Μέρα με τη μέρα κερδίζει έδαφος η ανάγκη για την επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης, παρά τη «μάχη χαρακωμάτων» των μηχανισμών. Η ιδέα της ενότητας προβάλλει κυρίαρχη στην ανοιχτή κοινωνία και έξω από τα κομματικά τείχη. Οι κατακερματισμένες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας καλούνται να συσπειρωθούν για την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα. Ενός κινήματος που θα αρθρώσει πολιτικό λόγο με σοβαρότητα και ευθύνη, θα βλέπει στο μέλλον για επιστροφή της πατρίδας στην κανονικότητα. Χρειάζεται ο τόπος ένα κόμμα που θα ενώνει και δεν θα διχάζει τον λαό. Μία παράταξη που θα ανταποκρίνεται και θα δίνει λύσεις στις ανάγκες των πολιτών. Ένα κίνημα της Περιφέρειας που θα ξαναδώσει ζωή στην ύπαιθρο και την αγροτική ζωή. Ο λαός μας τα δοκίμασε όλα. Οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ακυρώθηκαν ιδεολογικά και προγραμματικά. Δεν αρκεί οι πολίτες να καταψηφίσουν. Χρειάζεται να κάνουν νέα επιλογή. Να απαλλαγούν από το φόβο και την ανασφάλεια. Κάτι πρέπει να γίνει. Να σταθούμε στα πόδια μας, μουρμουρίζουν όλοι οι πολίτες:

Ο κόσμος πλημμύρησε από απογοήτευση, λιτότητα, ανεργία και φτώχεια. Όχι μόνο δεν άλλαξαν τα πράγματα προς το καλύτερο, αλλά οι συνθήκες ζωής χειροτέρευσαν. Ο αγροτικός κόσμος, το εμπόριο, οι μικροεπαγγελματίες, γενικότερα η Περιφέρεια ζούνε ένα δύσκολο Γολγοθά. Τα νιάτα μας χωρίς δουλειά έχουν παροπλισθεί. Τα επικοινωνιακά «τερτίπια» δεν έχουν πέραση. Η φορομπηχτική πολιτική και οι εισφορές πρωτόγνωρες σε όλη την Ε.Ε. γονατίζουν πραγματικά κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και πρωτοβουλία.

Η ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ διακυβέρνηση αδυνατεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Δυστυχώς, μόλις σε 2 ½ χρόνια, μετά τη διάψευση των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του πολιτική ανοίγει το δρόμο για την παλινόρθωση της δεξιάς. Ο δημοκρατικός κόσμος, σοσιαλιστές, κεντρώοι, μεταρρυθμιστές, αριστεροί, απογοητευμένοι και παροπλισμένοι πολίτες, θέλουν μία νέα αξιόπιστη παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ, ΔΗΣΥ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις πολιτών άνοιξαν ένα παράθυρο στο μέλλον. Καλούν τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς εξετάσεις από που προέρχονται, να δώσουν το παρόν με τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες για το νέο πολιτικό φορέα.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος για τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ και ΣΥΝΙΔΡΥΣΗ του νέου φορέα, δεν θα βραχυκυκλωθεί στους μηχανισμούς, στις οργανωτικές ίντριγκες και στις προσωπικές φιλοδοξίες νέων και παλιών στελεχών της δημοκρατικής παράταξης. Να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία στις σκιαμαχίες της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Το άνοιγμα στην κοινωνία και το προσκλητήριο για συμμετοχή του κάθε πολίτη σε αυτό το εγχείρημα, είναι το Α και το Ω. Αν η κοινωνία δεν συγκινηθεί και δεν πιστέψει ότι κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει, το εγχείρημα θα χάσει τη δυναμική του. Η δύναμη των πολιτών, συμμετέχοντας σε αυτή τη διαδικασία, θα διαμορφώσει μία ξεχωριστή κοινωνική και πολιτική δυναμική.

Σίγουρα ο καθένας μας μπορεί να έχει ενστάσεις για το εγχείρημα, τόσο για διαδικαστικά θέματα, όσο και για ζητήματα ουσίας σχετικά με το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα. Θα ήταν λογικότερο και ορθότερο πρώτα η ίδρυση του νέου πολιτικού κινήματος με κοινή πολιτική θέση για τα μεγάλα ζητήματα της πορείας της χώρας και μετά η εκλογή νέου αρχηγού. Ύστερα οι

πολλές υποψηφιότητες δεν τιμούν το εγχείρημα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει η ρήση «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν». Οι πολλές υποψηφιότητες αναδεικνύουν περισσότερο τις προσωπικές φιλοδοξίες του κάθε υποψηφίου και πολύ λιγότερο την πολιτική ανάγκη επανίδρυσης της Δημοκρατικής Παράταξης.

Για τα ζητήματα αυτά έχω επανειλημμένα αρθρογραφήσει και επισημάνει τις δυσκολίες αυτής της πρωτοβουλίας για την ενότητα του χώρου. Σήμερα όμως είναι η Ώρα των Αποφάσεων και της Δράσης.

Γνωρίζουμε ή καλύτερα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι το κεντρικό διακύβευμα αυτής της συγκυρίας είναι η πορεία, το μέλλον της ίδιας της χώρας.

Η πραγματική κατάσταση μαρτυράει ότι η ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ διακυβέρνηση, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών.

Γνωρίζουμε ή καλύτερα να κατανοήσουμε ότι το εγχείρημα του νέου φορέα θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ποιος φορέας θα ηγεμονεύσει με τις ιδέες και τις πολιτικές του στο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης και της λεγόμενης κεντροαριστεράς.

Ο δημοκρατικός κόσμος, αριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι, μεταρρυθμιστές δεν εμπιστεύονται τη Ν.Δ., ότι με την παλινόρθωσή της μπορεί να βγάλει τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση.

Η άλλη επιλογή, το νέο πολιτικό πρόσωπο μιας ενωμένης Δημοκρατικής Παράταξης, μπορεί να δώσει μία ελπίδα, να ανοίξει ένα παράθυρο προόδου και δημιουργίας, στην κοινωνία των πολιτών που σηκώνουν τα δυσβάσταχτα βάρη της κρίσης και των μνημονίων.

Αυτό το προσκλητήριο για την επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.