορτή; Στις 19 Οκτωβρίου. Λίγες ημέρες δηλαδή μετά την Ετήσια Σύσκεψη του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (13-15 Οκτωβρίου), όπου θα μεταβεί μαθαίνω σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αλλά η Βελκουλέσκου και ο Κοστέλο δεν θα κάτσουν πολύ στην Αθήνα. Σίγουρα δεν θα παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Oπως μου λένε, θα κάτσουν για περίπου ένα πενθήμερο και θα επανέλθουν μετά το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου. Το πιθανότερο να είναι πίσω στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, για τη σύναξη των Παμμεγίστων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουρανίων Αγγελικών Ταγμάτων. Αν όλα εξελιχθούν καλά θα αναχωρήσουν με staff level agreement ή συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως τις 21 Νοεμβρίου, ημέρα που γιορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά τότε τι να σας πω… θα πρέπει να ανατρέξω στον Συναξαριστή του Ιανουαρίου!


Τα μυστικά της εμπλοκής στην Κεντροαριστερά


Τεράστια εμπλοκή υπήρξε, όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί, στα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Οχι, το πρόβλημα μαθαίνω δεν είναι απλά τεχνικό και διαδικαστικό επειδή ξαφνικά η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαδικασία ξεκαθάρισε πως δεν εγγυάται την ψηφοφορία εξ αποστάσεως και ότι το κόστος είναι μεγάλο. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και μην εκπλαγείτε αν δείτε διαφόρους να αρχίζουν να τα βάζουν με τον Νίκο Αλιβιζάτο αλλά στην ουσία θα τρίβουν τα χέρια τους για το γεγονός πως μένουν μετέωρα και τα χρονοδιαγράμματα και η όλη εκλογή νέου επικεφαλής. Στην πολιτική για παράδειγμα, αυτό που φαίνεται είναι διαφορετικό από αυτό που ισχύει και αυτοί που εξέφραζαν τη δυσφορία τους για την εμπλοκή δεν θα έχουν και τόσο πρόβλημα αν η όλη διαδικασία οδηγηθεί σε ναυάγιο. Αυτοί εξάλλου, όπως θα τονίσουν, πιστώνονται το γεγονός πως ηγήθηκαν της προσπάθειας να φτιαχτεί κάτι καινούργιο εκχωρώντας το πεδίο τους στην υπόθεση της Κεντροαριστεράς…


Συνεδριάζω δεν σημαίνει και υπάρχω


Απλώς υπενθυμίζω ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την παραίτηση του Χάρη Γολέμη από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη να ορίσει νέο επικεφαλής ο Αλέξης Τσίπρας. Τι συμβαίνει;
nnn
Δεν είναι λίγοι στον ΣΥΡΙΖΑ που αποδίδουν την καθυστέρηση στη συνήθη αναβλητικότητα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζυγίζοντας καθημερινά τις ισορροπίες, πρόσωπα και πράγματα τελικά αναβάλλει συνεχώς τη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα της κυβερνητικής και κομματικής δραστηριότητας. Ορισμένοι όμως αναφέρουν ότι όλη αυτή η αναβλητικότητα έχει συνέπειες, όπως η υποβάθμιση των λειτουργιών του κόμματος.
nnn
Το Ινστιτούτο, σύμφωνα με πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, υπολειτουργεί ή δυσλειτουργεί, και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πολιτικές εξελίξεις και την ανάγκη αναζήτησης μιας νέας ταυτότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση και την εφαρμογή του Μνημονίου. Νέα στελέχη δεν αναδεικνύονται, παρεμβάσεις ουσιαστικές που θα βοηθούσαν το κόμμα και την κυβέρνηση είναι ανύπαρκτες, πλην όμως επιδοτείται, απλώς για να… υπάρχει! Είναι χαρακτηριστικό (όπως λένε στην Κουμουνδούρου) ότι τη στιγμή που γίνονται έντονες διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, το Ινστιτούτο δεν έχει τίποτε να παρουσιάσει. Ούτε σοβαρές θεωρητικές επεξεργασίες ούτε πολιτικές αναλύσεις και μελέτες, απλώς πότε-πότε κανένα συνέδριο για τα μάτια του κόσμου. Συνεδριάζω δεν σημαίνει όμως και υπάρχω…

HeliosPlus