Αντί άλλου σχολίου, αρχίζω με έναν διάλογο που έγινε στη Βουλή ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη και στον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή (φωτογραφία) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για το μείζον θέμα της πετρελαιοκηλίδας. Να σημειώσω απλώς ότι ο υπουργός δεν έπεισε με τις εξηγήσεις που έδωσε, ήρθε σε αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη για το ποιος είναι… ψεύτης και, το κυριότερο, είπε αυτό που κάθε υπουργός έχει στο μυαλό του αλλά ποτέ δεν τολμά να το πει δημοσίως: «Δεν παραιτούμαι ποτέ από υπουργός»! Βεβαίως είναι ο Πρωθυπουργός που έχει από το Σύνταγμα την αρμοδιότητα να διορίζει ή να παύει τους υπουργούς του, πλην όμως ο κ. Κουρουμπλής αποφάσισε να πάρει στα χέρια του το Σύνταγμα. Ιδού λοιπόν ο διάλογος…
nnn
Μητσοτάκης:«Το πιο σημαντικό ερώτημα που έχω να κάνω στον υπουργό είναι γιατί καθυστερήσατε τέσσερις ημέρες να ζητήσετε τη βοήθεια του αρμόδιου φορέα EMSA να παρέχει υπηρεσίες απορρύπανσης. Κάποιος λέει ψέματα –ή ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς!
Κουρουμπλής:«Εσείς λέτε ψέματα».
Μητσοτάκης:«Ψεύδεστε, κύριε υπουργέ».
Κουρουμπλής:«Μητσοτακαίικο ψέμα».
Μητσοτάκης: «Μαζευτείτε, κύριε υπουργέ».
Κουρουμπλής: «Δεν σας φοβάμαι».
Μητσοτάκης:«Ντροπή σας, τόσες μέρες στο Λονδίνο ήσασταν, στο Λονδίνο. Σαν δεν ντρέπεστε. Επρεπε ήδη να έχετε παραιτηθεί».
Κουρουμπλής:«Δεν θα παραιτηθώ ποτέ».



Γελάκια και γκριμάτσες


Ηταν εκεί στα υπουργικά έδρανα και μια σύμβουλος (ή συνεργάτρια) του κ. Κουρουμπλή που γελούσε και έκανε γκριμάτσες όταν μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης. Τόσο που του απέσπασε την προσοχή και γυρνώντας προς το μέρος της είπε: «Γιατί γελάτε, κυρία μου; Σας παρακαλώ συγκρατηθείτε ή, εάν δεν μπορείτε, ας βγείτε έξω». Και εκείνη… βγήκε!


Προσοχή όταν συνομιλείς με το ΔΝΤ


Μπορεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να μην έχει ακόμη απαντήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον χρόνο της επίσκεψής της στην Αθήνα, ωστόσο είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει σύντομες κουβέντες για τη χώρα μας με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη.
nnn
Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και η Λαγκάρντ παρακάθησαν σε δείπνο που διοργάνωσε ο διαθρησκειακός οργανισμός The Appeal of Conscience Foundation για τη βράβευση διακεκριμένων επιχειρηματιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία. Μαθαίνω ότι ο 90ετής κ. Δημήτριος έτυχε της απολύτου προσοχής της γαλλίδας επικεφαλής του ΔΝΤ. Η ίδια στην τοποθέτησή της στην εκδήλωση εστίασε στην ανάγκη περιορισμού των διαχωρισμών και ενθάρρυνσης του διαλόγου, λόγια που θα πείτε πως εν πολλοίς ομοιάζουν με τις διδαχές των Ευαγγελίων.
nnn
Κακεντρεχής φίλος της στήλης με «ώσμωση» στις υποθέσεις της Ομογένειας μου μετέφερε πως η Αρχιεπισκοπή Αμερικής εμφανίζει το τελευταίο διάστημα οικονομικά προβλήματα, τα οποία μάλιστα αναδεικνύονται και συχνά πυκνά από τον ομογενειακό Τύπο. Αν και η συζήτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής με την Κριστίν Λαγκάρντ δεν είχε βεβαίως καμία σχέση με το θέμα αυτό, εγώ εμπειρικά σπεύδω να δηλώσω πως μερικές φορές αρκεί και μόνο να σε δουν να συνομιλείς με το ΔΝΤ για να σε χαρακτηρίσουν… πτωχευμένο.
nnn
Αλλά και αυτή η Λαγκάρντ πολύ στο περίμενε μας έχει. Κοτζάμ πρόσκληση της έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν της έφτασε. Ηθελε και πρόσκληση από τον Ευκλείδη. Ο υπουργός Οικονομικών τι να κάνει, της έστειλε και αυτός πρόσκληση (και μάλιστα εξόχως φιλική), πλην όμως η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ δεν απάντησε. Δεν βρίσκει χρόνο, λένε οι συνεργάτες της, για να επισκεφθεί την Ελλάδα. Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Γιατί μαθαίνω ότι σε άλλες προσκλήσεις έχει ανταποκριθεί. Για παράδειγμα, θα βρίσκεται στο Λονδίνο προς το τέλος Σεπτεμβρίου.


Το know how του Γιώργου


Ο πάλαι ποτέ πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που το 2009 έβαλε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το «όπλο» –όπως χαρακτηριστικά έλεγε –του ΔΝΤ είμαι σίγουρος ότι τώρα γνωρίζει πολύ καλά τι εστί ΔΝΤ. Να σας πληροφορήσω λοιπόν πως ο κ. Παπανδρέου είναι και αυτός στη Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου Concordia Summit 2017. Εκεί είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει την «τεχνογνωσία» του («know how» το λένε στην αγγλιστί) για θέματα όπως η οικονομική κρίση και το μέλλον της ΕΕ.
nnn
Πάντως δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και να μην αναφερθώ στο πώς η μπροσούρα του συνεδρίου παρουσίαζε τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Παπανδρέου είναι ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την τρέχουσα οικονομική κρίση της ευρωζώνης. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για την απειλή που συνιστούν οι επικίνδυνες πολιτικές προσωπικότητες που τροφοδοτούν τον εθνικισμό και την ξενοφοβία. Ονομάστηκε ένας από τους Top 100 Global Thinkers του περιοδικού «Foreign Policy». Μιλάει με κύρος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά την κρίση των προσφύγων, την οικονομική σταθερότητα, την παγκόσμια ασφάλεια και τις μεταβολές των γεωπολιτικών συμμαχιών. Γεννήθηκε και εκπαιδεύθηκε στις ΗΠΑ, διαθέτει πτυχία (degrees) από τη London School of Economics και το Harvard».Για το πόσο ακριβής είναι αυτή η περιγραφή, τα συμπεράσματα δικά σας…
Τα fake- news στη Βουλή

Η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου συνοδευόμενη από το νομικό της σύμβουλο και τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη Γ. Μυλωνά πήγαν στο ΕΣΡ και ζήτησαν εάν η εταιρία Comon View που κατά τη ΝΔ διενήργησε μαϊμού δημοσκόπηση βρίσκεται στα αρχεία των εταιριών δημοσκοπήσεων. Η απάντηση του ΕΣΡ ήταν αρνητική. Οι γαλάζιοι επεσήμαναν ότι τη δημοσκόπηση αυτή τη μετέδωσε η ΕΡΤ (βάσει ενός non paper του Μαξίμου) και ζήτησε από το ΕΣΡ να επιληφθεί. Την ίδια ώρα η κυρία Ασημακοπoύλου κατέθεσε στη Βουλή την πρώτη ερώτηση για τα fake news της κυβέρνησης και της ΕΡΤ. Εχει προγραμματιστεί να απαντήσει ο Νίκος Παππάς.

HeliosPlus